مرجان شرف بازار; برخی کارشناسان معتقدند تا زمانی که برنامه مبارزه با قاچاق در کشور ما وجود نداشته باشد و از سوی دیگر محیط و تقاضا برای ورود کالای قاچاق مساعد باشد، نمی توانیم با این پدیده شوم مبارزه کنیم.
از سوی دیگر دولت در دو دهه اخیر برنامه ریزی رسمی و درستی در زمینه مبارزه با قاچاق نداشته است، اقدامی که امروز با مشکلات اقتصادی جامعه شاهد آن هستیم. رئیس اتاق اصناف تهران در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: روند قاچاق برای اصناف در دنیای امروز که مهمترین سرمایه گذاری در آن سرمایه گذاری بر نیروی کار است شفاف نیست، بزرگترین مشکل صنعت کشور نیز از همین جاست. منطقه و باعث تعدد اتحادیه ها شده است. آگاهی کافی از نتیجه مثبت سرمایه گذاری بر نیروی کار در کشور وجود ندارد و کالاهای قاچاق همراه با تولیدات ایرانی و داخلی توقیف می شود و شرایط را برای اصناف سخت می کند.
علی طبری افزود: در مورد موضوع قاچاق سه نوع رویه وجود دارد که یکی از آنها از نظر حکومتی، شرعی و دینی ممنوع و غیرمجاز تلقی می شود، نوع دیگر کالایی که به صورت مجاز وارد می شود و گاه مقدار مشخصی به صورت غیرمجاز وارد کشور می شود. و سومین مورد کالاهای مجاز است مشروط بر اینکه به دلیل تحریم ها قانون اجازه ورود آنها را از مسیرهای جایگزین به کشور داده و بعضاً به عنوان کالای قاچاق شناخته می شود.
پوریان، رئیس اتحادیه صادرکنندگان دام کشور: قاچاق یک عمل نیست، بلکه نوعی واکنش است که در شرایط فشار دامداران رخ می دهد.
وی با بیان اینکه روند قاچاق برای اصناف مشخص نیست، تصریح کرد: قاچاق تعریف مشخصی ندارد به همین دلیل مشکلات زیادی را به وجود آورده است و برای رفع آن نگاه دو قطبی به این معضل وجود دارد. مشکل، باید بین مسئولان اجماع وجود داشته باشد.
سیستم معاملاتی ایجاد شده است.
اما نظر مسئولان در مورد قاچاق مثلاً در حوزه قاچاق چیست؟ تلفن همراه در سامانه جامع معاملات و طرح ثبت می توان درج مشخصات واردکننده به خریدار را ذکر کرد. رئیس اتحادیه فروشندگان دستگاه های صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی تهران گفت: هنگام خرید گوشی تلفن همراه کد ملی برای کنترل سفر محصول در سیستم جامع معاملات قانون اخذ کد ملی یک سال است که هنگام خرید هر وسیله ای مانند موبایل، تلویزیون و … الزامی شده است.
محمدرضا رمضان درباره فرآیندهای قاچاق کالا توضیح داد: در مورد گوشی تلفن همراه، طرح افق (استانداردسازی فاکتورها و قیمت محصولات) این نظارت را بر عهده دارد. به این ترتیب محصول از مرحله ورود به کشور یا تولید تا تحویل به مصرف کننده قابل پیگیری است.
قاچاق واکنشی به مشکلات اقتصادی است
رئیس انجمن صنفی صادرکنندگان دام کشور در گفتگو با خبرنگار بازار که قاچاق نیست، گفت: کارشناسان معتقدند قاچاق در واقع یک عمل نیست، بلکه واکنشی است که برخی افراد در قبال مشکلات اقتصادی ایجاد می کنند. چیزی جز نوعی واکنش نیست، وی گفت که این کار با فشار بر برخی دامداران انجام می شود تا بتوانند محصولات خود را با قیمت های بالاتر در کشور دیگری بفروشند.
منصور پوریان با بیان اینکه منطقه خلیج فارس دامپروری نمی کند و با توجه به تنوع موجود و گستردگی مرزها، بازار مناسبی برای دام ایرانی در کنار صادرات قانونی وجود دارد، گفت: اما با توجه به هزینه گاو نسبت به سال گذشته با احتساب هزینه ها و ریسک موجود دو برابر شده است که باعث شده مزیت قاچاقچیان در اثر قاچاق کاهش یابد. بهره وری اقتصادی وی ادامه داد: به عنوان مثال قیمت احشام ما نزدیک به 3.5 یا 4 دلار است که تقریباً مشابه عراق است. اگر هزینه های دیگر را در نظر بگیریم، قاچاق سودی ندارد.
رئیس انجمن صادرکنندگان دام: بی برنامگی باعث بروز پدیده قاچاق می شود
وی با بیان اینکه برای جلوگیری از قاچاق در کشور باید برنامه تولید داشته باشید، می توانید به تولید ادامه دهید تا بتوانید هزینه های خود را تامین کنید، این موضوع در مزرعه ما اتفاق نیفتاده است، افزود: دامداری بخش مهمی است. با حرف پرداخت شد و اجرایی نشد، تولیدکننده سرمایه آورده است تا محصول خود را در بازارهای مختلف و با قیمت های متنوع عرضه کند، اما یکنواختی و کانالیزی فقط در بازار داخلی باعث می شود تولیدکننده نتواند هزینه های خود را تامین کند. و وسط کار متوقف شود. صادرات باید یک گزینه مهم برای ثبات بازار در نظر گرفته شود.
نوسانات قیمت و ارز و مشکلات.
رئیس اتحادیه سراسری صادرکنندگان دام تاکید کرد: در مقابل هر نوسان و مشکلی اعمال راهکار سیاسی کمکی به تولیدکننده نمی کند. به خصوص برای آزاد شدن سکه 4200 که به تولید لطمه زد و آن را محدود کرد. تولید و صادرات باید ادامه داشته باشد وگرنه بسیاری از صادرکنندگان و تولیدکنندگان خرد از اقتصاد کشور خارج می شوند.
پوریان با تاکید بر اینکه در مقابل هر تهدیدی جلوی صادرات را می گیریم در حالی که بی برنامگی پدیده قاچاق را ایجاد می کند، گفت: بر اساس داده ها مصرف گوشت ما از یک میلیون تا یک هزار و 200 هزار تن و از 850 تا 900 هزار تن است. تن تولید و مابقی نیز از طریق واردات گوشت های منجمد و قاچاق که بر روی لنج ها در آن سوی مرزهای دریایی انجام می شود زیرا بسیاری از آنها با کشورهای همسایه مرز مشترک دارند و به عنوان یک مسیر اشتباه همواره به اقتصاد آسیب می زند.
قاچاق مشکلی است که قبلاً اتفاق افتاده است واحدهای تجاری بنابراین وظیفه دست اندرکاران و مسئولان است که با تدوین راهکاری مفید این معضل را به حداقل برسانند. به نظر می رسد در این زمینه نیاز به برنامه ریزی منسجم و جامعه ای داریم که باید مورد توجه مسئولان قوای سه گانه قرار گیرد چرا که دولت به تنهایی نمی تواند در این زمینه موفق باشد.