سید مصطفی فاطمی مدیرکل توسعه ملی گردشگری و دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر وی در گفت وگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت سفر در تعطیلات طولانی شهریور سال 1403 توضیح داد: جهت و جهت سفر در هفته های پایانی شهریور ماه مشابه ایام نوروز است. سفرها در حجم زیاد انجام می شود. تاکنون حدود چهار میلیون مسافر وارد استان خراسان رضوی و شهر مشهد شده اند و استان های گیلان و مازندران نیز با تعداد قابل توجهی مسافر مواجه شده اند.
وی افزود: ظرفیت اقامتگاههای رسمی (شامل هتلها، آپارتمانها، بوتیکها، مسافرخانهها و استراحتگاهها) در شهر مشهد تقریباً 100 درصد تکمیل شده، ظرفیت مدارسی که برای پذیرش مسافران آماده شده بودند نیز تکمیل شده و شهرداری مشهد در حال آمادهسازی است. سایت های کمپینگ مسافری. در این شرایط اکیدا توصیه می شود بدون رزرو قطعی اقامتگاه به این شهر سفر نکنید.
دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر همچنین به ورود 30 هزار شهروند پاکستانی برای سفر به مشهد مقدس اشاره کرد و افزود: با توجه به پیش بینی حضور اتباع خارجی در روز شهادت امام رضا (ع)، مقدمات و مکان هایی فراهم شده است. به آنها خدمات ارائه دهد. همچنین چندین شهروند عراقی برای سفر به مشهد و شمال کشور از مرزهای ایلام و کردستان وارد شده اند و مشکل اسکان آنها وجود دارد، زیرا معمولا از قبل رزرو می کنند.
این مسئول گردشگری ادامه داد: استانهای گلستان، خراسان شمالی و سمنان نیز که در مسیر تردد زائران مشهدی قرار دارند، موکبها و مکانهایی را برای اسکان و خدمات اضطراری برای زائران امام رضا (ع) تدارک دیدهاند.
فاطمی با اشاره به ازدحام مسافران در استان های گیلان و مازندرانبیان کرد: ظرفیت اقامتگاه های رسمی، مدارس و مساجد این دو استان تقریباً 98 درصد است و لازم است قبل از سفر به مازندران و گیلان اقامتگاه رزرو شود و مردم بدون رزرو به مازندران و گیلان سفر نکنند. محل اقامت این دو استان نباید از هم جدا شوند.
نگرانی جدی برای سواحل شمالی
وی همچنین به نگرانیهای مربوط به سفر به استانهای مازندران و گیلان اشاره کرد و گفت: با توجه به خطر غرق شدن در دریا، نگرانی از وضعیت سواحل جدی است و توصیه اکید میشود در مکانهایی که علائم شنا وجود ندارد، شنا کنید یا شنا در آنجا ممنوع و نامناسب است، از آن اجتناب کنید.
به گفته دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر، ظرفیت اقامتگاه های رسمی و موقت در استان آذربایجان شرقی به 98 درصد تکمیل شد. و برای سفر به این استان لازم است از قبل محل اقامت رزرو کنید.
قبل از سفر در کدام استان ها باید اقامتگاه رزرو کرد؟
وی وضعیت سفر و اقامت در سایر استان ها را اینگونه تشریح کرد: ظرفیت اقامتگاه های رسمی استان های کردستان، اردبیل و همدان به 98 درصد رسیده است. بین 95 تا 96 درصد ظرفیت استان های قزوین و زنجان تکمیل شده است. ظرفیت اقامتگاه های رسمی در استان های گلستان و ایلام تا 90 درصد، لرستان و کرمانشاه تا 85 درصد، خراسان شمالی و جنوبی و بین 45 تا 50 درصد تکمیل شده است.
مدیر کل توسعه گردشگری داخلی به کسانی که قصد سفر به این استان ها را دارند توصیه کرد اگر اقامتگاه خود را از قبل رزرو کرده اند این کار را انجام دهند، در غیر این صورت سفر بدون رزرو اقامتگاه به ویژه در روزهای پیک، بزرگترین اشتباه است. علاوه بر این، لازم است رزرو خود را تأیید کرده و تأییدیه خود را دریافت کنید.
دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر درباره نهایی شدن ظرفیت هتل ها توضیح داد که برخی از هتل ها گاهی اوقات در ساعات پیک سفر به ظرفیت تخت خود اضافه می کنند، مثلاً اگر هتلی 200 تخت داشته باشد در ساعات اوج مسافرت تعداد تخت دیگری اضافه می کند. زمانی که بر اساس ظرفیت اولیه و ثابت آن هتل اعلام کنیم 100 درصد ظرفیت هتل تکمیل شده است. بنابراین ممکن است برخی از هتل ها با وجود اعلام تکمیل ظرفیت اقامتی استان، چند تخت خالی داشته باشند.
یادآور شد: هنگام پیگیری وضعیت اقامتگاههای رسمی، خانههای مسافربری و خانههای اجارهای محاسبه نمیشود و توصیه میشود مسافران هنگام رزرو این اقامتگاهها، تأییدیه و رسید رزرو آن خانه استیجاری را داشته باشند تا از هر نوع مشکلی جلوگیری شود.
حجم زیاد زباله در گیلان و نگرانی از گازها و تخریب طبیعت و آثار تاریخی
فاطمی در ادامه گفت: نگرانی از حضور ازدحام مسافران در استان های سردسیر از جمله اردبیل و آذربایجان شرقی و غربی وجود دارد زیرا خطر استفاده از گاز پیک نیک در چادرها و خطر گازگرفتگی را افزایش می دهد. موضوعی که در عید نوروز نیز حادثه ساز شده بود.
دبیر ستاد سفر با اشاره به نگرانی از تخریب بناهای تاریخی به دلیل حجم مسافران افزود: میزان زباله در استان هایی مانند گیلان بالا گزارش شده است و نگرانی از تخریب احتمالی جنگل ها وجود دارد. و آتش سوزی در طبیعت است و امیدواریم مردم نسبت به آن دقت و حساسیت بیشتری داشته باشند.
وی همچنین بیان کرد: نگرانی جدی در خصوص تخریب احتمالی آثار تاریخی با توجه به حجم زیاد مسافران وجود دارد. به عنوان مثال گزارشی از تجمع مردم در پشت بام یکی از مساجد تاریخی دریافت شد که با ورود واحد ویژه میراث فرهنگی و همکاری مردم این مشکل برطرف شد. بحث آموزش برخورد با طبیعت و آثار تاریخی موضوعی جدی است که باید به آن توجه شود.
فاطمی در خصوص کمبود گزارش شده به دلیل حجم بالای مسافر گفت: تاکنون گزارشی مبنی بر کمبود مواد غذایی در استان ها دریافت نشده است، هرچند در برخی مناطق استان آذربایجان شرقی گزارش هایی به ستاد رسیده است. هماهنگی سرویس در خصوص کمبود نان و همچنین محدودیت سوخت گیری تا 40 لیتر. سفر رسید و مشکل جدی نبود و پیگیری و رفع شد.
در ادامه مدیرکل توسعه گردشگری داخلی کشور سامانه 09629 را جهت دریافت اطلاعات از مراکز خدمات گردشگری و ثبت شکایات و مشکلات احتمالی اعلام کرد.
وضعیت سفرهای خارج از کشور
دبیر ستاد مسافرت با اشاره به حجم سفرهای خارجی در آخرین تعطیلات طولانی تابستان 1403 به فیلم های منتشر شده از ازدحام مسافران فرودگاه بین المللی تهران، توضیحات شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) را در این باره تایید کرد. حس کردند و با توجه به شرایطی که توضیح داده شد نیاز به همکاری و صبر مردم داشتند.
فاطمی در خصوص وضعیت مرزهای زمینی با بیان اینکه «بازرگان» پرترددترین مرز زمینی در تعطیلات شهریورماه است، گفت: در خصوص مرزهای زمینی، ما با مشکل پیله بومی مواجه بوده ایم. بر اساس مصوبه دولت مرزنشینان می توانند بدون پرداخت عوارض روزانه از مرزهای زمینی تردد کنند، هم اکنون تردد زائران مرزی در مرزهای زمینی با مسافران تداخل پیدا کرده و ازدحام در پایانه های مرزی ایجاد شده است.