بازار؛ گروه خودرو: روز گذشته وزیر صمت در گفت و گو با این رسانه اعلام کرد که سال آینده خودروهای برقی با عمق داخلی زیاد عرضه می شود. این در حالی رخ داد که صنایع بزرگ خودروسازی جهان با چالش هایی در رقابت با یکدیگر برای عرضه محصولات برقی مقرون به صرفه مواجه شدند. چین با تسلط بر زنجیره تامین جهانی تلاش می کند تولید خودروهای برقی را در همه کشورها کنترل کند. با این حال، وزیر صامت مدعی است که به فناوری باتری خودروهای الکتریکی دست یافته است. برای بررسی سیاست خودروسازان مطرح دنیا در تولید خودروهای برقی در سال جاری با علی میرزایی کارشناس خودروهای برقی گفت وگو کرده ایم:
* وضعیت صنعت خودروسازی جهانی که برای محصولات الکتریکی با چین رقابت می کند چگونه است؟
اخیراً هنگامی که شرکت مشاوره KPMG در یک نظرسنجی بین المللی از مدیران ارشد ژاپنی در مورد آینده خودرو سوال کرد، گروهی از مدیران ارشد ژاپنی که به فعالیت اقتصادی خود و آینده صنعت خودرو در گذشته اطمینان داشتند از 32 درصد کاهش یافت. در اروپای غربی، پاسخ های بسیار مطمئن در مورد آینده صنعت خودرو از 31 درصد به 24 درصد و در ایالات متحده از 48 درصد به 43 درصد کاهش یافته است. تنها در چین مدیران ارشد صنعت خودرو به آینده فعالیت صنعتی و اقتصادی خود اعتماد دارند.این اطمینان ناشی از رشد 8 درصدی چینی ها در سال 2023 نسبت به سال 2022 است.
روند مشابهی در میان بازیگران زنجیره تامین وجود دارد که نشان میدهد غربیها نسبت به رشد سودآور فعالیتهای صنعت خودروسازی در حوزه خودروهای الکتریکی (حداقل در کوتاهمدت) در رقابت با چین خوشبین نیستند. احتمالاً در اوایل سال 2024 شاهد رشد آهستهتری در گسترش خودروهای الکتریکی خواهیم بود که عمدتاً به دلیل کاهش قدرت خرید مصرفکننده در بیشتر کشورها و هزینههای بالاتر زندگی در سراسر جهان است.
* یکی از مهمترین مسائل در تولید خودروهای برقی سودآوری آنهاست. وضعیت سودآوری خودروسازان مطرح جهان در حال حاضر چگونه است؟
بر اساس نظرسنجی های معتبر در سراسر جهان، مدیران ارشد صنعت خودروسازی جهان در مورد سودآوری در پنج سال آینده نظر منفی دارند. دلیل اصلی این نگرانی بی ثباتی (جاری) اقتصاد جهانی و افزایش هزینه ها است. خودروسازانی که سرمایه گذاری هنگفتی در فناوری های مربوط به برق رسانی کرده اند، به طور فزاینده ای نگران چالش های بازار کوتاه مدت هستند. این موضوع ممکن است به زودی بازگشت سودآوری فعالیت های اقتصادی و صنعتی را به تاخیر بیندازد. صرف نظر از چالشی که چین برای خودروسازان اروپایی و آمریکایی ایجاد می کند، مدل جدیدی از خودروهای الکتریکی وارد بازار شده است که ممکن است قدرت خرید مشتریان را بیش از پیش تضعیف کند. این کاهش قدرت خرید، رقابت جدیدی را در میان خودروسازان بزرگ جهان ایجاد خواهد کرد.
از این رو حمایت از پرداخت یارانه خودروهای برقی حتی برای محصولات لوکس همچنان تقاضای مستمر تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و فروشندگان در این بازار است. این امر منجر به قیمت بالای خودروهای الکتریکی برای مصرف کنندگان در سراسر جهان شده است.
* آیا مدیران ارشد صنایع بزرگ خودروسازی جهان همچنان بر این باورند که آینده صنعت خودروسازی محصولات برقی است؟
به نظر می رسد خودروسازان پیشرو جهان اکنون دیدگاه واقع بینانه تری نسبت به انتقال به برق و توسعه بازار مربوطه دارند. در واقع اختلاف نظر در بین مدیران ارشد از سه سال گذشته کاهش یافته است. سه سال پیش، پیشبینیها برای سهم بازار خودروهای الکتریکی در سال 2030 بین 20 تا 80 درصد بود. اکنون، تفاوت در برآوردها کاهش یافته و میانگین تخمین نفوذ EV افزایش یافته است. به عنوان مثال، در اروپای غربی، انتشار خودروهای الکتریکی از 24 درصد به 30 درصد و در ایالات متحده از 29 درصد به 33 درصد افزایش یافته است. انتظار می رود ضریب نفوذ خودروهای الکتریکی در چین از 24 درصد به 36 درصد افزایش یابد. بنابراین می توان گفت که اجماع بین المللی در مورد افزایش خودروهای برقی برای بازارهای بین المللی همگراتر است. اما نرخ رشد در همه بازارهای جهانی یکسان نخواهد بود.
