صفری بهناز; بازار: ایران با بیش از 37 میلیارد تن ذخایر کشف شده یکی از 15 قدرت معدنی جهان محسوب می شود، اما به دلیل ناکارآمدی سیاست ها در این بخش به ویژه در ماشین آلات معدنی، روند تعطیلی معادن تقویت شده است. .
در واقع ایران یک کشور معدنی محسوب می شود که در کمربند کشورهای معدنی مانند ترکیه، افغانستان و اندونزی قرار دارد. طبق گزارش ها حدود 37 میلیارد تن ذخایر در ایران کشف شده است، اما سهم بخش معدن از تولید ناخالص داخلی ایران کمتر از 1 درصد برآورد شده است.
تحریم ها و عدم جذب سرمایه و موانع قانونی مشکلاتی را در این مسیر ایجاد کرده است. از سوی دیگر، استراتژی ناکارآمد معادن دولت به این معناست که ایران با وجود ذخایر عظیم خود نمی تواند به اندازه کافی از این بخش برای ایجاد درآمد پایدار بهره برداری کند. مجموع صادرات بخش معدن و صنایع معدنی در سال 1401 معادل 12 میلیارد دلار بوده است و این در حالی است که روند صادرات ایران به دلیل محدودیت های انرژی رو به کاهش است. از سوی دیگر، سیاست های دولت روند تعطیلی معدن را تشدید کرده است.
یکی از مشکلات پیش روی بخش معدن بحث فرسوده بودن ماشین آلات است. دولت سالها از واردات ماشینآلات جلوگیری کرد، در حالی که ماشینآلات تولید داخل توانایی کار در بخش معدن را ندارند.
بی تفاوتی نسبت به نوسازی تجهیزات معدن معادل کاهش راندمان کار است
بهرام شکوری، رئیس کمیسیون صنایع و معادن اتاق ایران در گفت و گو با … بازار وی بیان کرد: موضوع ماشین آلات معدنی از جمله مواردی است که در این صنعت از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است به همین دلیل نمی توان نسبت به نوسازی ناوگان معدنی بی تفاوت ماند. زیرا بی تفاوتی نسبت به نوسازی تجهیزات معدنی معادل کاهش راندمان کاری معادن است.
و افزود: در دنیا رسم شده است که خودروهای بیش از پنج سال دیگر انبار و فروخته نمی شود. در واقع در کشورهای پیشرفته دنیا که معادن جایگاه ویژه ای دارند، نمی توان ماشین هایی را پیدا کرد که بیش از پنج سال کار کرده باشند.
شکوری: در دنیا مرسوم شده که خودروهای بالای پنج سال دیگر انبار نمی شوند و به فروش نمی رسند. در واقع در کشورهای پیشرفته دنیا که معادن جایگاه ویژه ای دارند، نمی توان ماشین هایی را پیدا کرد که بیش از پنج سال کار کرده باشند.
به گفته وی، چرا که هر ساله 20 درصد ظرفیت ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده در معدن مستهلک می شود. در نتیجه، آنها در سال پنجم مالیات های سنگینی می پردازند، به همین دلیل است که بسیاری از کشورهای موفق معدنی، ماشین آلاتی را که بیش از پنج سال کار کرده اند، به کشورهای ضعیف تر می فروشند.
شکوری تاکید کرد: به همین دلیل فروش ماشین آلات کمتر از 5 سال معنایی ندارد، مگر اینکه صاحب شرکت ورشکسته یا تغییر شغل دهد و تصمیم به فروش داشته باشد. در موارد دیگر، تجهیزات پس از پنج سال استفاده فروخته می شود.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن اتاق ایران خاطرنشان کرد: متأسفانه در معادن ایران شاهد هستیم که بیش از 20 سال است که از تجهیزات و ماشین آلات زیادی استفاده می شود و هنوز شرایط برای واردات ماشین آلات جدید فراهم نشده است. معادن
وی تصریح کرد: البته به غیر از تحریم های خارجی و تحریم های داخلی، بی توجهی به ورود تجهیزات باعث عدم رونق معادن ایران شده است.
فرسودگی و فرسودگی ماشین آلات معدن، هزینه استخراج را افزایش می دهد
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران گفت: دولت تنها اجازه واردات ماشین آلات با عمر مفید بیش از پنج سال را داده است که سال گذشته 2305 ماشین آلات معدنی اجازه ورود به کشور را داشت که از این تعداد فقط 605 دستگاه وارد کشور شد. ”
رضا بسطامی اظهار داشت: فرسودگی تجهیزات معدنی یکی از مهم ترین دلایل افزایش قیمت تمام شده معدن است، اما فرسودگی ماشین آلات فرسوده بسیار بیشتر از این موارد است که باید مورد توجه قرار گیرد. مقامات مربوطه. . مسئولین.
