بازار؛ گروه استان ها: فاضلاب کرمان یکی از پروژه های بزرگ زیربنایی شهر کرمان است که متاسفانه عقب مانده است و می توان آن را یکی از قدیمی ترین پروژه های نیمه تمام این منطقه دانست. حدود 27 سال از آغاز پروژه فاضلاب کرمان می گذرد و در مقاطع مختلف زمان های مختلفی برای اتمام آن اعلام می شود. آخرین بار اعلام شده مربوط به سال 1403 است.
پروژه فاضلاب کرمان 60 درصد تکمیل شده است
استاندار کرمان در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: این طرح ابتدا از طریق آب و فاضلاب اجرا می شد اما برای تسریع در اجرای آن در سال ۱۳۹۷ به بخش خصوصی واگذار شد.
محمدمهدی فداکار با اشاره به اینکه تصفیه خانه فاضلاب شهر کرمان دارای دو قسمت است، افزود: شرکت آب و فاضلاب قطعه اول این پروژه را با ظرفیت 30 هزار مترمکعب اجرا و تحویل داده است.
وی گفت: قسمت دوم تصفیه خانه با سرمایه گذاری میدکو و ظرفیت 90 هزار مترمکعب در حال انجام است.
فداکار با اشاره به پیشرفت 60 درصدی کل پروژه و تکمیل 80 درصدی قسمت مایع تصفیه خانه افزود: این پروژه باید در شهریورماه آماده شود.
استاندار کرمان گفت: فاضلاب جمع آوری شده ظرفیت کافی برای تامین آب مورد نیاز واحدهای صنعتی و کارخانجات را دارد.
وی با اشاره به اینکه در گذشته از آب های زیرزمینی برای آبیاری فضای سبز استفاده می شد، گفت: این مشکل شهرداری کرمان با آب پروژه فاضلاب قابل حل است.
فداکار تاکید کرد: نظارت های لازم را برای تعیین سهمیه این آب به شهرداری انجام خواهیم داد.
500 کیلومتر مانده به پروژه فاضلاب کرمان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان در گفتگو با بازار با اشاره به اینکه طول شبکه فاضلاب شهر کرمان 1750 کیلومتر است، گفت: از پروژه مذکور 500 کیلومتر باقی مانده است.
علیرضا عبدیان با اشاره به اجرای 500 کیلومتر از این شبکه توسط دولت افزود: 750 کیلومتر نیز توسط بخش خصوصی اجرا شده است.
وی با اشاره به اینکه پس از افتتاح قسمت مایع تصفیه خانه امکان نصب سیفون برای جمع آوری فاضلاب فراهم می شود، افزود: کار نصب 70 هزار سیفون از مهرماه آغاز می شود. امسال 11 هزار سیفون با اولویت در مشکل زاترین مناطق نصب می شود.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان کرمان گفت: بیشتر عملیات مربوط به این پروژه در اطراف شهر کرمان انجام شده است، در حال حاضر به محدوده بازار رسیده ایم که با توجه به برگزاری مراسمات ملی و مذهبی، داریم. در کار با کمی کندی مواجه شد. شبکه فاضلاب قلب شهر کرمان در سال آینده با همکاری شهرداری حل می شود.
سلطانی نژاد: طی سه چهار سال اخیر، این پروژه سرعت خوبی پیدا کرده و سرمایه گذار حدود 750 کیلومتر از این پروژه را به اتمام رسانده است.
معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان کرمان در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: پروژه فاضلاب شهر کرمان سال هاست به اتمام رسیده است.
عباس سلطانی نژاد ادامه داد: طی سه چهار سال گذشته این پروژه سرعت خوبی گرفت و سرمایه گذار حدود 750 کیلومتر از این پروژه را به اتمام رساند.
سلطانی نژاد با بیان اینکه تصفیه خانه ها در حال ساخت است، تصریح کرد: امیدواریم این پروژه طبق برنامه سال جاری به حد مطلوب برسد.
معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان کرمان گفت: بر اساس تفاهم نامه ای که سازمان مدیریت برنامه ریزی در سال 76 تنظیم کرد؛ قرار بود شبکه فاضلاب 25 درصدی محدوده شهر کرمان که مشکل افزایش سطح آب های زیرزمینی را داشت از محل بودجه عمومی کشور اجرا و تصفیه خانه احداث شود.
وی گفت: عملیات اجرایی از سال 77 آغاز شد و در سال 97 25 درصد شهر کرمان که در تفاهم نامه در نظر گرفته شده بود اجرایی شد و دو مدول تصفیه خانه ساخته شد که هم اکنون در حال بهره برداری است.
