به گزارش بازار، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همزمان با سفر آیت الله رئیسی به ترکیه یادداشتی با عنوان «تهران و آنکارا، رابطه ای به قدمت تاریخ» در روزنامه ملت ترکیه منتشر کرد. .
متن کامل این یادداشت به شرح زیر است:
گسترش روابط با همسایگان در قالب «سیاست خارجی متوازن، دیپلماسی پویا و تعامل هوشمندانه» از اولویت های مهم سیاست جمهوری اسلامی ایران به شمار می رود. در این میان جمهوری ترکیه به دلیل موقعیت خاص همسایه خود از موقعیت ممتاز و ویژه ای برخوردار است. جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه دو بازیگر مهم در منطقه هستند که به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی خود و به عنوان پل و نقطه اتصال بین قاره های آسیا، اروپا و آفریقا، دسترسی به آب های آزاد و قرار گرفتن آنها در لا. زنجیره ترانزیتی غرب-شرق و شمال-جنوب از مزیت های قابل توجه است و این امر همکاری و هم افزایی بین آنها را تسهیل می کند.
رابطه تهران و آنکارا سابقه ای به قدمت تاریخ دارد. این دو ملت اشتراکات فرهنگی، تاریخی و مذهبی فراوانی دارند. دو کشور تشکیل دهنده امپراتوری های بزرگ جهان، نقش مهمی در تداوم تجارت، برقراری نظم جهانی و حفاظت از تمدن اسلامی در برابر تهاجم استعمارگران ایفا کرده اند. اگر به سفرنامه ها نگاهی بیندازیم، تأثیر ادبیات فارسی و عثمانی و دستاوردها را در نوشته های دو طرف مرز به خوبی می توان دید. آثار و اندیشه های مولوی شاعر و عارف بزرگ قرن هفتم هجری به عنوان نقطه اتصال ملل ما تنها یکی از موارد بی شمار است.
آیت الله دکتر رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران به دعوت جناب آقای اردوغان رئیس جمهور محترم ترکیه برای شرکت در هشتمین دور اجلاس شورای عالی همکاری جمهوری اسلامی به آنکارا سفر می کند. ایران و جمهوری ترکیه سفر رئیس جمهور محترم جمهوری ایران در زمان بسیار حساسی صورت می گیرد که منطقه غرب آسیا را در کانون حوادث بی شماری قرار داده است. در چارچوب این سفر، سران دو کشور مسلمان دوست و برادر درباره موضوعات مهم و جالب روابط دوجانبه، منطقه ای و بین المللی گفتگو و تبادل نظر خواهند کرد. بدون شک این سفر نمود بارز تمایل و تمایل جدی سران دو دولت برای گسترش روابط در همه ابعاد است.
ما روابط دو کشور همسایه را در بخش دوجانبه ممتاز و دوستانه می دانیم و معتقدیم توسعه و تعمیق روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه دستاوردها و پیامدهای مثبتی را به همراه خواهد داشت. سطح روابط دوجانبه، بلکه در بعد منطقه ای و جهانی است. همچنین به برقراری صلح و ثبات پایدار و تقویت همکاری دوستانه کمک خواهد کرد.
توسعه مبادلات ایران و ترکیه در زمینه های تجاری و اقتصادی برنامه ریزی شده است. هدفی که دستیابی به آن به لطف توانایی های بالقوه بسیار بالای هر دو کشور امکان پذیر است. حجم تجارت کنونی فاصله قابل توجهی با توانمندی ها و امکانات دو کشور دارد. دستیابی هر دو به این هدف مهم با شناسایی موانع موجود، تامین زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری لازم و اجرای تصمیمات و توافقات ضروری است. از مهمترین محورها می توان به همکاری استان های مرزی دو کشور، همکاری در زمینه های تجاری، صنعتی، کشاورزی، بهداشتی، علمی، فرهنگی، گمرکی، فناوری های نوین، مرزهای بازار، مناطق آزاد تجاری، حمل و نقل منطقه ای و همکاری های امنیتی اشاره کرد. . برای گسترش روابط، دوجانبه در نظر گرفته می شود.
همکاری در حوزه انرژی یک مزیت مهم در روابط اقتصادی دو کشور است. جمهوری اسلامی ایران هم اکنون یکی از مهم ترین تامین کنندگان گاز طبیعی ترکیه است و خط لوله گاز بین دو کشور از سال 2001 یکی از نمادهای مهم همکاری های اقتصادی پایدار بین دو کشور است. هر دو طرف بر تداوم، تقویت و تنوع بخشیدن به این همکاری ها تاکید دارند و به دنبال آن هستند.
با توجه به تغییرات اقلیمی و شرایط اقلیمی و خشکسالی منطقه، تعامل و همکاری جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه در زمینه محیط زیست و به ویژه منابع آبی مشترک ضروری تلقی می شود.
لازم به ذکر است که جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه نیز با چالش ها و مشکلات مشترکی در منطقه روبرو هستند که ضرورت تقویت همکاری های این دو قدرت منطقه ای را بیشتر ملموس می کند. مسائل امنیت مرزها، مبارزه با تروریسم در همه اشکال آن، قاچاق مواد مخدر و جرایم سازمان یافته، مسئله مهاجران ناشی از جنگ های ناشی از دخالت عوامل فرامنطقه ای، تحرکات تجزیه طلبانه دیکته شده از سوی استکبار، پیامدهای جنگ و تحمیل. ناآرامی ها و کشورهای منطقه بخشی از این چالش ها محسوب می شوند.
یکی از زمینه های برجسته همکاری ایران و ترکیه به ویژه پس از تهاجم رژیم اشغالگر صهیونیستی به غزه، حمایت از مردم مظلوم فلسطین، تقویت همگرایی کشورهای اسلامی برای مقابله با آپارتاید اسرائیل و دستیابی به پایان درگیری است. جنایات این رژیم علیه بشریت و نسل کشی کودکان. زنان بی گناه هستند. دو کشور مهم جهان اسلام مسئولیت بزرگی در حمایت از مردم مظلوم غزه و آرمان مقدس فلسطین بر عهده دارند و بدون شک با درک و همکاری متقابل می توانند این رسالت تاریخی و انسانی را بهتر انجام دهند.
امروز دو کشور قدرتمند ایران و ترکیه در غرب آسیا، قفقاز و منطقه خلیج فارس می توانند الگوی ثبات و امنیت درون زا را معرفی، استقرار و نهادینه کنند و با تمرکز بر سیاست های همگرا، فضا را برای حضور و نقش آفرینی کاهش دهند. عواملی که نظم منطقه ای را تغییر می دهد. همکاری هایی مانند روند آستانه برای ایجاد صلح در سوریه؛ پلاتفرم 3+3 برای برقراری صلح و گسترش همکاری ها در قفقاز و همکاری های سه جانبه و چندجانبه در خلیج فارس تنها نمونه هایی از این بسترهای همکاری و هم افزایی دو کشور در منطقه است.
در پایان تاکید می کنم جمهوری اسلامی ایران در حلقه اول سیاست خارجی همکاری های خود، جمهوری ترکیه را کشوری دوست و شریک بزرگ و در چارچوب سیاست همسایگی می داند و معتقد است که دو کشور می توانند روابط خود را گسترش دهند. همکاری در موضوعات و ابعاد مختلف و تداوم برای حل بحران های منطقه ای، همکاری های خوبی بین دو کشور ایجاد شده و در این زمینه آمادگی لازم برای توسعه بیشتر این همکاری ها وجود دارد.