بسطامی: در خصوص انواع ماشین آلات قابل ساخت داخل، سازندگان ایرانی باید برای معادن کوچک پیش بینی کنند اما در عوض اجازه واردات ماشین آلات معدنی با عمر مفید بیش از پنج سال را داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: سازندگان ایرانی باید برای معادن کوچک نسبت به انواع ماشین آلات قابل ساخت داخل تدابیری اتخاذ کنند اما در عوض اجازه واردات ماشین آلات معدنی با عمر مفید بیش از پنج سال را داشته باشند.
مطابق با؛ این ضعف در حوزه ماشین آلات وجود دارد و علاوه بر سازمان های مرتبط با معدن، نهادهای دیگری مانند گمرک، صندوق بیمه فعالیت های معدنی و وزارت حراست نیز باید در این زمینه کمک کنند.
این مقام مسئول یادآور شد: اکنون می بینیم که بسیاری از ماشین آلات معدنی به دلایل زیادی در گمرک گم می شود که یکی از دلایل آن تغییر شرایط واردات به کشور است. به عنوان مثال ماشین ها بیش از 15 سال سن داشتند و یا فاقد شناسنامه بودند، بنابراین اجازه ورود به کشور را نداشتند.
اعطای وام و تسهیلات از سوی صندوق سرمایه گذاری و بیمه معدن به فعالان این بخش می تواند به آنها کمک کند تا ماشین آلات در محل های مجاز خود تهیه کنند.
بسطامی گفت: اعطای وام و تسهیلات از سوی صندوق سرمایه گذاری و بیمه معدن به فعالان این حوزه می تواند به آنها کمک کند تا ماشین آلات را از اماکن مجاز خود تهیه کنند.
قوانین عجیب معادن را فلج کرد
عبدالوهاب سهل آبادی همچنین اظهار کرد: راه اندازی معادن می تواند علاوه بر تقویت صادرات محصولاتی مانند سنگ، به فعال شدن کارخانه های تبدیلی منجر شود. زیرا دلیل تعطیلی معادن بخشنامه ها یا آیین نامه های غیرمنطقی دولت است.
سهل آبادی: ماشین آلات معدنی بسیار قدیمی هستند و جدا از اینکه امکان خرید ماشین آلات جدید برای معادن وجود ندارد، هنوز ماشین آلات مستعمل و قابل استفاده وارد شده به کشور به دست معدنچیان نرسیده است.
وی بیان کرد: ماشین آلات معدنی بسیار قدیمی هستند و جدا از اینکه امکان خرید ماشین آلات جدید برای معادن وجود ندارد، هنوز ماشین آلات مستعمل و قابل استفاده وارد شده به کشور به دست معدنچیان نرسیده است.
رئیس خانه صمت ایران خاطرنشان کرد: معادن سنگ کشور از سال 70 تا 75 ماشین آلات راه اندازی کرده اند و ماشینی که بیش از پنج دهه از عمر آن می گذرد جز مشکل چیزی به همراه ندارد.
به جرات می توانم بگویم که حتی 2 درصد از ماشین آلات وارداتی به دست معدنچی ها نرسیده است، زیرا همه این ماشین ها توسط دلال هایی وارد شده است که قصد دارند با قیمت های بسیار بالا به معدنچیان بفروشند.
سهل آبادی با بیان اینکه مدتی است مجوز واردات ماشین آلات معدنی مستعمل و قابل استفاده در کشور صادر شده است، گفت: به جرأت می توانم بگویم که حتی 2 درصد ماشین آلات وارداتی به دست معدنچیان نرسیده است، زیرا همه این ماشین آلات وارد شده است. توسط دلالانی که قصد دارند همان را با قیمت های بسیار بالا به معدنچی بفروشند، بنابراین معدنچی نمی تواند ماشین سنگین ماینینگ را با قیمتی در حدود 15 میلیارد تومان خریداری کند.
رئیس اتاق صنعت، معدن و تجارت ایران با بیان اینکه ماشین آلات معدنی تولید شده در کشور به گونه ای نیست که بتواند معادن کشور را فعال کند، گفت: ماشین آلات مورد نیاز معادن ماشین آلات سنگین است که با توجه به افزایش آن. با توجه به نرخ ارز، تهیه آن بسیار گران است و سخت شده است. این اولین داده ها نشان می دهد که دولت خود نقش بسیار مهمی در عقب ماندگی بخش معدن داشته و نه تنها کمکی به این بخش نکرده است، بلکه با نگاه مجموعه ای و تصویب قوانین عجیب و غریب و عدم سرمایه گذاری، اقدام به این امر کرده است. ساخته شده است. منجر به بن بست معدن در کشور شده است.