به گزارش صبح؛ سریال طوبی که داستان دختری مبارز دوران پهلوی است برگرفته از کتاب اربعین طوبی است که شخصیت اصلی آن همچنان در جستجوی گمشده اش است.
سریال طوبی که حال و هوای دختری هجده ساله در دهه 50 را روایت می کند برگرفته از کتاب اربعین طوبی است که هنوز پایان آن برای مردم مشخص نیست.
سید محسن امامیان نویسنده کتاب «عربین طوبی» درباره این کتاب که نسخه تصویری آن با نام «طوبی» از شبکه یک سیما پخش شد، گفت: در زمان پیش نویس اولیه فیلمنامه «طوبی» آنجا بودم. “. اما فیلمنامه سه بار بازنویسی شد که مسئولیت آن بر عهده نویسنده سریال بود و من دیگر در اخبار حضور نداشتم.
امامیان در پاسخ به این سوال که اثر «طوبی» داستان دهه 50 تا 80 را روایت می کند؟ وی توضیح داد: بله، نام بانوی «طوبی» در سریال «بتول» است و داستان زندگی او از دهه 30 شروع می شود، یعنی داستان رمان با کودتای 28 مرداد ماه 1332 آغاز می شود. در آن کودتا، پدر خانم بتول به رحمت خدا روی می آورد و داستان از همان لحظه شروع می شود. اما شرایط تاریخ ما را مجبور نکرد که از دهه 1930 شروع کنیم و دهه 1950 نقطه شروع سریال خواهد بود.
نویسنده کتاب «اربعین طوبی» با بیان اینکه خانم بطول زمانی که پدرش را از دست داد بین 11 تا 12 سال سن داشت، اما در این فیلم طوبی را دختری هجده ساله می بینیم و افزود: این سریال، سینما و درام حکم می کند که برخی از حقایق حذف شوند. به همین دلیل تنظیماتی در متن سریال انجام شده است.
وی در پاسخ به این سوال که ارتباط داستان «طوبی» و اربعین از جمله نکاتی بود که در برنامه پخش شده از شبکه یک قرار گرفت دهه 30؟ وی گفت: ماجرا از این قرار است که پیاده روی طوبی در اربعین، سکویی برای روایت گذشته او می شود. یعنی «طوبی» با نوه هایش به کربلا می رود و این گونه خودش را برای نوه هایش توضیح می دهد. با مروری بر تاریخ «طوبی» متوجه می شویم که پایه های زیارت اربعین و رابطه دو ملت ایران و عراق از کجا شکل گرفته و چقدر عمیق بوده است. احتمالا در سریال طوبی خانواده به عراق منتقل می شوند و اتفاقاتی در آنجا برایشان می افتد که مربوط به اربعین است.
امامیان در پاسخ به این سوال که به نظر شما تولیدات نمایشی تا چه اندازه مخاطب را برای خواندن اثر مکتوب جذب می کند؟ وی بیان کرد: بین اثر نمایشی و اثر مکتوب رابطه تنگاتنگی وجود دارد. گاهی یک اثر مکتوب آنقدر قوی است که تبدیل آن به اثر تصویری می تواند از ارزش اثر بکاهد. یعنی مخاطب از خواندن اثر بیشتر از دیدن فیلم لذت می برد. گاهی اوقات این اتفاق برعکس می افتد. کار تصویری ارزش کتاب را افزایش می دهد. ارزش هر کار به خودش بستگی دارد. بدون شک، اقتباس از یک اثر، دید بیشتری را برای آن به ارمغان می آورد. فرض را بر این می گذاریم که مخاطب پس از تماشای سریال «طوبی» به سراغ رمان بیاید. اما گفتن اینکه کدام کار برتر است بستگی به این دارد که بتوان از کدام اثر دفاع کرد.
نویسنده کتاب «عربین طوبی» در پاسخ به این سوال که داستان «طوبی» با ورود داعش به پایان می رسد؟ گفت: من سریال را کامل نمی شناسم. اما فکر می کنم او با داعش نیز مقابله خواهد کرد. چون در رمان «اربعین طوبی» بعثی ها را داشتیم و بخشی از ریشه داعش نزد بعثی هاست، ممکن است داستان هم درباره داعش باشد.
وی در پاسخ به این سوال که پایان رمان «اربعین طوبی» چیست؟ گفت: کتاب را برای خوانندگان باز می گذاریم. زیرا حوزه کتاب جستجو است. «توبی» در جستجوی پسر گمشده اش است و پیاده روی اربعین برای یافتن پسرش است. اگرچه او در نهایت نشانههایی از پسر گمشدهاش پیدا میکند، اما این را به مخاطب واگذار میکنیم که آیا به پسرش برسد یا نه. از آنجایی که پسر خاله بتول هنوز پیدا نشده است، از او نیز نامی نمی بریم.
در بخشی از کتاب «اربعین طوبی» می خوانیم: «چند سال پیش توفیق با ما رفیق شد و با جمعی از عاشقان خدا عازم سفر اربعین حسینی شدیم و سفر از کاظمین و سامرا آغاز شد و به پایان رسید. در نجف و سپس در کربلای معلی در این سفر که مادرمان تحت سرپرستی امام اطهار (ع) بود، در خانه پیرزنی با محبت، اما پویا و سرزنده، که عمه بتول بود، اقامت کردیم. او که در تهران به دنیا آمد، در دوران نوجوانی با یک عراقی ازدواج کرد و تا پایان عمر در بصره زندگی کرد. فرازهای زندگی خاله اونا پر از ماجراهای شادی، غم و حالا انتظار.
اگرچه بتول بر مشکلات زندگی خود مانند یتیمی، غربت، آزار و اذیت هائو، مرگ همسر و سایر عزیزانش غلبه کرده و اکنون جایگاه ویژه ای در بین خانواده خود دارد، اما داستان زندگی او هنوز به پایان نرسیده و منتظر است. پسر گمشده اش برای سال ها تقریباً همه اعضای خانواده بتول از بازگشت فرزند از دست رفته خود ناامید شده اند و عکس او را با عنوان شهید روی سینه دیوار گذاشته اند اما حس مادرانه همچنان وعده بازگشت آنها را در دل آنها زنده نگه داشته است. پسر .
منبع: باشگاه خبرنگاران