به نظر می رسد شرایط منطقه و بحران جنگ به شرایطی منجر شده است که اکنون تبادل پیام بین ایران و آمریکا بر موضوع غزه و کنترل گستردگی جنگ در منطقه و مذاکرات هسته ای متمرکز شده است. آنها به ناچار به جهنم رفته اند.
گفتن فردا | زمانی که آمریکا در اردیبهشت 97 از برجام خارج شد و زنجیرهای تحریم ها به پای ایران بسته شد، امیدها این بود که با تلاش های دیپلماتیک یا خروج ترامپ از کاخ سفید، این توافق دوباره احیا شود و فشارها از بین برود. تحریم ها. . اکنون که کشور ششمین سال تحریم خود را پشت سر می گذارد، مفاد لایحه بودجه 1403 حکایت از آن دارد که سال سخت تحریم دیگری در راه است، حتی شاید سخت تر از گذشته!
اگر تصویر روشنی از لغو تحریم ها در ماه های آینده وجود داشت یا مذاکرات امیدوارکننده ای در این زمینه صورت می گرفت، لایحه ای که دولت برای بودجه 1403 در دست تهیه دارد قطعا با لایحه فعلی متفاوت بود.
توافق و سپس “جنگ ناگهانی”
در شهریور ماه سال جاری و در پی توافق ایران و آمریکا برای مبادله چند زندانی آمریکایی در ازای آزادسازی پول های بلوکه شده ایران در کره جنوبی، گمانه زنی ها مبنی بر دستیابی دو طرف به توافقی مطرح شد که می تواند گشایش های اقتصادی را به همراه داشته باشد. . هر چند جزئی و محدود اما برای ایران نزدیک تر می شوند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در عین حال تاکید کرد که این توافق می تواند به بحث درباره توافق هسته ای و لغو تحریم ها کمک کند. وی همچنین گزارش داد که ابتکاری از سوی سلطان عمان روی میز است و از طریق آن پیام هایی نیز در حال تبادل است.
اکنون، به ویژه با توجه به جنگ غزه، به نظر می رسد که مذاکرات متوقف شده است. او نه یک قدم به جلو برمی دارد و نه یک قدم به عقب. به نظر می رسد شرایط منطقه و بحران جنگ به شرایطی منجر شده است که اکنون تبادل پیام بین ایران و آمریکا بر موضوع غزه و کنترل گستردگی جنگ در منطقه و مذاکرات هسته ای متمرکز شده است. آنها به ناچار به جهنم رفته اند.
امیر عبداللهیان دیروز در گفت و گو با شبکه الجزیره که به موضوع غزه و فلسطین می پردازد، به این پیام ها اشاره کرد و گفت: در شش هفته گذشته پیام هایی به صورت دیپلماتیک از آمریکا به ویژه از طریق سفارت آمریکا دریافت کرده ایم. سوئیس در تهران که حافظ منافع آمریکاست، آنها ایالات متحده آمریکا هستند، متوجه شدیم که آمریکایی ها همیشه در این پیام ها تاکید کرده اند که به دنبال گسترش دامنه جنگ نیستند.
البته در جریان تبادل این پیام ها، هر از چند گاهی گفتگوهای هسته ای محدودی بین دو طرف صورت می گیرد. مانند دیدار ماه گذشته علی باقریکانی و انریکه مورا که گفته شد در آن لغو تحریم ها نیز مطرح شده است. اما به هر حال این مذاکرات نتیجه ملموسی نداشته است.
موضع اروپا همچنان در تعلیق برجام است
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی روز گذشته در گفت و گو با فرانس 24 گفت که پس از خروج آمریکا از برجام، این توافق وارد برزخ شده است. این برزخ موضع احزاب غربی است; موقعیتی که برجام را در جایی بین زمین و آسمان معلق نگه می دارد. تروئیکای اروپایی مانند سال های اخیر، اگرچه بر پایبندی خود به توافق هسته ای اصرار دارد، اما به ایران هشدار می دهد. بیانیه تند چند روز پیش علیه ایران تکرار همین رویکرد است.
در پایان هفته گذشته، رافائل گروسی نسبت به عدم تمدید مجوز ایران برای هشت بازرس، به گفته وی، بازرسان مجرب انگلیسی و آلمانی و یک بازرس روسی از آژانس اعتراض کرد. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی در این رابطه اظهار داشت: بازرسانی که تبعه سه کشور اروپایی هستند که معمولاً رفتارهای تند سیاسی علیه جمهوری اسلامی دارند و سه یا چهار نفر از «آنها پناهگاه» را از فهرست حذف کردیم. چندین سال به ایران بیایم. وی افزود: «این آژانس دارای 127 بازرس تایید شده در ایران است که در مقایسه با تعداد کل بازرسان در ایران، تعداد قابل توجهی نیست».
