بازار؛ گروه بین الملل: اخیراً در گزارشی از آسوشیتدپرس آمده است که جنگ اسرائیل در غزه و لبنان خسارات انسانی هنگفتی به بار آورده است و در درازمدت هزینه مالی زیادی برای اقتصاد اسرائیل خواهد داشت. این گزارش نشان می دهد که هزینه های نظامی به ویژه در مناطق مرزی که به طور خطرناکی تخلیه شده اند، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. اقتصاددانان می گویند که اسرائیل ممکن است با کاهش سرمایه گذاری و افزایش مالیات مواجه شود، زیرا بودجه دولت به دلیل جنگ تمام شده است و آن را مجبور به اتخاذ تصمیمات دشوار در مورد هزینه های برنامه های اجتماعی در مقابل تامین مالی ارتش می کند.
گزارش منتشر شده توسط موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم نشان می دهد که دولت اسرائیل تا قبل از 7 اکتبر 2023 حدود 1.8 میلیارد دلار در ماه برای ارتش هزینه می کرد و این هزینه در پایان سال گذشته به 4.7 میلیارد دلار در ماه افزایش یافت. در سال 2023، اسرائیل 27.5 میلیارد دلار برای ارتش خود هزینه کرد و از نظر هزینه های نظامی در رتبه پانزدهم جهان قرار گرفت.
این درگیری تأثیر منفی بر رشد اقتصادی اسرائیل داشت، زیرا تولید اقتصادی اسرائیل در سه ماه پس از جنگ 5.6 درصد کاهش یافت که بدترین عملکرد در میان کشورهای OECD بود. اقتصاد فلسطین نیز به شدت تحت تأثیر قرار گرفت، زیرا اقتصاد غزه و کرانه باختری ضربه شدیدی خورد و در کرانه باختری، هزاران کارگر فلسطینی شغل خود را در اسرائیل از دست دادند که منجر به انقباض 25 درصدی اقتصاد در سه ماهه اول شد. . سال
بر اساس داده های منتشر شده، سرمایه گذاری چند شرکت اروپایی در اسرائیل کاهش یافته است. علاوه بر این، برخی از شرکتهای مالی سرمایهگذاری خود را در شرکتهای مرتبط با اسرائیل و شرکتهایی که روابط مستقیم یا غیرمستقیم با اسرائیل دارند، کاهش دادهاند.
به طور خلاصه، جنگ بار اضافی را بر اقتصاد اسرائیل تحمیل می کند، از جمله کاهش عرضه نیروی کار به دلیل خدمت اجباری و نگرانی های امنیتی که مانع از سرمایه گذاری جدید می شود. از سوی دیگر، قطع ترافیک هوایی باعث کاهش تعداد گردشگران شد که بر بخش گردشگری تأثیر منفی گذاشت.
فرار شرکت های سرمایه گذاری
به گزارش اکوپدیا؛ بر اساس داده های منتشر شده، سرمایه گذاری چند شرکت اروپایی در اسرائیل کاهش یافته است. علاوه بر این، برخی از شرکتهای مالی سرمایهگذاری خود را در شرکتهای مرتبط با اسرائیل و شرکتهایی که روابط مستقیم یا غیرمستقیم با اسرائیل دارند، کاهش دادهاند. این روند همزمان با فشار فزاینده فعالان و دولت های مختلف برای پایان دادن به جنگ در غزه است. این اقدامات بخشی از تعهد بسیاری از بانک ها و شرکت های بیمه به اهداف پایدار است.
بر اساس گزارش سازمان غیردولتی هلندی “PAX”، بانک ایتالیایی UniCredito از جمله موسساتی است که از زمان تشدید درگیری ها در اکتبر 2023، اسرائیل را در لیست “کشورهای ممنوعه” قرار داده است. این تصمیم نشان دهنده ادامه آن است. سیاست بانک مبنی بر ممنوعیت تامین مالی صادرات تسلیحات به کشورهای درگیر در مناقشه، که فراتر از رویکرد ایتالیا برای صادرات تسلیحات به اسرائیل است. بانک UniCredito و وزارت دارایی اسرائیل از اظهار نظر در مورد این تصمیم خودداری کردند.
