افزونه پارسی دیت را نصب کنید Monday, 25 November , 2024
5

مقصر اصلی فقر مردم مشخص شد!

  • کد خبر : 123976
مقصر اصلی فقر مردم مشخص شد!

به گزارش خبرجو24، مقصر اصلی فقر مردم لو رفت!انگیزه های منفی خارجی و متعاقب آن تغییرات نرخ ارز یکی از مهم ترین محرک های چرخه های تجاری در ایران است که نه تنها بر خالص واردات کشور تأثیر می گذارد، بلکه ارزش دارایی ها و بدهی های خارجی خانه ها و مشاغل را نیز تغییر […]

به گزارش خبرجو24، مقصر اصلی فقر مردم لو رفت!
انگیزه های منفی خارجی و متعاقب آن تغییرات نرخ ارز یکی از مهم ترین محرک های چرخه های تجاری در ایران است که نه تنها بر خالص واردات کشور تأثیر می گذارد، بلکه ارزش دارایی ها و بدهی های خارجی خانه ها و مشاغل را نیز تغییر می دهد.

انگیزه های منفی خارجی و متعاقب آن تغییرات نرخ ارز یکی از مهم ترین محرک های چرخه های تجاری در ایران است که نه تنها بر خالص واردات کشور تأثیر می گذارد، بلکه ارزش دارایی ها و بدهی های خارجی خانه ها و مشاغل را نیز تغییر می دهد.

بر اساس مقاله ای که اخیراً در مجله علمی برنامه ریزی و بودجه منتشر شده است، در دهه 1390 و به ویژه پس از سال 1396، رشد تقاضای کل و رشد نقدینگی عامل اصلی تورم نبوده، بلکه رشد بالای نقدینگی در دوره 1401-1397 تعقیب کننده نرخ تورم بود. به عبارت دیگر در این مدت موتور محرک تورم تغییر کرده است

در مجله علمی برنامه ریزی و بودجه، جلد 28، شماره 2 که در تابستان 1402 منتشر شد، مقاله ای با عنوان انگیزه خارجی، فشار هزینه و رکود تورمی منتشر شد. مقاله مذکور توسط سید احمدرضا جلالی نائینی، استاد گروه اقتصاد و نظام، موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی و شهید صیقلانی، دکترای اقتصاد سنجی و پولی، گروه اقتصاد و نظام نوشته شده است. در موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی.

به طور کلی، چهار رویکرد شناختی برای پدیده تورم و تفسیر کلی آن وجود دارد: تورم فشار تقاضا، تورم فشار هزینه، تورم ذاتی (ساخت یا مورد انتظار) و تورم ساختاری. تورم سمت تقاضا زمانی رخ می دهد که تقاضای کل از عرضه کل بیشتر شود.

رشد سطح قیمت ها که به دنبال ظهور انگیزه ها یا تردیدها در مورد هزینه ها مانند افزایش قیمت حامل های انرژی، افزایش دستمزدها و هزینه استفاده از مواد اولیه و کالاهای واسطه ای داخلی و وارداتی ناشی از افزایش است. در قیمت جهانی قیمت ها یا اختلال در زنجیره تامین کالاها (مثلاً به دلیل اعمال تحریم ها) به دلیل فشار هزینه تورمی رخ می دهد.

تورم داخلی ممکن است به دلیل نرخ بالای تورم فشار تقاضا یا تورم فشار هزینه در گذشته باشد که از طریق انتظارات تورمی و افزایش قیمت ها، دستمزدها یا نرخ ارز، زنجیره هزینه عرضه (کالاهای واسطه ای) ادامه داشته است.

برای درک بهتر پدیده تورم در سال های اخیر، بهتر است آن را در چارچوب اقتصاد ایران ببینیم. حال به برخی از ویژگی های ساختاری اقتصاد ایران اشاره می کنیم. یکی از ویژگی‌های اقتصاد ایران وابستگی به صادرات نفت، ساختار مولد متمرکز بر فرآوری نهایی و وابسته به نهاده‌های واسطه‌ای وارداتی و همچنین بازارهای مالی کم عمق است که باعث ظهور تکانه‌های منفی خارجی و تقویت قیمت ارز. یکی از مهم ترین محرک های نوسانات اقتصادی و چرخه های تجاری باشد.

بنابراین، انگیزه های منفی خارجی و در نتیجه تغییر نرخ ارز یکی از مهم ترین محرک های چرخه های تجاری در ایران است که نه تنها بر خالص واردات کشور تأثیر می گذارد، بلکه ارزش دارایی ها و بدهی های خارجی خانوارها را نیز تغییر می دهد. و شرکت ها .

مومنتوم در امور مالی به توانایی یک روند قیمت برای حفظ خود در آینده اشاره دارد. حرکت قوی می تواند در یک روند صعودی یا نزولی ادامه یابد و می تواند با تغییرات در حجم معاملات و سایر شاخص های فنی تایید شود.

بر اساس تحقیقات این مرکز و بر اساس مطالعات تجربی در اقتصاد ایران، مشاهده می‌شود که مهم‌ترین عامل تورم حاکی از آن است که در سال‌های 1380-1390 انبساط مالی و پولی موتور رشد تقاضای کل و تورمی بوده است. فشارها، اما ثبات نسبی نرخ ارز، کاهش مستمر اصالت و سیال بودن تجارت خارجی و گردش مالی خارجی، هزینه عرضه زنجیره کالا را نسبتاً ثابت کرده بود.

