بازار؛ گروه آب و انرژی: حسین آبنیکی در نشست مدیریت انرژی، حسابداری و بهینه سازی بازار با بیان اینکه رقابتی که در تولید و مصرف شکل گرفته است برای تولید و مصرف به میزان قابل توجهی افزایش می یابد، گفت: شدت مصرف انرژی در ایران بسیار بالا و بیشتر است. بیش از 2 برابر میانگین جهانی است و برای تولید و خدمات بیش از دو برابر انرژی جهان مصرف می کنیم و این شدت در حال افزایش است.
در حال حاضر روزانه 7 میلیون بشکه نفت خام در کشور مصرف می شود و با کاهش 50 درصدی و رسیدن به استاندارد جهانی شدت مصرف، می توان مصرف انرژی را به معادل 3.5 میلیون بشکه نفت خام کاهش داد و از این طریق سالانه 80 میلیارد دلار درآمد برای کشور ایجاد می شود
وی با اشاره به اینکه شدت مصرف انرژی در ایران دو برابر میانگین جهانی است، افزود: در حال حاضر روزانه 7 میلیون بشکه نفت خام در کشور مصرف می شود و با کاهش 50 درصدی و رسیدن به استاندارد شدت مصرف در سطح جهانی، می تواند معادل 3.5 میلیون بشکه نفت خام برای کاهش مصرف انرژی به دست آورد و از این طریق سالانه 80 میلیارد دلار درآمد برای کشور ایجاد کند. اگر کشور بحران انرژی را مدیریت کند، می تواند مشکلات سایر بخش ها را حل کند.
آبنیکی با اشاره به ایجاد حساب بهینه سازی انرژی در کشور گفت: در بودجه سال 1402 حدود 30 هزار میلیارد تومبا به این حساب اختصاص یافت، دبیرخانه این حساب ایجاد شد، آیین نامه ها و دستورالعمل ها تدوین شد، y در مجموع 16 مورد میلیارد تومان برای پروژه های بهینه سازی در بخش های مختلف صنعت از جمله نفت هزینه شد. این حساب در بودجه 1403 و برنامه هفتم مورد تاکید قرار گرفته و در سال آینده نیز ادامه خواهد داشت.
وی گفت: امسال رکوردهای جدیدی در تولید نفت و گاز به ثبت رسید، اهداف صادراتی تا حد زیادی محقق شد و در حمل و نقل و توزیع گاز و فرآورده های نفتی عملکرد خوبی داشتیم.
وی ادامه داد: امسال دشمن توطئه های زیادی انجام داد تا ما را در این عرصه شکست دهد و چالش های جدی از جمله دزدی سیستم بنزین و خرابکاری خطوط گاز سراسری را ایجاد کند اما دشمن به اهداف شوم خود نرسید.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت تاکید کرد: با وجود همه موفقیت ها در صنعت نفت، چالش های بزرگی در مدیریت مصرف داشتیم و نتوانستیم به اندازه تولید، مصرف را مهار کنیم.
آبنیکی تصریح کرد: برخی توجیه می کنند که تولید ناخالص داخلی پایین است و این باعث افزایش شدت مصرف انرژی می شود، در حالی که در برنامه های فعلی به کاهش شدت مصرف انرژی در بخش های مختلف از جمله ساختمان، صنعت و حمل و نقل توجهی نمی شود. به عنوان مثال در صنعت خودرو بیشتر برنامه ها بر روی تیراژ و قیمت تولید تمرکز دارند و به کاهش مصرف و مدیریت مصرف انرژی توجهی نمی شود.
وی افزود: در سایر صنایع نیز وضعیت به همین منوال است، به عنوان مثال در مناطق بسیار سردسیر برای ارتقای امنیت غذایی اقدام به توسعه محصولات گلخانه ای می کنیم، اما کمتر به این موضوع توجه می کنیم که این مشکل امنیت انرژی را به چالش می کشد.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی سوخت تصریح کرد: اگرچه تولید افزایش یافته اما وضعیت مصرف انرژی ناپایدار است بنابراین برای اینکه در آینده با چالش امنیت انرژی مواجه نشویم باید به فکر عدم تعادل انرژی کشور باشیم. مصرف انرژی فقط یک انتخاب نیست: یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
وی با تاکید بر اینکه اقداماتی در کشور برای مهار مصرف انرژی پیش بینی شده است، گفت: برنامه ملی مدیریت مصرف انرژی را پیشنهاد دادیم تا سهم هر صنعت در بخش های مختلف کاهش مصرف مشخص باشد.