شرکت نروژی مدیریت دارایی Storebrand و شرکت بیمه فرانسوی AXA نیز برخی از سرمایه گذاری های خود را در شرکت های اسرائیلی از جمله برخی بانک ها خارج کردند. سیاست شرکت های اروپایی در اسرائیل نشان می دهد که چندین شرکت مالی در تلاش هستند تا سیاست های سرمایه گذاری خود را در قبال اسرائیل اصلاح کنند.
صندوق سرمایه گذاری استراتژیک ایرلند نیز از فروش سهام شش شرکت اسرائیلی از جمله بانک های بزرگ اسرائیلی به دلیل مغایرت این سرمایه گذاری ها با استانداردهای این صندوق خبر داد.
مارتین راونر، مدیر اجرایی اتحاد جهانی برای بانکداری ارزش، توضیح داد که تغییری در سیاستهای شرکتهای مالی در خصوص فرآیند سرمایهگذاری برای انطباق با اصول توسعه پایدار وجود دارد و سرمایهگذاری در صنعت تسلیحات در تضاد با این اصول است . شروع استوربراند در گزارش سالانه خود برای سال 2023، 24 شرکت از جمله شرکت های اسرائیلی مرتبط با شهرک سازی های اسرائیل را از سبد سرمایه گذاری خود حذف کرد. این شرکت همچنین حدود 24 میلیون دلار از سرمایه گذاری خود در شرکت آمریکایی Palantir که فناوری را در اختیار ارتش اسرائیل قرار می دهد، برداشت و نگرانی های حقوق بشری را افزایش داد.
صندوق سرمایه گذاری استراتژیک ایرلند نیز از فروش سهام شش شرکت اسرائیلی از جمله بانک های بزرگ اسرائیلی به دلیل مغایرت این سرمایه گذاری ها با استانداردهای این صندوق خبر داد. این صندوق با ارزش 15 میلیارد یورو اعلام کرده است که ریسک های مرتبط با این سرمایه گذاری ها با قوانین سرمایه گذاری آن در تضاد است. از سوی دیگر، صندوق ثروت دولتی نروژ که بزرگترین صندوق سرمایه گذاری جهان با 1.8 تریلیون دلار است، احتمالاً همین کار را خواهد کرد.
سرمایهگذاری در بانکهای اسرائیلی نیز تحت نظارت فزایندهای قرار دارد و سازمان ملل آنها را در سال 2020 در فهرست شرکتهای مرتبط با شهرکسازیهای اسرائیلی قرار داد و دلیل آن تأثیر منفی آنها بر حقوق فلسطینیان است. بر اساس مطالعه شرکت تحقیقاتی Profundo، شرکت بیمه AXA بیشتر سهام خود را در بانکهای اسرائیلی فروخته است و تنها سهام کوچکی را در بانک Leumi حفظ کرده است. یک سخنگوی AXA تایید کرد که فهرست سازمان ملل مرجعی برای تصمیمات سرمایه گذاری است.
ریچارد پورتیس، استاد اقتصاد در مدرسه بازرگانی لندن، گفت که سپردن سیاست های سرمایه گذاری در پرتو درگیری های بین المللی احتمالاً بحث برانگیز خواهد بود و تأکید کرد که این سیاست ها باید توسط دولت ها روشن شود. شرکت های دیگر مانند بانک بریتانیایی بارکلیز در انگلستان تحت فشار زیادی قرار گرفتند و مجبور شدند برخی از فعالیت های خود را متوقف کنند. بر اساس گزارش فایننشال تایمز، این بانک پس از خروج از فهرست پنج فروشنده برتر اوراق قرضه اسرائیل در سه ماهه دوم و سوم سال جاری، اکنون در حال بررسی توقف فروش اوراق قرضه دولتی اسرائیل است.
