به گزارش خبرنگار مهر، روز گذشته مسعود بیشچیان در همایشی اعلام کرد که «ترکمنستان حاضر به امضای قرارداد گاز با دولت ما نیست». رئیس جمهور دلیل این مشکل را عدم پرداخت به موقع مطالبات عنوان کرد. گفتگوها آیا رئیس جمهور این موضوع را در رسانه ها مطرح کرد که ایران پس از سال ها هنوز هزینه واردات گاز از ترکمنستان را پرداخت نکرده است؟
پس از آنکه ترکمنستان در دولت های یازدهم و دوازدهم بارها در فصل زمستان گاز ایران را به دلیل عدم پرداخت بدهی قبلی قطع کرد، با تغییر دولت و تمرکز بر دیپلماسی انرژی که در دولت سیزدهم وجود داشت، مذاکرات گازی. با ترکمنستان منعقد شد. جواد اوجی وزیر نفت دولت سیزدهم در گفت و گو با خبرنگاران اعلام کرد از ابتدای کار ما در دولت یکی از موضوعاتی که در دستور کار قرار گرفت، تسویه بدهی قبلی واردات گاز از ترکمنستان بود. که در مدت 20 ماه به طور کامل در سه قسط پرداخت و به ترکمنستان ارسال شد.
وزیر نفت دولت سیزدهم پس از تسویه بدهی گاز گفت: از ابتدای دولت سیزدهم با طرف ترکمنی در حال مذاکره بودیم. مبادله کنید گاز را در سال 1400 و در اولین سفر خارج از کشور به این کشور و در نتیجه عملیات پیگیری کردیم مبادله کنید گاز با این کشور انجام شد و کنار گذاشته شد مبادله کنید موضوع ترانزیت و واردات گاز نیز باید با این کشور پیگیری شود.
سخنان وزیر سابق نفت بلند می شود اولاً پرداخت مطالبات ترکمنستان به طور کامل انجام شده است. دوم همچنین مذاکراتی برای واردات گاز از این کشور در حال انجام است.
با تغییر ناگهانی دولت به دلیل شهادت آیت الله رئیسی، دیپلماسی انرژی ایران نیز ظاهراً دستخوش تغییر شده است، هرچند از مذاکرات گاز ایران و ترکمنستان با روی کار آمدن دولت چهاردهم خبر دقیقی در دست نیست، اما سعید وجود دارد. توکلی، مدیر اجرایی شرکت ملی گاز ایران در خصوص وضعیت واردات و مبادله کنید گاز با کشورهای همسایه به خبرنگار مهر گفت: مذاکرات جدی بین ایران و روسیه در خصوص تجارت گاز بین دو کشور در حال انجام است و جزئیات میزان واردات گاز از روسیه و نحوه واگذاری آن هنوز نهایی نشده است تاکید برنامه هفتم و اسناد قبلی، ایران را به مرکز تجارت ترانزیت و منطقه ای گاز و توسعه تجارت گاز با روسیه در دستور کار قرار دارد و دو طرف در این زمینه مصمم هستند.
و افزود: برای زمستان امسال یکی از موضوعاتی که دنبال می کنیم بحث واردات گاز است که در مرحله نهایی شدن قرارداد در این زمینه هستیم که البته حجم زیادی هم نیست. اما حالا مهم نیست مبادله کنید ما بنزین نداریم و فقط قراردادی داریم که بخشی از آن است. مبادله کنید و بخشی از واردات است که بعید است در زمستان امسال وارد شود.
آنچه سعید توکلی درباره آن صحبت می کند بحث واردات 300 میلیون مترمکعب گاز از روسیه است که در دولت سیزدهم پیگیری و نهایی شد.
در دولت قبل توافقاتی برای واردات گاز از روسیه انجام شد و جواد اوجی وزیر وقت درباره جزئیات گفت: با اجرای این طرح روزانه 300 میلیون مترمکعب گاز از روسیه وارد کشور می شود و روسیه هم آنها هزینه ساخت این خط لوله را تقبل کردند. آنها از فناوری در زمینه ساخت خطوط لوله نفت در کف دریا برخوردار هستند.
به گفته وی، احداث خط انتقال گاز شمال به جنوب از طریق ایران اتفاق بسیار بزرگی است که در تاریخ ایران بی سابقه بوده و سالانه بین 10 تا 12 میلیارد دلار مبادلات مالی به همراه خواهد داشت. در عین حال، تحقق این توافق 30 ساله علاوه بر حل مناقشات داخلی، ایران را به قطب عرضه گاز در منطقه تبدیل کرده و به معنای افزایش چشمگیر روابط و مبادلات تجاری و امنیت اقتصادی و سیاسی خواهد بود منطقه کشور
چندی پیش مالک شریعتی، نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: ایران قرار است روزانه 300 میلیون متر مکعب گاز از روسیه وارد کند و ممکن است چند سالی طول بکشد تا این قرارداد به قرارداد تبدیل شود و آن را اجرایی کند. و دو طرف در حال مذاکره هستند.”