یکی از اعضای شورای اسلامی گفت: دولت در لایحه بودجه سال آینده سهم درآمد مالیاتی از تولید ناخالص داخلی را 5.5 درصد افزایش می دهد در حالی که این نسبت باید تا پایان برنامه هفتم به 10 درصد برسد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، یک هشتم ایران دارای منابع نفتی است اما نحوه مدیریت آنها در بین 20 کشور نفت خیز جهان یکسان است. ما می گوییم نروژ. کشوری با 5 میلیون نفر جمعیت که منابع نفتی و درآمد حاصل از فروش آن را در صندوقی به نام صندوق بازنشستگی نفت سپرده گذاری می کند.
اما چرا الگوی نروژ برای کشورهای تولیدکننده نفت مهم است؟ یک کارشناس اقتصادی از نروژ در این باره می گوید: نفت یک منبع بین نسلی است اما ورود آن به اقتصاد کشورها باعث ایجاد انگیزه های بسیاری می شود. به عنوان مثال، لیبی، عربستان سعودی، عراق، ونزوئلا و حتی ایران بارها به دلیل استفاده از نفت در بودجه خود دچار تنش های اقتصادی شده اند. بنابراین می توان گفت که نفت خطری برای بودجه کشورهاست.
بررسی های مختلف بارها به کشورهای دارای منابع نفتی نشان داده است که علیرغم وجود نفت، بودجه همواره با مشکل مواجه است. مسائلی مانند تحریم، جنگ و نوسانات قیمت نفت می تواند باعث شود یک کشور با کسری بودجه سرسام آور مواجه شود.
فرار از خطرات بودجه نفت
وجود نفت در بودجههای سالهای مختلف کشورمان غیرقابل انکار بود، در حالی که سالهای متوالی مسئولان برای رفع این روند تلاش کردند تا اینکه رهبر انقلاب در سال ۱۳۹۷ دستور اصلاح ساختار بودجه را به مجلس وقت صادر کردند. از همان سال دولت ها تلاش کردند سهم نفت را در بودجه کاهش دهند و منابع حاصل از فروش نفت و فرآورده های مشتق شده را به صندوق توسعه ملی ارسال کنند. البته گاهی اوقات این روند با عوارضی همراه بود. ورود کرونا و خروج از صندوق توسعه ملی در سالهای متوالی تنها نحوه ورود درآمدهای نفتی به بودجه را تغییر داده بود.
اما کاهش مشارکت آنها در بودجه ها نیز قابل کتمان نیست، اما کافی نیز نیست.
عبدالرضا ارسطو کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به این سوال که چگونه نفت را از بودجه خارج کنیم؟
وی گفت: واقعا نمی توان یک شبه سهم نفتی بودجه ها را حذف کرد. دولت ها باید بر اساس سیاست بلندمدت، درآمدهای حاصل از فروش نفت را به صندوق توسعه اختصاص دهند، سپس صندوق آن را هزینه کند. ایجاد واحدهای تولیدی و تولیدی این چرخش تولید با دو عامل به پایان می رسد.
آقای ارسطو ادامه داد: چرخش تولید باعث رشد اقتصادی می شود و از طرفی منابع این تولیدات مشمول مالیات می شود و نفت به طور غیر مستقیم توسط دولت ها برای افزایش درآمدهای مالیاتی و تثبیت بودجه استفاده می شود. زمانی که تولید شروع شود، رشد اقتصادی ایجاد شود و درآمد دولت قابل پیش بینی و مدیریت باشد، قطعا روند بهتری را دنبال خواهد کرد.
این کارشناس اقتصادی به ریسک بالای درآمدهای نفتی بر بودجه ها اشاره کرد و گفت: بارها شاهد بوده ایم که با هر انگیزه ای مانند جنگ، کرونا یا موارد مشابه، بودجه ها متزلزل شده و دولت ها با کسری بودجه غیرمنتظره منجر به تورم می شوند. بوده است
مشارکت درآمدهای مالیاتی در بودجه عمومی از دیدگاه دولت چهاردهم
طرح بودجه 1404 که اولین پروژه دولت چهاردهم است به گونه ای دیگر بیان شده است. این موضوع را بیزیکیان رئیس جمهور در ابتدای ارائه لایحه دولت به مجلس برای نمایندگان تشریح کرد.
برداشت از صندوق توسعه ملی امسال از ابتدای سال در بودجه ذکر شده است. چرا که دولت معتقد است برداشت از صندوق در اواسط سال باعث اختلال در روند اجرا و هزینه بر است.
اما راهکارهای افزایش درآمدهای مالیاتی آنچنان که باید در این بودجه مورد توجه قرار نگرفته است. این را آقای تاجگردون رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی می گوید.
به گفته تاجگردون، در حوزه معافیت و حمایت از کارکنان برای بهبود وضعیت معیشتی، دولت پیشنهادات خوبی ارائه کرده است. معافیت تا سقف 24 میلیون تومان برای حقوق و 200 میلیون تومان برای مشاغل نمونه ای از این پیشنهادها است، اما به نظر می رسد از نظر کشف فرار مالیاتی و در نتیجه افزایش درآمدهای مالیاتی ضعیف بوده است.
پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در تشریح روند تدوین بودجه می گوید: سهم درآمد مالیاتی نسبت به سال گذشته 40 درصد افزایش یافته است که با احتساب تورم، 4 درصد متوسط است. 30 درصد و رشد اقتصادی. ما توانستیم درآمد مالیاتی را تقریباً 9 درصد افزایش دهیم.
اما نمایندگان مردم در شورای اسلامی به این رقم که جایگزین نفت در بودجه می شود و نزدیک به اهداف برنامه هفتم است راضی نیستند.
نسبت درآمد نفتی و کشف فرار مالیاتی در لایحه بودجه راضی کننده نیست
آقای طاهری یکی از اعضای شورای اسلامی شهر در گفت و گو با خبرگزاری صدا وسیما در این خصوص گفت: درآمدهای مالیاتی پیش بینی شده برای سال آینده عملاً نسبت به سال جاری بدون تغییر است. یعنی بر اساس برنامه هفتم دولت نتوانسته نسبت درآمد مالیاتی را در تولید ناخالص داخلی افزایش دهد.
وی ادامه داد: نسبت درآمد مالیاتی نسبت به تولید ناخالص داخلی در برنامه هفتم تا پایان سال 1407 حدود 10 درصد در نظر گرفته شده است یعنی برای تحقق آن باید هر سال یک درصد رشد را تجربه کنیم. دولت برای سال آینده 5.5 درصد برنامه ریزی کرده است. یعنی چیزی حدود 1700000 میلیارد تومان در حالی که این رقم باید به 2000000 میلیارد تومان برسد. یعنی 300 درصد کسری در پیشنهاد درآمد مالیاتی دولت در بودجه وجود دارد.
اکنون لایحه بودجه سال آینده در دستور کار مجلس قرار گرفته است. البته کلیات آن با موافقت نمایندگان و بازدید وزرا از کمیسیون های مذاکره کننده برای تصویب اعداد و ارقام پیشنهادی در بودجه همراه است.
با این حال توصیه ها از همه نظر همواره کاهش سهم نفت به طور مستقیم در بودجه و صرف آن در بودجه های عمرانی بوده است. آنچه خود روسای سازمان مالیاتی معتقدند این امکان را به آنها می دهد که در افزایش درآمدهای مالیاتی برای مدیریت هزینه های جاری دولت موفق تر باشند.
گزارش خبرنگار اقتصاد کلان خبرگزاری صدا و سیما – نرگس مژزادی