بازار؛ گروه بورس: فضای بازار برای دو هفته آینده اندکی تحت تاثیر اتفاقات رخ داده در کدال قرار گرفته است. ممکن است برخی کدال را به عنوان یک قبرستان اطلاع رسانی ببینند، اما کدال ممکن است این روزها نقش متفاوتی داشته باشد.
هرچه این شاخص بیشتر در این محدوده باقی بماند، انرژی جریان نقدی برای بازگشت به بازار بیشتر و قدرت پول بیشتر می شود، اما در هر صورت، در حال حاضر جریان نرخ سود بانکی به عنوان یک جریان مزاحم در کنار سایر موارد قرار می گیرد. جو سرد بازار را بیشتر سرد کرده و رفتار سیاستگذاران درست در مواقع حساس به این مشکل دامن زده است.
کامران ندری معتقد است: دولت در شرایطی که بورس در رکود به سر می برد و خروج پول از بورس وجود دارد، تلاش می کند با افزایش نرخ سود بین بانکی، سیاست انجماد منابع در بانک ها و در واقع نرخ سود بانکی بالا را دنبال کند. بازار نیز یک مانع است که ناشی از رشد شاخص کل است، اما به طور کلی بورس نسبت به سایر بازارها ظرفیت رشد بیشتری دارد.
کامران نداری کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی که تورم بالاست و دولت تلاش می کند با افزایش نرخ سود بین بانکی سیاست انجماد منابع را در بانک ها دنبال کند، گفت: نرخ سود بانکی بالا در شرایطی است. در جایی که بورس در رکود به سر می برد و خروج پول از بورس نیز مانع از رشد شاخص کل می شود اما به طور کلی بازار سهام نسبت به سایر بازارها توانایی رشد بیشتری دارد.
وی با تاکید بر اینکه پیش بینی ها حاکی از افزایش قیمت ارز و تورم در سه ماهه پایانی سال است، تصریح کرد: بنابراین ممکن است بازار سرمایه در مقطع فعلی روند صعودی را آغاز کند اما این به معنای رشد یکسان همه نمادها نیست. برخی از آنها که نسبت به سال های گذشته بهبود بیشتری داشته یا سودآوری بیشتری را به ثبت رسانده اند، ممکن است رشد بیشتری داشته باشند.
در حال حاضر دلار حدود 50 هزار تومان است و در یک سال تقریبا 29 درصد رشد داشته است. به نظر می رسد بانک مرکزی در حال مداخله در بازار آزاد و حتی انتشار تحلیل فنی دلار آزاد است، در این مقطع درصدد کاهش نرخ دلار آزاد است اما انتظارات تورمی مانع از کاهش قیمت دلار می شود. حتی این نظر وجود دارد: مشخص است که مهار قیمت توسط دولت منجر به فشرده سازی فنر جهش نرخ ارز می شود.
تاثیر سیاست های بودجه بر بازار سهام
یکی دیگر از عواملی که ممکن است همچنان بر بورس تاثیرگذار باشد، لایحه بودجه است چرا که بررسی آن تا پایان اسفند ادامه دارد. در حال حاضر، کاهش نرخ های بودجه ثبات موقتی را برای بازار به ارمغان می آورد. نکته دیگر آرامش در اخبار است، مثلاً در حوزه مالیات، اخبار به بازار می رسد، بنابراین اگر بازار به سهام خرد علاقه دارد، به این دلیل است که سهامدار در جایی از این بازی خسته شده و به سمت دیگری حرکت می کند.
تصمیم دولت برای افزایش حقوق دولت و عدم اطلاع رسانی از تجدید ارزیابی ها و سکوت اخبار مثبت باعث شده تا حجم معاملات کم و حجم معاملات کم شود. به طور کلی بدبینی بازار را می توان در ارزش معاملات و کاهش آنها مشاهده کرد.
علی اکبر نیکواقبال معتقد است در حال حاضر واکنش سرمایه گذاران و سهامداران در بازار متاثر از عوامل اساسی است، زمانی که شرکت های تولیدی به دلیل تاثیر قوانین مالیاتی، عوارض صادرات، عوارض دولتی و … حاشیه سود کمتری کسب می کنند. به همین دلیل است که نتیجه نهایی لایحه بودجه 1403 در تصمیم گیری سرمایه گذاران مهم است.
اما با توجه به اخبار منتشر شده در عرض چند دقیقه بازار کمی کنترل شده رفتار کرد و برخی آن را ناشی از شایعات و اخبار تمدید می دانند. برخی دیگر اقدامات قانونی را عامل این شرایط دانستند، اما باید اذعان داشت که بازار تحت فشار عرضه بود و این امر تا حدودی ذهن بازار را سردرگم کرده است.
اخبار منفی افزایش حقوق دولت معدنی بازتاب خوبی در بازار نداشت و بازار را کمی ناامید کرد. حقوق دولتی در معادن نقش یک نقشه راه را ایفا می کند و تغییر فوری آن قطعا به صلاح بخش معدن کشور نیست و آثار زیانبار ناگواری بر حوزه سرمایه گذاری دارد. در واقع ثبات سیاسی در این زمینه مهمترین رکن اعتماد سرمایه گذاران است که در حال حاضر دولت با افزایش هر ساله حقوق دولت برای جبران کسری بودجه اقدام می کند.
علی اکبر نیکواقبال کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه در حال حاضر واکنش سرمایه گذاران و سهامداران در بازار متاثر از عوامل اساسی است، گفت: واضح است که سهامداران نیز از سرمایه گذاری خود ناامید هستند و به همین دلیل نتیجه نهایی لایحه بودجه 1403 در تصمیم گیری سرمایه گذاران حائز اهمیت است.
وی با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران در حال حاضر تحت فشار تحریم ها قرار دارد، افزود: بنابراین برای عبور از مشکلات ناشی از تحریم، دولت باید از تولید و اقتصاد داخلی حمایت کند تا کمتر به واردات وابسته شوند. بخشی از تامین مالی شرکت ها در بورس صورت می گرفت و از سوی دیگر بازار سرمایه آینه اقتصاد سالم و متعادل است، بنابراین اگر بورس چشم انداز روشنی نداشته باشد، رشد اقتصادی و توسعه او چشم انداز مثبتی داشت.
بررسی ها حاکی از آن است که برخی از نمادها با کمک گزارش ها و شایعات کدال کمی بهتر عمل کرده اند، اما ادامه آنها نیازمند سیاست های پایدار است. تا امروز بسیاری بر این عقیده بودند که بازی تجدید ارزیابی با خبر یا شاید بازی خبر با تمدید به پایان رسیده و با پایان یافتن موج اخبار، بازار بار دیگر در مسیر اصلاح و رشد قرار گرفته است. نمادهای فردی
در حال حاضر قطعا همه سهامداران به این نتیجه رسیده اند که دولت برای رشد بلندمدت بورس به دنبال کار و مبنای اساسی نیست و در بحث حقوق دولت در معادن، مالیات و … نیز پیش رفت. این رویه که بدون شک در درازمدت آسیب جدی به اقتصاد این کشور وارد خواهد کرد. از سوی دیگر، تاکنون اعتقاد بر این بود که امکان افزایش سرمایه از محل سرمایهگذاریهای بلندمدت بهویژه سرمایهگذاریهای بلندمدت غیربانکی در بانکها وجود ندارد و بانک مرکزی اجازه آن را نخواهد داد، اما شفافسازی، خوشبینی را افزایش داد. این نوع سرمایه افزایش می یابد، اگرچه سکوت حاکم بر بازار است، اما این اخبار فضای یاس را ایجاد کرده است.