افزونه پارسی دیت را نصب کنید Monday, 25 November , 2024
1

قیمت های دستوری؛ چراغ سبز دولت به سفته بازی در بازار خودرو

  • کد خبر : 346999
قیمت های دستوری؛ چراغ سبز دولت به سفته بازی در بازار خودرو

امید محمدی; بازار: متقاضیان خرید خودرو از شرکت های بزرگ خودروسازی داخلی نشان دادند که قیمت های دستوری با بحرانی به نام تقاضای کاذب در تولید و بازار خودرو مواجه شده است. ورود شورای رقابت و سایر نهادهای دولتی یا غیردولتی به موضوع قیمت گذاری خودرو باعث زیان انباشته خودروسازان و نارضایتی مشتریان شده است. […]

امید محمدی; بازار: متقاضیان خرید خودرو از شرکت های بزرگ خودروسازی داخلی نشان دادند که قیمت های دستوری با بحرانی به نام تقاضای کاذب در تولید و بازار خودرو مواجه شده است. ورود شورای رقابت و سایر نهادهای دولتی یا غیردولتی به موضوع قیمت گذاری خودرو باعث زیان انباشته خودروسازان و نارضایتی مشتریان شده است. به گفته رهبری سید محمد اتابک در وزارت امنیت، زمان آن فرا رسیده است که دولت چهاردهم با آزادسازی قیمت خودرو و افزایش رضایت مشتریان، بستر رشد و توسعه این صنعت را فراهم کند. بازار خودرو تنها با حذف قیمت های دستوری حل نمی شود، بلکه باید سیستم فروش خودرو نیز تغییر کرد. از این رو برای بررسی سوالات فوق با حمیدرضا امیری مقدم، کارشناس اقتصادی صنعت خودرو گفت وگو کرده ایم:

روند فروش، دریافت پول و قرعه کشی به روشی که در دولت سیزدهم آغاز شد، اگر در دولت فعلی ادامه یابد. با قوانین تجارت در بازار کشور مغایرت خواهد داشت.

* با توجه به دخالت دولت در فروش خودرو از طریق قرعه کشی و بازگشت این موضوع به خودروسازان، چه تاثیرات مثبتی را می توان در بازار ایجاد کرد؟

روند فروش، دریافت پول و قرعه کشی به روشی که در دولت سیزدهم آغاز شد، اگر در دولت فعلی ادامه یابد. با قوانین تجارت بازار کشور در تضاد خواهد بود. به عبارتی سیاست برخورد با صنعت خودرو به گونه ای است که بازارهای مالی موازی در شرایط فعلی واکنش غیرقابل پیش بینی به سیستم فروش خودرو دارند. این موضوع باعث می‌شود که خریداران خودرو با چراغ سبز دولت به سمت «احتکار» و «معامله» سوق دهند. در گذشته، خریداران خودرو مجبور بودند مبلغ مشخصی را در حساب بانکی خود مسدود کنند. این تصمیم دولت به تحریک بازارهای پولی و مالی منجر شد. از این رو دولت علناً به خودرو جویان اعلام کرد که در بازار خودرو علاوه بر سود روال اقتصادی، سودهایی نیز وجود دارد. این مشکل باعث عدم تعادل در بازار خودرو شد.

تنها راه حل برای کاهش تلفات انباشته خودروسازان بزرگ این است که خودرو را نرخ ثابتی داشته باشیم. دولت در جهت دهی، مدیریت و مدیریت بازار خودرو با مشکل جدی مواجه است.

* با ادامه شرایط قرعه کشی خودروسازان بزرگ کشور، زیان انباشته آنها کاهش می یابد؟

تنها راه حل برای کاهش تلفات انباشته خودروسازان بزرگ این است که خودرو را نرخ ثابتی داشته باشیم. اختلاف قیمت بین قیمت خودرو از کارخانه تا بازار باعث زیان انباشته جدی برای تولیدکنندگان و سود کلان برای دلالان شده است. گفتنی است اختلاف قیمت از کارخانه تا بازار باعث تقسیم سود به نفع کسبه شد. دولت می‌تواند حاشیه سود غیرمنطقی را که وارد جیب دلال‌ها می‌شود، با گشایش حفره‌هایی در کشور برای افزایش گردش واردات خودرو سرکوب کند. قیمت گذاری اجباری همراه با رفتار دولت در صنعت و بازار خودرو منجر به عدم برآوردن نیازهای خودرویی مشتریان بر اساس حقایق شده است. پارامترهای مذکور که در سال های اخیر با نظارت دولت در بازار خودرو ایجاد شده است، این بازار پرمصرف را به بازار سرمایه تبدیل کرده است. این مورد نشان می دهد که دولت در جهت دهی، مدیریت و مدیریت بازار خودرو با مشکل جدی مواجه است.

از آنجایی که مقامات دولتی علاقه مند یا ناتوان از «تجمیع قیمت خودرو» هستند، «ابزار بورس کالا» می تواند جایگزینی برای فروش خودروهایی با ضرر کمتر توسط خودروسازان باشد.

* آیا عرضه خودرو در بورس کالا می تواند تاثیر مثبتی بر مدیریت تقاضای خودرو و کنترل جریان نقدی داشته باشد؟

در ابتدا باید توجه داشت که «بورس کالا» وظیفه شناسایی و کشف قیمت ها را بر عهده دارد; وقتی عرضه و تقاضا به طور مصنوعی در بازار خودرو مدیریت می شود، «بورس کالا» نمی تواند بر تعیین واقعی قیمت ها تأثیر بگذارد. با توجه به اینکه مسئولان دولتی علاقه ای ندارند یا قادر به «تجمیع قیمت خودرو» نیستند، «ابزار سوآپ کالا» می تواند به عنوان جایگزینی برای فروش خودرو با زیان کمتر توسط خودروسازان مورد استفاده قرار گیرد. در گذشته ای نه چندان دور تجربیات مثبتی از فروش خودرو در بورس کالا برای تامین نقدینگی و سودآوری خودروسازان به دست آمد. در شرایط تورم کنونی خودرو جویان به دنبال حفظ ارزش مالی سرمایه خود هستند; بنابراین، جریان نقدی جامعه برای جلوگیری از آسیب تورم به انواع بازارها هدایت می شود. همه کسانی که قصد خرید خودرو از «گروه صنعتی ایران خودرو» دارند، مصرف کننده نیستند، بلکه در شرایط اقتصادی کنونی تلاش می کنند سرمایه خود را از ضرر و زیان نجات دهند.

* چه ابزارهای فروش می تواند منجر به بهبود بازار خودرو و هدایت نقدینگی به سمت بازارهای مالی شود؟
فشار و تاکید بر قیمت های کنترل شده، جاذبه افزایش تیراژ و تداوم تولید را از صنعت خودرو گرفته است. ناتوانی در کشف قیمت واقعی خودرو و اصرار دولت بر حفظ این شرایط به «پول‌ساز» دلالان و نارضایتی خودروسازان و مصرف‌کنندگان تبدیل شده است. سامانه عرضه و فروش خودرو در دولت چهاردهم نیاز به ابزار خاصی ندارد اما صنعت خودرو به آزادسازی قیمت امیدوار است.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=346999

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.