با این حال، تروئیکای اروپایی در واکنش به اخراج بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بیانیهای تندی صادر کرد و ایران را به عدم پایبندی به تعهداتش در برجام متهم کرد.
آنها تهدید می کنند که پرونده را به شورای امنیت ارجاع خواهند داد
گروسی در مصاحبه دیروز خود با فرانس 24 همچنین تهدید کرد که در پاسخ به اقدامات این آژانس در صورت عدم همکاری ایران، پرونده ایران را به شورای امنیت ارجاع خواهد داد. وی گفت: در صورتی که فعالیت های راستی آزمایی و نظارتی بازرسان آژانس رضایت بخش نباشد، می توان گفت که ایران به تعهدات بین المللی پایبند نیست و می توان کار آن را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داد یا تحریم هایی علیه آن اعمال کرد.
به طور جداگانه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش پادمانهای سه ماهه اخیر خود درباره برنامه هستهای ایران اعلام کرد که ایران اکنون اورانیوم 60 درصد غنیشده برای ساخت حداقل سه بمب هستهای دارد.
منابع دیپلماتیک غربی این میزان اورانیوم غنی شده را بسیار خطرناک توصیف کردند. تروئیکای اروپایی همچنین اعلام کرد که «ایران مرزهای بی سابقه ای را جابجا کرده است».
این خبرگزاری فرانسه در گزارشی درباره این موضوع که قدرتهای غربی نمیخواهند در قبال ایران سختگیرانه رفتار کنند، به نقل از یک دیپلمات نوشت: چشمانداز بسیار تاریک است، اما واقعیت این است که تمایلی برای برانگیختن واکنش در ایران وجود ندارد. تحت این شرایط: “جنگی در خاورمیانه وجود ندارد.”
به فکر بعد از جنگ باشید.
تحلیلگران در ایران نیز بر این باورند که طرف های غربی در شرایط کنونی تمایلی به افزایش تنش و درگیری با ایران ندارند. کوروش احمدی، دیپلمات سابق ایران در نیویورک به «انتخ» گفت: در گزارش اخیر آژانس، مسائل باقی مانده مربوط به سه سایت، خودداری ایران از فعال کردن دوربینهای نظارتی که در ژوئن 2022 غیرفعال شده بودند و افزایش ذخایر اورانیوم حل نشده باقی مانده است. ” غنی شده تا 60 درصد گفته می شود 128.3 کیلوگرم است و به نظر می رسد که این مقدار برای ساخت سه بمب کافی است. اما به دلایل مربوط به بحران غزه، 4 کشور غربی از ارائه پیش نویس قطعنامه علیه ایران خودداری کردند و تمایلی به افزایش تنش با ایران نداشتند.
البته وی سپس خاطرنشان کرد که مقامات ایرانی باید این وضعیت را موقتی بدانند و به عواقب جنگ غزه فکر کنند. اما آنچه پس از جنگ غزه اندیشیدن به موضوع هسته ای را دشوار می کند، انباشته شدن پیچیدگی ها و گره ها در پیچیدگی برجام است.
رحمان قهرمان پور، کارشناس هسته ای و پژوهشگر روابط بین الملل نیز به فرارو توضیح داد: قطعاً هر چه زمان می گذرد و پرونده هسته ای ایران حل نمی شود، قضیه پیچیده تر می شود و مسائل جدیدی به آن اضافه می شود، قبلاً دیدیم که ایران در عین حال و آمریکا به توافق نزدیک بود، جنگ در اوکراین رخ داد و موضوع پیچیده شد، الان هم نمی توان گفت که جنگ غزه تاثیری در پرونده هسته ای نداشته است، ادامه حملات اسرائیل به غزه و تغییر معادلات، ممکن است شرایط جدیدی ایجاد شود که پرونده هسته ای را تحت تأثیر قرار دهد، در واقع هرچه حل پرونده بیشتر به تعویق بیفتد، بیشتر تحت تأثیر تحولات محیطی و پیرامونی قرار می گیرد و کار پیچیده تر می شود.
با این پیچیدگی ها، شرایط جنگی منطقه و رویه کنونی اروپا و آمریکا در به تعویق انداختن حل پرونده هسته ای، بویی از احیای برجام یا شکل گیری توافقی که سایه تحریم ها را از بین ببرد، به مشام نمی رسد. علیه ایران . . ، حداقل برای یک لحظه. پس از این، تحلیلگران بر این باورند که تحریم ها در سالی که طبق لایحه بودجه دولت، مالیات ها افزایش می یابد، اما افزایش حقوق محدود می شود، ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام