بازار؛ گروه بین الملل: معاون سازمان توسعه تجارت ایران چندی پیش گفته بود که تا پایان سال توافقنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا نهایی می شود و بیش از 87 درصد تعرفه های تجاری صفر می شود. در نظر گرفته شده است که عمدهترین محصولاتی که در فهرست تجارت آزاد قرار میگیرند، محصولاتی هستند که در آنها مزیت رقابتی داریم یا محصولاتی که نیاز اساسی به واردات آنها به کشور وجود دارد.
همچنین مشاور بینالملل سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که پس از حدود 6 سال مذاکره، اولین توافقنامه تجارت آزاد ایران با 5 کشور اوراسیا در آستانه نهایی شدن است. مذاکرات به پایان رسید و پنج کشور بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان برای ایجاد تجارت آزاد با ایران موافقت کردند. امیدواریم این قرارداد تا قبل از پایان سال امضا شود و پس از تصویب در مجالس 5 کشور اوراسیا و ایران اجرایی شود. پیش از این تجارت ایران و اوراسیا 2.5 میلیارد دلار بود و امروز به 5 تریلیون دلار رسیده است. مطالعات ظرفیت تجاری ایران و اوراسیا را حدود 20 میلیارد دلار برآورد کرده است.
این ائتلاف که در سال 2010 ایجاد و توسعه یافت، جاه طلبی دارد که گسترش اقتصادی غرب را در آنچه هنوز اتحاد جماهیر شوروی سابق نامیده می شود محدود کند و توانایی روسیه برای فرافکنی و تقویت نفوذ خود بر همسایگان خود را افزایش دهد.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) دوره اخیر تا حدودی آشفته را تجربه کرده است. تغییرات ژئوپلیتیکی در اوراسیا که منجر به تغییر در مسیرهای تجاری و زنجیره تامین شده است، بر عملکرد بلوک پنج کشور به رهبری مسکو تأثیر گذاشته است: ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، روسیه و قرقیزستان. این ائتلاف که در سال 2010 ایجاد و توسعه یافت، جاه طلبی دارد که گسترش اقتصادی غرب را در آنچه هنوز اتحاد جماهیر شوروی سابق نامیده می شود محدود کند و توانایی روسیه برای فرافکنی و تقویت نفوذ خود بر همسایگان خود را افزایش دهد.
یکی دیگر از جاه طلبی های پشت تصمیم مسکو برای گسترش EAEU ایجاد تعادل بین اتحادیه اروپا (EU) و ایجاد شریکی برابر با چین بود که ابتکار کمربند و جاده (BRI) خود را در سال 2013 معرفی کرد. از آن زمان، چشم انداز EAEU متفاوت بوده است. با چندین تحولات مطلوب، EAEU همچنین با تعدادی چالش ژئوپلیتیکی و ساختاری مواجه است.
آخرین اطلاعات در مورد تجارت درون اتحادیه
در سال 2021، حجم تجارت درون اوراسیا به 73.1 میلیارد دلار خواهد رسید. تجارت روسیه و بلاروس 39.7 میلیارد دلار و روسیه و قزاقستان 25.4 میلیارد دلار بوده است. از سال 2015، حجم تجارت متقابل بین پنج کشور عضو 60 درصد افزایش یافته است و در سال 2021 به بالاترین رقم تاریخ 73.1 میلیارد دلار خواهد رسید. در سال 2022، این تجارت متقابل رشد بیشتری را ثبت کرده و به 80.6 میلیارد دلار خواهد رسید.
بین سالهای 2012 تا 2021، اوراسیا اتمی تولیدات صنعتی خود را 20 درصد افزایش داد. با این حال، این منجر به کسب و کار بیشتر نشد زیرا آنها در مدت مشابه از 13.5 درصد به تنها 14.6 درصد رشد کردند. البته اپیدمی کووید یک مانع جدی در این روند بود. در سال 2020، صادرات روسیه به 20.6 درصد و قزاقستان به 19.1 درصد کاهش یافت. یکی دیگر از مشکلات ساختاری این است که بیشتر تجارت در EAEU در واقع تجارت بین بلاروس و روسیه است. به عنوان مثال، در سال 2020 تجارت بین بلاروس و روسیه 52 درصد از تجارت EAEU را تشکیل می داد.
