به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، پهپاد شاهد ۱۷۱ و خانواده پهپادهای رادارگریز شاهد، پهپادهایی هستند که با مهندسی معکوس و از پهپاد RQ-170 آمریکا ساخته شدهاند. این پهپادها شامل پنج مدل به نام های پهپاد شاهد ۱۷۱، شاهد ۱۸۱، شاهد ۱۹۱، شاهد ۱۶۱ و شاهد ۱۴۱ هستند که تفاوت اصلی این پنج پهپاد در ابعاد و نوع موتور آنهاست. این پهپاد توسط صنایع هوانوردی شاهد و نیروی هوافضای سپاه تولید شده است. ایران تنها کشوری است که تاکنون چنین پهپادهای رادارگریز بال پرنده را در میدان جنگ واقعی آزمایش کرده است.
داستان پهپادهای خانواده سیمرغ ایرانی با شکار «جانور قندهار» آغاز شد. در ۴ دسامبر ۲۰۱۱، نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران موفق شد یک پهپاد پیشرفته آمریکایی به نام لاکهید مارتین RQ-170 سنتینل، معروف به هیولای قندهار را تحت کنترل درآورد. پهپاد رادارگریز RQ-170 برای جمعآوری اطلاعات و جاسوسی وارد حریم هوایی ایران شده بود و در نهایت طی فرآیندهایی، ایران موفق شد کنترل آن را بدست گرفته و آن را در نزدیکی شهر بردسکن فرود آورد.
در ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ در بازدید فرمانده معظم کل قوا از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه عنوان شد که نیروهای مسلح ایران موفق به دریافت کلیه اطلاعات نرم افزاری این پرنده شده و از تمامی پایگاه هایی که در آن قرار دارند تصاویری به دست آورده است.
در همین بازدید همچنین اعلام شد که یک نسخه با مقیاس ۱۵ درصد با موفقیت پرواز کرده و دو نسخه در مقیاس ۴۰ درصد و ۱۰۰ درصد در همان سال پرواز خواهد کرد. همچنین سرلشکر حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه گفت: این پهپاد مجهز به موشک نیز خواهد بود. در نوامبر ۲۰۱۴ ویدیویی از پرواز موفقیت آمیز این پرنده منتشر شد.
در سال ۱۳۹۵ در بازدید امیر دریادار شمخانی از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه، انواع جدیدی از این سری از پهپادها با نام شاهد ۱۸۱ رونمایی شد. دو سال بعد در نمایشگاه اقتدار ۴۰ شاهد ۱۹۱ رونمایی شد. لازم به ذکر است که هر دو پهپاد شاهد ۱۸۱ و شاهد ۱۹۱ نسخه ۶۰ درصدی پهپاد شاهد ۱۷۱ هستند.
انواع مختلف پهپادهای رادارگریز شاهد:
خانواده پهپادهای رادارگریز شاهد شامل پنج نوع جنگی و شناسایی است که هر کدام از نظر اندازه در مقایسه با پهپاد RQ-170 یا شاهد-۱۷۱ اندازه گیری می شوند. به این ترتیب پهپاد شاهد-۱۷۱ که نام مستعار آن سیمرغ است، نسخه ۱۰۰ درصدی و کاملاً مشابه RQ-170 سنتینل است و دو پهپاد شاهد-۱۹۱ و ۱۸۱ که نام مستعار صاعقه را یدک می کشند، هر دو نسخه ۶۰ درصدی شاهد ۱۷۱ هستند. علاوه بر سه نوع قبلی، دو پهپاد شاهد-۱۴۱ و ۱۶۱ وجود دارد که هر دو از نظر ابعاد نسخه ۴۰ درصدی شاهد ۱۷۱ هستند.
لازم به ذکر است که دو نوع غیرنظامی نیز از این پهپاد شاهد ۱۷۱ وجود دارد. نوع اول نسخه اولیه با مقیاس ۱۵٪ است که برای آزمایش پرواز استفاده می شود و نوع دوم یک نسخه در مقیاس ۶۰٪ است که برای باروری ابرها استفاده می شود. به این ترتیب تعداد پهپادهای رادارگریز شاهد-۱۷۱ به هفت فروند رسید.
اهمیت سرنگونی RQ-170 بسیار بالا بود، به طوری که پس از فرود این پهپاد، ایرانی ها به یکباره متوجه شدند که چقدر از فناوری مدرن در آن استفاده شده است. در ساختار و بدنه این پهپاد از مواد سبک وزن پیشرفته ای استفاده شده بود و روکش و رنگ خاصی روی بدنه آن وجود داشت. استفاده از موتور بسیار پیشرفته، دوربین پیشرفته با دقت و برد بالا و رادار بسیار پیشرفته با دیافراگم مصنوعی (SAR) از دیگر تجهیزات فاش شده این پهپاد بسیار ارزشمند آمریکایی است. این ویژگی ها در کنار استفاده از طراحی بال پرنده، آن را به یکی از پیشرفته ترین پهپادهای جهان تبدیل کرد.
بنابراین این پهپاد مهم ترین پهپاد شکار شده ایران در چند دهه اخیر محسوب می شود. حتی می توان آن را یکی از مهم ترین غنائم به دست آمده پس از جنگ جهانی دوم دانست.
شاهد-۱۷۱ (سیمرغ):
شاهد-۱۷۱ که با نام سیمرغ نیز شناخته می شود، نسخه ۱۰۰ درصدی RQ-170 است و از موتور توربوفن طلوع-۱۴ استفاده می کند. مینی توربوفن Toloue-14 نتیجه تبدیل موتور توربوجت مینی Toloue-4 به توربوفن است. شاهد-۱۷۱ به لطف موتور توربوفن خود به استقامت پرواز ۱۰ ساعت و حداکثر برد ۴۴۰۰ کیلومتر دست یافته است.
مشخصات فنی پهپاد شاهد ۱۷۱ (سیمرغ)
سقف پرواز ۴۰۰۰۰ فوت (۱۲۰۰۰ متر)، حداکثر وزن برخاست ۳۰۷۰ کیلوگرم و حداکثر سرعت ۴۶۰ کیلومتر بر ساعت از دیگر مشخصات این پهپاد است. شاهد-۱۷۱ مانند پهپاد RQ-170 از محافظی برای دوربین حرارتی خود استفاده می کند که سطح مقطع راداری آن را کاهش می دهد.
مشخصات کلی شاهد-۱۷۱:
نقش: شناسایی
طول: ۴.۷۵ متر
طول بالها: ۱۳ متر
ارتفاع: ۱.۲ متر
برد شناسایی: ۲۲۰۰ کیلومتر
حداکثر برد: ۴۴۰۰ کیلومتر
استقامت پرواز: ۱۰ ساعت
سقف پرواز: ۴۰۰۰۰ فوت (۱۲۰۰۰ متر)
موتور: توربوفن طلوع-۱۴
قدرت موتور رانش: ۶ کیلونیوتون
حداکثر سرعت: ۴۶۰ کیلومتر بر ساعت
سرعت کروز: نامشخص
وزن: نامعلوم
حداکثر وزن برخاست: ۳۰۷۰ کیلوگرم
پایان/*
اندیشه معاصر را در روبیکا دنبال کنید.