به گزارش خبرنگار مهر، آخرین نشست اکران فیلم دانشکده آزاد روزنامه نگاری با نمایش مستند «پنج دوربین شکسته» در قالب طرح «فلسطین از دریچه» با حضور این نویسنده و فعال فرهنگی برگزار شد. کروش علیانی. .
فیلم Five Broken Cameras پنج داستان متفاوت درباره عماد برنات، خانوادهاش و مردم شهر بیلین در کرانه باختری را روایت میکند. هر دوربین برنات شکسته داستانی از مقاومت دارد.
پنج دوربین شکسته را در سکوت تماشا کنید
کوروش علیانی در ابتدای این برنامه درباره فیلم سینمایی «پنج دوربین شکسته» توضیح داد: من نظری در مورد این فیلم دارم. بار دوم که فیلم را تماشا می کنید، صدا را خاموش کنید و دوباره فیلم را تماشا کنید، به خصوص که شروع فیلم یک شروع اشتباه است. فیلم در بستر زندگی می گذرد و اینکه شما با شخصیت فرعی به نام گابریل، پسر چهارم عماد هستید، منطقی نیست. آن پسر جای خود را در متن دعوای فیلم دارد. فیلم با چه چیزی شروع می شود؟ با موسیقی و کلماتی که در مسیر برخی از تولیدات موسیقی اروپایی در مقایسه با آسیا وجود دارد. فضایی که شامل بازی هایی است که برای تحلیل این فیلم به درد ما نمی خورد. اما فکر میکنم فیلم فهرستی باز از سوالات بیپاسخی است که میتواند به ذهن شما خطور کند، آزارتان دهد و نگذارد بروید.
این مدرس و پژوهشگر ادامه داد: وقتی دوباره فیلم را می بینید این سوال پیش می آید که نظرتان درباره «روزمرگی» و «مبارزه» چیست؟ چه چیزی می تواند باشد و چه چیزی باید باشد؟ اما همه فیلم ها این پرسش های فلسفی را مطرح نمی کنند. شما با شخصیت هایی آشنا می شوید که با شخصیت اصلی یعنی گابریل تفاوت دارند. بهش فکر کن. شخصیت هایی که واقعاً اتفاقات و رویکردهای جدایی را به تصویر می کشند. «عماد»، «ادیب» و «فل» در فیلم افرادی هستند که واقعاً دیدگاه های متفاوتی نسبت به مبارزه با اسرائیل دارند که سؤالات زیادی برای ما ایجاد می کند. نکاتی که پس از تماشای فیلم باید در نظر داشته باشید.
از اعتراض مدنی تا اعتراض خشمگین در یک فیلم
و افزود: حضور کودکان در دعواهای فیلم نیز نکته بسیار مهمی است که می تواند سوالات زیادی را ایجاد کند. آیا حضور این کودکان در تظاهرات و درگیری با رژیم صهیونیستی صحیح است یا خیر؟ موضوع حمایت بزرگسالان از کودکان نیز نکته مهمی است که در برخی از قسمت های فیلم وجود داشت و در قسمت هایی از فیلم والدین در فیلم واکنش های جالبی از خود نشان دادند. در این فیلم با جنبه هایی از اعتراض مواجه می شویم که شاهد مدنی ترین معترضان تا عصبانی ترین آنها هستیم. مسائلی که اعتراضات مردمی علیه رژیم صهیونیستی را جدی تر می کند. به محض پخش این فیلم در ذهنتان به موضوعات جالبی می رسید که ممکن است سوالات زیادی برای شما در بر داشته باشد.
علیانی با اشاره به دیگر نکات این فیلم گفت: بحث اسکان رژیم صهیونیستی در سرزمین های اشغالی از نکات مهم فیلم بود. روند شهرک سازی در این زمین ها به خودی خود موضوعی است. آیا این یک فرآیند ایدئولوژیک است یا در واقع فرآیندی برای ایجاد فساد اقتصادی است؟ موضوع اسرائیل یکی از موضوعاتی است که در این سال ها به آن توجهی نداریم و در این فیلم بیشتر قابل تحلیل ذهنی است. اگرچه در قسمت هایی از فیلم «پنج دوربین» آن را دیدیم، اما درباره آن صحبت شد، اما نه آنقدر که در قسمت اصلی فیلم می بینیم. نکته ای که می تواند ما را به سمت گرایش های مذهبی و سیاسی سران رژیم صهیونیستی چه در گذشته و چه در این سال ها سوق دهد تا انگیزه تحقیق و تحلیل بیشتر آنها را داشته باشیم.
این فعال فرهنگی به شرح مختصری از جریانات سیاسی و مذهبی افراد تأثیرگذار در اسرائیل پرداخت و گفت: در فیلم می بینیم که مردم متدین اسرائیل در خط مقدم هستند اما وقتی وارد جریان اصلی فیلم می شویم، می بینیم. ببین دیگه خبری ازشون نیست در این فیلم شاهد رویارویی هایی هستیم که با انبوهی از روش های مبارزه مواجه می شود، اما این ها «همه چیز» و «هیچ» هستند. زیرا؟ چون همه روش های فیلم را امتحان می کند اما نتیجه نمی دهد. در واقع «امکان» و «غیرممکن» دو اصطلاحی هستند که پس از تماشای این فیلم می توان پرسید: فلسطینی ها برای پیروزی در برابر رژیم صهیونیستی چه ابزاری دارند؟ در فیلم آمدن و رفتن را می بینید که باز هم سوالاتی را در ذهن شما ایجاد می کند.
فلسطین مبنای خروج از بن بست است
وی افزود: نکته دیگری که در فیلم به چشم می خورد این است که اساساً معیار موفقیت در این فیلم را چه می نامیم؟ آیا می توان موفقیت مبارزه و اعتراض را در داستان عقب نشینی و اشغال سرزمین های اشغالی که حتی دو متر در جایی از فیلم عقب نشینی می کنند، دانست؟ اگر در قسمت دیگری از فیلم شاهد ساخت دیوارهای بتنی در چند متری زیر هستیم، چرا این سوال را می پرسم؟ موضوع بعدی «حجاب» فیلم است. یک جا همسر عماد با یک لباس آستین کوتاه حجاب کامل دارد، اما در جای دیگر فیلم زنان را کاملاً پوشیده می بینیم که شامل زیر سوال بردن تضادها نیز می شود. سوالاتی که شامل بحث حجاب در فلسطین می شود و شما به عنوان یک تحلیلگر می توانید پاسخ آن را بر اساس این فیلم جستجو کنید.
علیانی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به پرسش «سبک زندگی» در فلسطین و اشاره به آن در فیلم، اظهار داشت: این فیلم پر از سوالاتی است که شاید پاسخ آنها به معنای مطلق نباشد، اما بر این اساس شما می تواند هوشیاری شما را افزایش دهد که این فقط به معنای ظلم نیست، زیرا داستان لایه عمیق تری دارد. من معتقدم که فلسطین می تواند مبنایی برای رهایی از بن بست هایی باشد که اکنون در زندگی خود با آن مواجه هستیم. فلسطین که موضوع آن نه تنها مبارزه با جنایات است، بلکه به نکات مهمی پاسخ می دهد که می توانیم به جامعه خود تعمیم دهیم.
این نشست با پرسش و پاسخ حاضران با کوروش علیانی ادامه یافت.