به گزارش خبرنگار مهر، دکتر شاهین آخوندزاده در مراسم تجلیل و معارفه معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت که امروز شنبه ۲۱ آبان ماه با حضور دکتر محمدرضا برگزار شد. . ظفر خاندی وزیر بهداشت، دکتر مسعود حبیبی; معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، دکتر یونس پناهی؛ معاون سابق تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت و دکتر رضا ملک زاده; معاون سابق پژوهشی و فناوری ریاست جمهوری درباره روند انتشار مقالات کشور در 20 سال گذشته گفت: در مقاطعی روند انتشار مقالات در کشور شتاب و رشد چشمگیری داشته است اما از سال 2021 به دلیل کاهش تعداد مقالات کاهش یافته است. به دلایل مختلف و ترکیه و عربستان سعودی کشورهای رقیب سنتی هستند. ایران رشد چشمگیری در منطقه داشت.
وی با اشاره به مشکل محدودیت منابع گفت: وقتی تنها 12 درصد از بودجه تحقیقاتی کشور در اختیار وزارت بهداشت است نمی تواند تاثیر زیادی در این مسیر داشته باشد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه روند انتشار مقالات در اکثر رشته ها کاهش یافته است، گفت: در چندین رشته علوم پزشکی و بهداشتی شیب به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. در برخی رشته ها مانند علوم پزشکی 9 درصد افت داشتیم و فقط رشته دندانپزشکی رشد کرده است و دلیل آن نمایه سازی 3 مجله دندانپزشکی توسط دکتر پیام کبیری است.
وی گفت: مقایسه روند انتشارات علمی وزارت بهداشت با وزارت علوم و دانشگاه آزاد نشان می دهد که در هر سه گرایش کاهش داشته است اما به نظر می رسد این روند در وزارت بهداشت کمی بالاتر بوده است. .
آخوندزاده در خصوص تعداد طرح ها و پایان نامه های پژوهشی گفت: از سال 1389 تعداد طرح ها و پایان نامه های پژوهشی ما که همواره رو به افزایش بوده، کاهش یافته است. مقاله و فناوری از پایان نامه ها و طرح های ما استخراج شده است. وقتی سهم ما کاهش یابد، این مشکل در آینده خود را نشان خواهد داد.
علاوه بر تحقیقات فناوری، روند نزولی هم داشتیم
وی به شاخص جهانی نوآوری GII اشاره کرد و گفت: در فناوری نیز روند نزولی را شاهد بوده ایم. پس از رشد چشمگیر سه سال اخیر، این شاخص نیز در دو سال اخیر روند کاهشی داشته است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تصریح کرد: در حال حاضر ترکیه از نظر تعداد مقالات جای ایران و عربستان جایگاه استناد به مقالات این کشور را به خود اختصاص داده است. به زودی علاوه بر ترکیه و عربستان، رقبای دیگری نیز در منطقه خواهیم داشت.
وی با اشاره به موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران یا نیماد گفت: نیماد یکی است گرانت بادی موسسه ای است که منابع مالی را برای تحقیقات در علوم پزشکی تامین می کند. راه اندازی این موسسه اقدام خوبی بود که آن را کنار گذاشتیم اما وزارت علوم و معاونت علمی در این زمینه پیشرفت چشمگیری داشتند.
وی ادامه داد: در سال 1400 که اوج فعالیت نیماد بود، این موسسه حدود 50 میلیارد تومان اعتبار داشت و حدود 33 میلیارد تومان بودجه تحقیقاتی برای طرح های تحقیقاتی تصویب کرد، اما در حال حاضر بودجه آن 17 میلیارد تومان و 7 میلیارد تومان است. میلیارد تومان برای پروژه های کلان کاهش یافته است. باید در نظر داشته باشیم که بدون بودجه وزارت بهداشت نمی توانیم در این زمینه پیشرفت کنیم.
قول می دهم متوقف نشم و جلوی تحقیقات را بگیرم
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درباره برنامه های بعدی خود گفت: به محققان کشور قول می دهم که ترمز و قفلی برای تحقیقات کشور نباشم. من برای عدالت و توزیع عادلانه منابع تلاش خواهم کرد. در برخی دوره ها مروج پژوهش کشور بودیم و در این دوره به مرجعیت علمی خواهیم پرداخت.
وی ادامه داد: سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، گام دوم انقلاب و برنامه جامع علمی کشور قطعا مورد توجه قرار خواهد گرفت. همچنین باید تلاش کنیم تا نسبت 12 درصدی بودجه تحقیقاتی وزارت بهداشت کل کشور را افزایش دهیم.
آزمایشگاه ها ویران شده اند
آخوندزاده با بیان اینکه آزمایشگاه ها و تجهیزات پژوهشی و فناوری کشور در حال خراب شدن است، اظهار کرد: در حال حاضر در حال حاضر در حال توسعه هستند. وی گفت: نمی توانیم با این تیم رقابت کنیم. همچنین به احیای روابط بین الملل برای جذب منابع تحقیقاتی و فناوری از خارج از کشور نیز توجه داریم. نگاه امنیتی باید از بررسی کشور حذف شود.
وی ضمن تاکید بر نمایه سازی مجلات گفت: نیازمندیم کیسه ما داده هایی داریم و باید به این سمت برویم. کیسه داده ها از تحقیقات دانشگاهی یا پروژه های تحقیقاتی کوچک به دست نمی آیند.