با این حال، قزاقستان، دومین بازیکن بزرگ اتحادیه اروپا، به نتایج امیدوارکنندهای دست یافت. در طول سال 2022، قزاقستان دارای نرخ رشد تولید ناخالص داخلی 3.2 درصد (225.2 میلیارد دلار) است. تجارت بین قزاقستان و کشورهای عضو اوراسیا نسبت به سال قبل 7.1 درصد افزایش یافته است. در سال 2022، صادرات قزاقستان به اوراسیا 22.3 درصد افزایش یافت. به طور کلی، تجارت قزاقستان با اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا 60 درصد رشد داشته است. تجارت قزاقستان با اوراسیا 25.7 درصد از کل تجارت خارجی این کشور در سال 2021 را به خود اختصاص داده است. در مقایسه با روسیه، سهم این کشور از تجارت درون اتحادیه کمترین میزان در بین کشورهای عضو اوراسیا است و تنها 8 تا 9 درصد از کل تجارت کشور را تشکیل می دهد.
بلاروس جهت دارترین کشور برای تجارت در اتحادیه اروپا بود و سهم تجارت با کشورهای عضو از 49.5 درصد در سال 2015 به 50.5 درصد در سال 2021 افزایش یافت. در سال 2021 تجارت بین بلاروس و کشورهای عضو EAEU به 41.3 میلیارد دلار خواهد رسید. عمده محصولات صادراتی پنیر، گوشت، کره، مبلمان و تجهیزات کشاورزی است که مقصد اصلی آنها روسیه است.
ارمنستان پس از جنگ در اوکراین و تحریم های بعدی علیه مسکو به شریک حیاتی روسیه تبدیل شده است. در سال 2022، صادرات ارمنستان به روسیه تقریباً سه برابر شد و از 841 میلیون دلار به 2.4 میلیارد دلار رسید. در همین دوره تجارت بین روسیه و ارمنستان از 20.9 درصد به 91.7 درصد به 5.03 میلیارد دلار افزایش یافت.
روابط خارجی اتحادیه اوراسیا
البته روابط خارجی EAEU نیز گسترش یافته است. به عنوان مثال، اوراسیا و ایران در حال مذاکره برای ایجاد یک منطقه تجارت آزاد مشترک (FTA) هستند که می تواند تا پایان سال جاری امضا شود. توافقنامه تجاری موقت موجود بین اوراسیا و ایران نتایج مثبتی به همراه داشته است. تا پایان سال 2021، تجارت دوجانبه با 73.5 درصد افزایش به 5 میلیارد دلار خواهد رسید، در حالی که صادرات اوراسیا به ایران با 2.1 برابر افزایش به 3.4 میلیارد دلار خواهد رسید.
EAEU همچنین قصد دارد توافقنامه های تجارت آزاد خود را با سایر بازیگران در جنوب جهانی گسترش دهد. یکی از این موارد مربوط به اندونزی است که در اوایل سال 2023 مذاکراتی را برای ایجاد توافقنامه تجارت آزاد با اعضای EAEU آغاز کرد. اندونزی بازیکن مهمی است. در سال 2022، گردش مالی تجاری بین EAEU و اندونزی در مقایسه با سال 2021 تقریباً 50 درصد افزایش یافت، در حالی که صادرات بیش از 2.5 برابر و واردات تقریباً 16 درصد افزایش یافت.
توافقنامه تجاری موقت موجود بین اوراسیا و ایران نتایج مثبتی به همراه داشته است. در پایان سال 2021، تجارت دوجانبه با 73.5 درصد افزایش به 5 میلیارد دلار رسید، در حالی که صادرات اوراسیا به ایران با 2.1 برابر افزایش به 3.4 میلیارد دلار رسید.