بنابراین، ثبات نسبی نرخ ارز اسمی نه تنها باعث شد تا قیمت کالاهای واسطه ای و مصرفی از نوسانات کمتری برخوردار باشد، بلکه تقاضا برای ریال به عنوان دارایی مالی را تقویت کرد.

برخلاف دهه 1380، در دهه 1390 و به ویژه پس از سال 1396، رشد تقاضای کل و رشد نقدینگی محرک اصلی تورم نبودند، اما رشد بالای نقدینگی طی دوره 1397-1401 نرخ تورم را به دنبال داشت و نتیجه سیاست‌های حمایتی بود. (در مقایسه با سیاست های ضد تورمی) بانک مرکزی بوده است.

به طور کلی، در دهه 1391-1401، سیاست‌های سمت تقاضا، به‌ویژه سیاست‌های پولی، عاملی نبودند که نرخ تورم را به بالاتر از روند بلندمدت سوق دهند، بلکه با ماهیت واکنشی/ کمک‌کننده، نقش اصلی را ایفا کردند. نقش در تداوم فشار تورم هزینه

به عبارت دیگر، تابع واکنش سیاسی مقام پولی نقش تعیین‌کننده‌تری در تأثیر دورهای بعدی تکانه‌های نرخ ارز بر نرخ تورم داشته است.

انگیزه خارجی منفی، متمایز کننده عملکرد نرخ تورم و رکود تورم
تفاوت در عملکرد نرخ تورم و ظهور پدیده رکود تورمی را می توان ناشی از ظهور یک تکانه خارجی منفی و انتقال اثر آن به هزینه ها و بخش عرضه و تشدید انتظارات تورمی دانست. بروز شوک های خارجی بر بخش پولی نیز تاثیر گذاشته و از سال 1396 تغییر قابل توجهی در ترکیب نقدینگی ایجاد شده است.

به طور مشخص تر، نسبت پول به شبه پول افزایش یافته و نشان دهنده افزایش تقاضای معاملاتی برای پول (برای خرید دارایی و تامین وجوه سرمایه در گردش) و کاهش تقاضای ریال به عنوان دارایی است.

نرخ رشد قیمت کالاهای واسطه ای و بهای تمام شده عرضه زنجیره کالا، عامل اصلی افزایش قیمت تمام شده تولید و ایجاد موج تورمی از نوع فشار هزینه بوده است. افزایش رشد نقدینگی باعث تداوم این نوع فشار تورمی می شود.

نرخ رشد جبران خدمات (دستمزد) به طور قابل توجهی کمتر از نرخ رشد ارز و نرخ های رشد شاخص قیمت تولیدکننده، تعدیل کننده تولید ناخالص داخلی و سبد مصرفی کالاها و خدمات مصرفی بوده است.

افزایش دستمزدها عامل اصلی فشار هزینه است؟

در سال های اخیر سهم بهای تمام شده کالاهای واسطه ای (مواد اولیه و اولیه، مواد بسته بندی، ابزارآلات و ابزار کار غیر بادوام) در ارزش تولید بسیار بیشتر از سهم هزینه جبرانی نیروی کار بوده است. نرخ تورم در بخش‌هایی مانند خدمات که دارای فناوری بیشتر و مصرف کمتر کالاهای خام و واسطه‌ای وارداتی و تجاری هستند کمتر از نرخ تورم کالاها است.

افزایش نرخ ارز و بهای تمام شده کالاهای واسطه ای قابل مبادله و واردات در بخش شرکت های ملی تولیدی مرتبط با این دسته از کالاها با افزایش قیمت تمام شده نهایی تولید، موجب انقباض تولید و افزایش نرخ تورم می شود. با کاهش متعاقب تقاضای کل، منجر به رکود تورمی می شود.

نتایج شبیه‌سازی‌های مدل اتخاذ شده در این پژوهش به‌طور تجربی این عملکرد اقتصاد ایران را در دوره مورد تحلیل تأیید می‌کند. تحت الگوهای متعارف اقتصاد کلان، افزایش دستمزدها که با افزایش بهره وری همراه نباشد، محرک اصلی فشار هزینه ها هستند.

طی دهه گذشته، تورم فشار هزینه (در مقایسه با تورم فشار تقاضا) ناشی از قیمت مواد اولیه و کالاهای واسطه ای، نیروی اصلی در تقویت فشار هزینه ها بوده است.

در این تحقیق نشان داده شد که در دهه 1391-1401، به ویژه در شش سال اخیر، شوک های ارزی عامل اصلی رشد هزینه های تولید بوده و همچنین نرخ رشد دستمزدها به طور قابل توجهی کمتر از نرخ تورم بوده است. . از سبد کالاها و خدمات مصرفی و همچنین شاخص تعدیل، سهمی در تولید ناخالص داخلی داشته است. از این منظر افزایش دستمزدها عامل غالب افزایش تورم فراتر از روند بلندمدت آن نبوده و در واقع این متغیر بوده که تورم را تداوم می بخشد./منبع: گسترش نیوز

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=123976

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.