به گزارش رکنا از مازندران؛ باغ 33 هکتاری رامسر کلید آرشیو مناظر تاریخی جهان رامسر است، اما در دو دهه گذشته بر سر این باغ اختلاف وجود داشته است.
بر اساس این گزارش؛ احیای باغ 33 هکتاری و راه اندازی پرونده ثبت جهانی رامسر با موانع بزرگی مانند ساختار مجموعه فرهنگی و خیابانی که باغ را به دو قسمت تبدیل می کند مواجه است، اما این بار جسورانه ترین قسمت ماجرا همین است. اجرای پروژه حوضچه آرامش بر روی رودخانه پلنگرود با عبور از باغ، متصل می شود. به گفته شهردار رامسر، این پروژه دارای مجوز و امضای مدیر کل میراث فرهنگی و مدیر وقت مدیریت شهری است. اما کارشناسان میراث فرهنگی این مجوز را ناکافی می دانند و روند ساخت را ناقص می دانند و پروژه باید پس از تایید استان به شورای فنی این وزارتخانه ارائه شود.
درست یک ماه پیش و در بیست و چهارم شهریور ماه، صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از این باغ تاریخی بازدید کرد و قول داد تا یک ماه آینده تکلیف نهایی این باغ مشخص شود.
اما با گذشت این مهلت هنوز این پرونده حل نشده است!
گفته می شود تا دو هفته آینده وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نظر نهایی خود را در این خصوص اعلام خواهد کرد و از روی حساسیت؛ موضوع به مقامات کشوری ارجاع شده است.
ایزدی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت: پارک ملی 33 هکتاری رامسر به عنوان مینیاتوری گردشگری از جنگل های هیرکانی احیا می شود.
به گفته کارشناسان میراث فرهنگی، بر اساس قانون، هرگونه اقدام در حریم باغ 33 هکتاری مانند سایر بافتهای تاریخی باید در کمیسیون شورای فنی استان و پس از آن به تصویب شورای فنی استان برسد. کمیسیون وزارت میراث فرهنگی
در کنار اجرای طرح حوض آرامش بر روی رودخانه پلنگرود، اجرای سازه مجموعه فرهنگی و خیابانی که باغ را به دو قسمت تبدیل می کند نیز از مشکلاتی است که در مسیر احیای این میراث به چشم می خورد. مجتمع
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران تصریح کرد: این ورزشگاه در سطح ملی ثبت شده و بر اساس ضوابط خاص ورزشگاه های ملی اداره می شود، بنابراین هر طرحی باید بر اساس ضوابط میراث فرهنگی اجرا شود.
هرگونه اقدامی که آرشیو ثبت جهانی منظر طبیعی تاریخی رامسر را تهدید کند جایز نیست و گناهی نابخشودنی تلقی می شود و در این خصوص نوشت: ثبت جهانی منجر به توسعه اجباری می شود.
هرگونه تصرف باغ قبل از ثبت جهانی منظر طبیعی و تاریخی رامسر غیرقابل قبول است. در هر سایت رامسری که اشغال شده بهتر است عده ای غیر بومی آن را رها کنند و چند هکتار را بگیرند.
سید رضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی در نشست رفع موانع احیای این باغ 33 هکتاری از بررسی وضعیت فعلی باغ که از اهمیت بالایی برخوردار است توسط طرفین در استان و شهرستان خبر داد. بخشی از پرونده ثبت جهانی مناظر طبیعی و تاریخی به مدت یک هفته و بررسی این پرونده به همراه سایر سمت هایی که طرفین حادثه مانند شهرداری رامسر باید به وزارتخانه ارسال کنند. سید رضا صالحی امیری در آن جلسه تاکید کرد: مسئولان محلی و استانی باید مواضع خود را در خصوص باغ در صورت جلسه رسمی تنظیم و ارائه کنند. سپس در جلسه مشترک و تخصصی با حضور معاون، استاندار و متخصصان وزارت، نتیجه نهایی اتخاذ می شود و همه باید نتیجه آن جلسه را پیگیری کنند در غیر این صورت پرونده رامسر بایگانی می شود.
از زمان انتشار این خبر، دو نشست تخصصی با حضور کارشناسان شورای فنی اداره کل میراث فرهنگی استان و نشست دیگری با حضور علیرضا ایزدی مدیر کل ثبت آثار، مدیرکل ثبت آثار استان برگزار شد. اداره ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی در فرمانداری رامسر. جلسات پی درپی که نشان می دهد وزارت میراث فرهنگی حداقل با جدیت تعیین و تکلیف این موضوع را دنبال کرده است.
باغ ملی رامسر معروف به باغ 33 هکتاری به همراه هتل قدیمی و خیابان تاریخی معلم، مناطق تاریخی در هم تنیده ای هستند که به شماره های 1520 و 1521 ثبت ملی شده اند. زیرا این باغ همزمان با ساخت و ساز شکل گرفته است. از هتل قدیمی، منطقه ای جدایی ناپذیر از این بنای تاریخی و پرونده ثبت است. به همین دلیل هرگونه مداخله جدید و کار دست ساز به دلیل اینکه هویت و یکپارچگی این منطقه را تغییر می دهد، مغایر با مقررات منطقه و حریم آثار تاریخی بوده و مجاز نیست.
به گفته متولیان امر، باغ 33 هکتاری رامسر به همراه سایر آثار تاریخی رامسر از جمله هتل قدیم، کاخ مرمر، بلوار معلم و پژوهشکده مرکبات و چشم انداز طبیعی این شهر در محوطه ای قرار گرفت. فایل و قوانین فضا و حریم خصوصی در مورد آن اعمال شده است. پس از ارائه پرونده برای ثبت در فهرست آثار جهانی یونسکو، مداخلات و آسیب های مذکور مورد انتقاد کارشناسان یونسکو قرار گرفت و از سال 1386 تا به امروز این پرونده در فهرست موقت یونسکو قرار دارد تا مداخلات رفع و به حداقل برسد.
مسعود پاشنا/مازندران