سرمایه گذاری مستقیم خارجی در اسرائیل کاهش قابل توجهی داشته است، به طوری که داده های UNCTAD کاهش 29 درصدی را در سال 2023 نشان می دهد که پایین ترین رقم از سال 2016 است سرمایه گذاری در بازار اسرائیل
دلایل کاهش سرمایه گذاری های اروپایی
به گفته کارشناسان، اسرائیل با کاهش آشکار سرمایه گذاری های اروپایی مواجه است و این روند به دلایل متعددی برمی گردد. اولاً، از منظر سیاسی، تنش های امنیتی کنونی در منطقه را که به شدت بر فضای کسب و کار تأثیر می گذارد، نمی توان نادیده گرفت. دوم؛ سیاستهای اسرائیل، بهویژه در مورد ساخت و ساز در شهرکهای کرانه باختری، نقش اصلی را در این کاهش بازی میکند، زیرا بسیاری از کشورهای اروپایی و شرکتهای بزرگ این سیاستها را بر اساس قوانین بینالمللی غیرقانونی میدانند و آنها را تمایلی به سرمایهگذاری ندارند.
اقتصاد اروپا دوره رکود و تورمی را پشت سر می گذارد که در آن شرکت ها کمتر قادر به پذیرش ریسک هستند و همین امر باعث شده است تا سرمایه گذاری های خارجی خود را دوباره ارزیابی کنند. در این زمینه، اسرائیل دیگر مانند گذشته در اولویت نیست.
علاوه بر این، تغییراتی در اولویت های سرمایه گذاران اروپایی وجود دارد. کشورهای اروپایی پس از بحرانهای اقتصادی اخیر، تمرکز بیشتری بر بازارهای محلی خود یا سایر بازارهای دارای فرصتهای رشد بیشتر کردهاند و گرایش به سمت بازارهای آسیای جنوب شرقی و آمریکای لاتین باعث خروج برخی سرمایهگذاریها از منطقه خاورمیانه شده است.
اقتصاد اروپا دوره رکود و تورمی را پشت سر می گذارد که در آن شرکت ها کمتر قادر به پذیرش ریسک هستند و همین امر باعث شده است تا سرمایه گذاری های خارجی خود را دوباره ارزیابی کنند. در این زمینه، اسرائیل دیگر مانند گذشته در اولویت نیست. علاوه بر این، اگرچه اسرائیل یکی از کشورهای پیشرو در بخش فناوری است، ظهور بازارهای رقیب مانند هند و چین که محیط های سرمایه گذاری جذاب تر و بازارهای بزرگتر را ارائه می دهند نیز به کاهش جریان سرمایه گذاری اروپا کمک کرد. به طور کلی کاهش سرمایه گذاری اروپا در اسرائیل به دلیل تداخل عوامل سیاسی، اقتصادی و منطقه ای است که باعث می شود بازار اسرائیل برای سرمایه گذاران اروپایی جذابیت کمتری داشته باشد.
رتبه اعتباری اسرائیل کاهش یافت
موسسه مالی Moody’s برآوردهای وزیر دارایی اسرائیل را مورد تردید قرار می دهد زیرا انتظار دارد کسری بودجه در سال آینده به 6 درصد برسد و در نتیجه رتبه اعتباری اسرائیل را کاهش دهد. در یک زمینه مرتبط، کارنیت فلوگ، رئیس سابق بانک اسرائیل خاطرنشان کرد که کاهش رتبه اعتباری اسرائیل منجر به افزایش هزینههای استقراض میشود، به این معنی که اسرائیلیها ممکن است با کاهش خدمات عمومی و مالیاتهای بالاتر مواجه شوند. ایالات متحده از آغاز جنگ بیش از 17.9 میلیارد دلار برای کمک نظامی به اسرائیل هزینه کرده است و درگیری ها را در سراسر خاورمیانه تشدید کرده است.