عراق از نظر نفت غنی است، اما بسیاری از کشاورزان در شمال این کشور می گویند که نشت نفت زمین آنها را در حالی که با خشکسالی مبارزه می کنند، آلوده کرده است.
نشت نفت در شمال عراق زمین های کشاورزی حاصلخیز را آلوده کرده و مزارع وسیع را بایر می کند.
در میان تپههای استان صلاح الدین، گودالهای مایع چسبناک سیاه، مزارع سبز حاصلخیز را آلوده میکنند و بخشهای وسیعی از زمینهای کشاورزی را بایر میگذارند.
یکی از کشاورزان به نام عبدالمجید سعید 62 ساله که دارای شش هکتار (15 جریب) در روستای المیابدی است، گفت: نفت به هر چیزی که زمین می تواند بدهد آسیب رسانده است. بذرهای کاشته شده از بین رفته و این زمین بی مصرف شده است.
نشت نفت در عراق، کشوری که در اثر دهه ها درگیری، فساد و زیرساخت های در حال نابودی ویران شده است، زمین های کشاورزی را به ویژه در هنگام باران های زمستانی آلوده می کند.
مقامات، جهادگران گروه دولت اسلامی (داعش) را که در سال 2014 کنترل بسیاری از مناطق عراق و سوریه را به دست گرفتند و تنها سه سال بعد در عراق شکست خوردند، مقصر می دانند.
داعش خطوط لوله و چاهها و همچنین حفر چاههای ذخیره اولیه نفت را منفجر کرد که به نفت خام اجازه میدهد به داخل زمین نفوذ کند و دوباره در معرض بارانهای سالانه قرار گیرد.
اما کشاورزان محلی نیز شکایت دارند که دولت برای رفع این مشکل بسیار کند عمل کرده است.
در المیابدی و تپههای حمرین مجاور، مقامات در تلاش هستند تا راه حلی پایدار برای این مشکل بیابند که به چالشهای زیستمحیطی بیشمار میافزاید.
عراق که از گرمای شدید تابستان و خشکسالی نیز رنج می برد، توسط سازمان ملل متحد به عنوان یکی از پنج کشور آسیب پذیر در برابر تأثیرات کلیدی تغییرات آب و هوایی طبقه بندی شده است.
نفت نه تنها به خاک و محصولات زراعی آسیب می رساند، بلکه می تواند آب های زیرزمینی را در این کشور کم آب نیز آلوده کند.
سعید کشاورز گفت: خاک دیگر حاصلخیز نیست، از سال 1395 نتوانستیم آن را کشت کنیم.
وی افزود که برخی از کشاورزان دیگر زمین های خود را رها کرده اند.
وی به مزرعه سرسبزی اشاره کرد که تا به حال تحت تاثیر ریزش ها قرار نگرفته است و گفت: ببینید چگونه محصولات آنجا رشد کرده است اما اینجا حتی یک دانه هم جوانه نزده است.
محمد حمد از اداره محیط زیست گفت که نشت نفت 500 هکتار از مزارع گندم و جو در صلاح الدین را آلوده کرده است.
حمد به رژیم داعش اشاره کرد که با ساختن پالایشگاه های موقت و حفر چاه های ذخیره اولیه نفت، درآمد حاصل از تولید و قاچاق نفت را جمع آوری می کرد.
وی گفت: این گروه با انفجار خطوط لوله و چاه های میدان های نفتی موجب آبگرفتگی و تجمع نفت خام در غارهای طبیعی تپه های حمرین شدند.
حمد گفت: در اوایل ماه جاری به دلیل بارندگی شدید، بقایای نفت دوباره به زمین های کشاورزی سرازیر شد و متأسفانه این نشت به زمین ها و محصولات زراعی آسیب زد.
عامر المحیری، رئیس اداره نفت استان صلاح الدین، سال گذشته به خبرگزاری رسمی عراق گفت که مقامات انبارهای موقت داعش را دفن کرده اند. با این حال، نشت نفت در طول بارندگی های شدید ادامه دارد.
فروش نفت خام عراق 90 درصد از درآمدهای بودجه را تشکیل می دهد، زیرا این کشور پس از سال ها جنگ و آشفتگی سیاسی بهبود یافته و به شدت به این بخش متکی است. بر اساس گزارش بانک جهانی، این کشور 145 میلیارد بشکه ذخایر اثبات شده نفت دارد.
اما برای بسیاری از کشاورزان، نفت یک فاجعه بوده است. عباس طه، یک مقام کشاورزی در صلاح الدین، گفت که نشت نفت از سال 2016 مکرراً رخ داده است.
وی گفت: کشاورزان متحمل ضرر و زیان زیادی می شوند زیرا دیگر نمی توانند از فصل زمستان برای کشت گندم استفاده کنند.
برخی از کشاورزان علیه دولت شکایت کرده اند و خواستار غرامت شده اند، اما خود را در سیستم قضایی پیچیده عراق گم کرده اند که از دادگاهی به دادگاه دیگر پراکنده شده است.
اما طاها اصرار دارد که مقامات قصد دارند در کشوری که به کشاورزی آسیب دیده است غرامت بپردازند.
حمد گفت که اداره او با مقامات مربوطه تماس گرفته است تا بقایای نفتی را که در نهایت از زمین خارج می شود و آب های زیرزمینی و چاه ها را آلوده می کند، خارج کند.
وی گفت: همچنین باید خاک را با برداشتن لایه رویی خاک و جایگزینی آن تصفیه کرد.
احمد کشاورز 53 ساله گفت: از نخست وزیر، وزیر کشاورزی و وزیر نفت خواسته ایم به کشاورزان آسیب دیده از این فاجعه زیست محیطی غرامت بپردازند. اما هیچ اتفاقی نیفتاد.