مدیران ارشد خودروسازان اصلی اروپایی و آمریکایی نسبت به برابری قیمت خودروهای الکتریکی با توجه به سوختهای فسیلی از هم اکنون تا سال 2030 چندان خوشبین نیستند.
* ظاهرا رقابت اصلی برای تولید خودروهای برقی قیمت آنهاست، آیا برابری قیمت خودروهای فسیلی و برقی رخ خواهد داد؟
مدیران ارشد شرکتهای بزرگ خودروسازی اروپایی و آمریکایی نسبت به قیمت برابر برای خودروهای الکتریکی با سوختهای فسیلی تا سال 2030 چندان خوشبین نیستند. تحقیقات KPMG نشان میدهد که تنها 66 درصد شانس دستیابی به برابری قیمت بین خودروهای الکتریکی و خودروهای مجهز به موتور احتراقی وجود دارد. تا سال 2030 این در حالی رخ می دهد که چینی ها معتقدند قیمت خودروهای برقی با خودروهای مجهز به موتور سوخت فسیلی در سال 2030 برابری می کند.
* سرعت گسترش خودروهای برقی در بازارهای جهانی را چگونه پیش بینی می کنید؟
چین تا سال 2030 با 36 درصد فروش خودروهای جدید پیشتاز نفوذ بازار محصولات الکتریکی خواهد بود، در حالی که ایالات متحده، ژاپن و اروپای غربی انتظار نفوذ 30 تا 33 درصدی را دارند. با توجه به محدودیتهای زیرساختی و درآمدی، انتظار میرود هند و برزیل همانند سایر کشورهای جهان، نفوذ خودروهای برقی کندتری داشته باشند.
* میزان اطمینان خودروسازان به زنجیره عرضه محصولات جهانی چقدر است؟
زنجیره تامین جهانی همچنان نگران تداوم عرضه است، اما چینی ها هیچ نگرانی در مورد آن ندارند. زیرا تداوم و تسلط آن بر قطعات کلیدی خودروهای برقی مانند باتری باعث رشد و توسعه محصولات کشور شده است. برخی از شرکت های خودروسازی همچنان می خواهند روی فناوری محصولات هیبریدی سرمایه گذاری کنند.
این رقابت در دو فناوری مختلف (برقی و هیبریدی) نشان دهنده استراتژی های متفاوت خودروسازان برای تسخیر بازار هدف مربوطه است. بنابراین موفقیت صنعت خودرو در زنجیره تامین به انتخاب شرکای فنی مناسب برای استراتژی آن (تولید تمام الکتریکی یا هیبریدی) بستگی دارد. بدون شک استراتژی تولید موتورهای تمام الکتریکی و هیبریدی به سرمایه گذاری بسیار بیشتری نیاز دارد. عدم هدایت بازار در مورد نوع موتور باعث سردرگمی در صنعت خواهد شد.
مطالعات اخیر و بررسی های برجسته بین المللی نشان دهنده نگرش مثبت چینی ها نسبت به تولید خودروهای برقی است.
* خودروسازان در سال جاری از نظر سودآوری و بازگشت سرمایه در کدام جهت با چالش مواجه خواهند شد؟
مطالعات اخیر و بررسی های برجسته بین المللی نشان دهنده نگرش مثبت چینی ها نسبت به تولید خودروهای برقی است، خودروسازان غربی بیشتر نگران از دست دادن سهم خود در بازار هستند، آنچه قابل توجه است این است که هم غول های شرقی و هم غربی دید منفی دارند. از اقتصاد جهان . در این سال مسائل اقتصادی و اجتماعی زیادی در رابطه با برق رسانی برای کشورهای پیشرو وجود دارد، به عنوان مثال بازگشت سرمایه، قدرت خرید مصرف کنندگان و مشوق های دولتی برای توجیه اقتصادی در کنار انتخاب زنجیره تامین، تامین برای خودرو از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت ها شاید مهمترین چیز در حال حاضر برای خودروسازان صرفاً سودآوری باشد، زیرا رقابت امروزی می تواند بر حاشیه سود تأثیر بگذارد. میزان پیشرفت خودروهای برقی در کشورهای پیشرو نیز در این زمینه به مولفه های ذکر شده بستگی دارد. بدون شک سلامت اقتصاد جهانی و کشورها و قدرت مصرف کنندگان پارامترهای مهمی در جهت شتاب بخشیدن به فناوری برق رسانی خواهد بود.