در سال 2021، گردش تجاری کشورهای EAEU با اندونزی به 3.8 میلیارد دلار رسید که 42 درصد افزایش داشت. با این حال، از منظر دهه های اخیر، حجم تجارت خارجی اوراسیا از 938.8 میلیارد دلار به 846.4 میلیارد دلار کاهش یافته است. اپیدمی کووید و همچنین درگیری در اوکراین و تحریم های غرب علیه روسیه بر این روند تأثیر گذاشته است.
از نظر سرمایه گذاری، EAEU رشد متوسط و نابرابری را تجربه کرده است. بین سالهای 2015 تا 2022، حجم کل سرمایهگذاریهای متقابل انباشته کشورهای عضو 5.8 درصد افزایش یافت و از 16.8 به 17 میلیارد دلار رسید. در عین حال، در مقایسه با سال 2021، افزایشی در حجم کل سرمایه گذاری های متقابل انباشته (به استثنای قرقیزستان) در همه کشورهای عضو EAEU مشاهده شد. قزاقستان شاهد رشد 15.4 درصدی، در ارمنستان و روسیه به ترتیب 9.8 درصد و 9.1 درصد بود، در حالی که در بلاروس سرمایه گذاری 5.5 درصد افزایش یافت.
منافع تجاری ایران با اوراسیا
ایران با فعال کردن حضور خود در چارچوبها و سازمانهای بینالمللی و منطقهای در تلاش است تا تحرکات بینالمللی خود را احیا کند. این امر در تمایل رهبران ایران برای شرکت در اجلاس ها و نشست های مختلف بین المللی و منطقه ای و همچنین تلاش آنها برای عضویت دائمی در بسیاری از سازمان ها منعکس شده است. به عنوان مثال، ایران به مدت 15 سال به دنبال عضویت در سازمان همکاری شانگهای بود. سال ها. این کشور همچنین در حال حاضر به دنبال عضویت دائمی در اتحادیه اقتصادی اوراسیا است، پس از اینکه این روند موفق به انعقاد یک توافق تاریخی با اتحادیه در 28 آگوست 2022 شد که تشکیل منطقه آزاد تجاری را عملی خواهد کرد که انتظار می رود ایجاد یک منطقه تجاری باشد. تغییر جدید در سیستم تجاری ایران باشد
انتظار می رود تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ایران اجازه دهد تا از طریق افزایش روابط اقتصادی با اعضای اتحادیه تحت توافقنامه های اقتصادی و فناوری که همکاری را الزامی می کند، انزوای اعمال شده توسط تحریم های اقتصادی ایالات متحده را بشکند.
با توجه به رهبری روسیه در اتحادیه اوراسیا و جایگاه مهم این کشور در آن، در چارچوب همکاریهای اقتصادی، سیاسی و نظامی که ویژگیهای آن بین دو کشور آشکارتر شده است، این امر به ایران کمک میکند تا به این مهم دست یابد. مزیت اقتصادی در این زمان حساس حمایت روسیه از امضای توافقنامه تجارت آزاد ایران با اتحادیه نیز در راستای تمایل روسیه و ایران برای تقویت روابط تجاری و تلاش آنها برای رسیدن به سقف 40 میلیارد دلار است.
انتظار می رود تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ایران اجازه دهد تا از طریق افزایش روابط اقتصادی با اعضای اتحادیه تحت توافقنامه های اقتصادی و فناوری که همکاری را الزامی می کند، انزوای اعمال شده توسط تحریم های اقتصادی ایالات متحده را بشکند.
در چارچوب سیاست های پولی و مالی کشورهای اتحادیه و همچنین با توجه به تسهیلات منطقه آزاد و معافیت گمرکی در بین اعضای آن که بر تلاش ایران برای انعقاد قراردادهای بلندمدت با متحدان اقتصادی خود می افزاید. به خصوص چین علاوه بر این، اگر مذاکرات برای احیای توافق هسته ای ادامه یابد و تصمیمی برای پایان دادن به این مذاکرات و اعلام شکست این توافق گرفته نشود، احتمالاً موقعیت مذاکره خود را با غرب تقویت خواهد کرد.