هفته دوم جام ملت های آسیا در شرایطی برگزار می شود که روز گذشته اولین سورپرایز جام رقم خورد. ژاپن مدعی اول قهرمانی این دوره از مسابقات در دیداری که قدرت این تیم شرق آسیا را به نمایش نمی گذاشت با نتیجه 2 بر 1 مغلوب عراق شد و شرایط برای آنها مساعد نبود. ، تا یک شگفتی بزرگ رخ دهد. حالا در این گروه اگر عراق در آخرین بازی خود مقابل ویتنام نه چندان قدرتمند بازی را نبازد، صدرنشین می شود و ژاپن به عنوان تیم دوم راهی مرحله بعد می شود. اینجا عراق توانسته به لطف درخشش خود را از رویارویی با کره جنوبی در مرحله یک هشتم نهایی نجات دهد. مهمترین نکته این است که ژاپن دوم این گروه باید در مرحله یک هشتم نهایی به مصاف کره جنوبی برود!
این دیدار که خیلی ها فکر می کردند می تواند آخرین بازی جام ملت ها باشد، در اسرع وقت برگزار می شود. البته به شرطی که کره رهبری خود را حفظ کند و متحمل محاسبات نشود. با این حال کره ای ها در صورت تلاش برای دوری از کسب مقام اول، بازی سختی را مقابل عربستان در مرحله بعد خواهند داشت.
تا اینجای کار مشخص است که اگر اتفاق غیرمنتظره ای رخ ندهد، یکی از مدعیان اصلی جام بلافاصله پس از مرحله گروهی مسابقات را ترک خواهد کرد. این اتفاقی است که می تواند برای تیم ایران بسیار مفید باشد. پیش از این اتفاقات تیم ایران تا رسیدن به یک چهارم نهایی و تقابل احتمالی با کره جنوبی حریف سختی ندارد. حالا اگر تصور کنید ژاپن و کره در مرحله یک هشتم نهایی مقابل هم قرار می گیرند و یکی از آنها رقیب ایران می شود.
روی کاغذ معادله سه ماهه اخیر تغییر چندانی نکرده و ایران باید به مصاف یکی از غول های شرق آسیا برود. با این تفاوت که اگر ایران از این مرحله عبور کند، پس از نزدیک به پنج دهه ناکامی، کسب عنوان قهرمانی در آسیا کار سختی نخواهد بود. پس از پیروزی دیروز عراق مقابل ژاپن، اقبال آنها به طور غیرمستقیم به ایران رسیده است که می تواند با امنیت بیشتری در نیمه نهایی و فینال بازی کند.
اگر ایران رهبر نشود چه اتفاقی می افتد؟
حالا که ژاپن به این طرف جدول رسیده است، ایران می تواند محاسبات را از سر بگیرد. درست است که برای تیمی که میخواهد قهرمان یک تورنمنت شود، خیلی مهم نیست که با چه تیمی روبرو میشود، اما مشکل اینجاست که ایران اگر نتایج عینی به دست نیاورد و به آنجا نرسد، میتواند به آن سوی جدول برسد. راحت تر از همیشه به چهار تیم برتر آسیا.
مشخص نیست چنین معادلاتی در دستور کار امیر قلعه نویی و شاگردانش قرار می گیرد یا خیر، اما رتبه دوم ایران در گروه سوم جام ملت های آسیا شاید مسیر بسیار آسان تری را نسبت به این تیم به تیم ایران بدهد. از جدول اگر ایران در گروه سوم یعنی همان گروهی که در آن قرار دارد، صدرنشین شود، در مرحله بعد باید به مصاف یکی از تیم های سوم گروه های A، B یا F برود که روی کاغذ بازی سختی نیست. با وجود این در مرحله بعد یعنی مرحله یک چهارم نهایی باید به مصاف برنده دیدار احتمالی ژاپن و کره جنوبی بروند که مشخصا دیدار سختی خواهد بود.
اگر ایران در گروه سوم یعنی گروه فعلی اش دوم شود چه اتفاقی می افتد؟ طبق جدول مسابقات، تیم دوم این گروه در مرحله بعد باید به مصاف تیم دوم گروه اول که احتمالا چین خواهد بود، برود. مشخص است که هر بازی جام ملت ها سختی های خاص خود را دارد اما مشخص است که ایران در این مورد شانس بیشتری برای صعود به نیمه نهایی دارد. دلیل؟ برنده دیدار احتمالی مقابل چین باید در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف عراق برود.
حالا تیم ملی باید انتخاب کند که بین برنده ژاپن و کره، عراق و چین بازی کند یا خیر؟ درست است که قدرت تیم ایران آنقدر قوی است که می تواند ژاپن و کره را پشت سر بگذارد، اما راهی که ایران در صورت دوم شدن در جدول رده بندی انتخاب می کند راه آسان تری به نظر می رسد. شاید در مرحله یک هشتم نهایی، اگر ایران در گروه دوم شود، نسبت به طرف دیگر جدول (که باز هم بعید به نظر می رسد) کار دشوارتری داشته باشد، اما به عنوان یک قاعده کلی، اگر آن مرحله را با دست پر حضور آنها در بین چهار تیم فینالیست تقریبا قطعی است. درست است که در فوتبال امروز هیچ حریفی را نباید دست کم گرفت و احتمال غافلگیری وجود دارد، اما روی کاغذ مبارزه با تیم های همسایه غرب آسیا راحت تر از بازی با تیم های رقیب شرق آسیاست. همچنین ایران می تواند در نیمه نهایی در سمت دیگر جدول به مصاف استرالیا برود. بنابراین در این صورت تا دیدار فینال خبری از تقابل با کره و ژاپن نخواهد بود.
در هر صورت همه این معادلات روی کاغذ راحت تر از واقعی است و باید منتظر ماند تا سرنوشت دیدارهای ایران در مرحله گروهی مشخص شود تا تکلیف این تیم در مرحله حذفی مشخص شود. همیشه اینطور نیست که معادلات همیشه 100 درصد درست باشد، اما نباید فراموش کرد که تیم هایی بوده اند که با امتیاز شکست های عمدی، طرف دیگر جدول را برای کسب عنوان قهرمانی انتخاب کرده اند.