سلطانی نژاد یادآور شد: در سال ۱۳۹۶ قراردادی با بخش خصوصی منعقد شد و قرار شد ۷۵ درصد باقیمانده شهر کرمان توسط بخش خصوصی اجرا شود و مدت آن پنج سال تعیین شد.
در شهریور ماه تصفیه خانه وارد مدار می شود
وی گفت: طبق برنامه زمان بندی تعریف شده برای این پروژه، شهریور ماه سال جاری تصفیه خانه به بهره برداری می رسد و شبکه های مربوط به این تصفیه خانه احداث می شود. بر این اساس فاضلاب شهری جمع آوری و به تصفیه خانه منتقل می شود.
معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان کرمان با اشاره به محدودیت ها در زمینه اخذ مجوز در ماه های پایانی سال گذشته و ایام عید نوروز در شهر کرمان افزود: پیشرفت در این زمینه وجود دارد. این پروژه از نظر زمانی به تاخیر افتاده است، اما تلاش ما. طبق قولی که داده بودیم، تصفیه خانه آب امسال وارد مدار می شود و نصب سیفون در 750 کیلومتر انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه حتی یک ساعت است که وقفه ای در بحث ایجاد تصفیه خانه ایجاد نشده است، افزود: در سطح شهر نیازمند همکاری شهرداری و سایر سازمان ها برای صدور مجوز و صبر و شکیبایی مردم هستیم. تا بتوانیم پروژه را اجرا کنیم.
هیچ نگرانی برای صدور مجوز وجود ندارد.
چندی پیش محسن تویسرکانی شهردار کرمان در جلسه ای که با حضور استاندار کرمان برای پیگیری مسائل آب و فاضلاب برگزار شد، شرایط ویژه ای از جمله انتخابات شورای اسلامی، اقدامات پایان سال برای آماده سازی شهر در آستانه سال جدید وی سال جدید و سالگرد شهادت سردار دلها را دلیلی بر عدم صدور مجوز حفاری اعلام کرد و گفت: شهرداری در حال حاضر مشغول به کار است و وجود دارد. هیچ نگرانی بابت صدور مجوز حفاری وجود ندارد.
تویسرکانی لزوم پوشش و تجهیز کارگاه های پروژه فاضلاب شهری را دلیلی بر روان تردد و زیبایی شهر دانست.
وی همچنین اختصاص بخش زیادی از پساب به فضای سبز شهری را ضروری دانست و گفت: باید برای این امر تدبیری اندیشید.
در همین راستا یدالله علیزاده مدیرکل سیما منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرمان نیز آبیاری فضای سبز را وابسته به پساب دانست و افزود: موافقتنامه مشارکت 25 درصدی دولت معادل حدود 180 لیتر آب است. که بخشی از آن باید به شهرداری تحویل داده شود. لذا تاکید می شود که میزان فاضلاب متناسب با اعتبارات دولتی به شهرداری تحویل داده شود و فضای سبز احیا شود.
اجرای 62 درصد پروژه فاضلاب
استاندار کرمان نیز در این باره گفت: حفر جاده ای که هزینه های زیادی برای آسفالت و زیرسازی شده است غیرمنطقی است و هدر دادن پول و آسفالت مجدد پس از تخریب است.
علی بابایی افزود: مواردی که در روند اجرای طرح فاضلاب در گذشته رخ داده قابل پیگیری است.
وی با اشاره به اظهارات مدیرعامل شرکت آبفای کرمان در خصوص اجرای 62 درصدی پروژه فاضلاب، افزود: شاهد اجرای پروژه فاضلاب و اجرای عوامل اجرایی و انجام تعهدات بودم.
استاندار کرمان: برای اجرای مابقی شبکه فاضلاب شهری که حدود 500 کیلومتر برآورد می شود باید جمع بندی نهایی با شهرداری هماهنگ شود.
استاندار کرمان با بیان اینکه هر روز تاخیر در اجرای پروژه فاضلاب به ضرر پیمانکار است، همکاری متقابل شهرداری برای صدور مجوز را مورد تاکید قرار داد و گفت: برای اجرای مابقی شبکه فاضلاب شهری. که حدود 500 کیلومتر برآورد شده است، جمع بندی نهایی با شهرداری هماهنگ خواهد شد.
بابایی در خصوص «جهاد آسفالت» گفت: اولویت بندی محلات برای انجام کارهای حفاری باید به گونه ای انجام شود که پس از جدول گذاری، مسیر توسط فاضلاب تخریب نشود و تداخلی با «جهاد آسفالت» نداشته باشد.
وی اجرای شبکه فاضلاب طبق برنامه و برگزاری جلسات مکرر برای هم اندیشی و رفع موانع پیش رو را مهم دانست و تصریح کرد: مردم شهرداری را مقصر می دانند چرا که جاده حفر شده اما آسفالت نشده است. بنابراین باید عملکرد پیمانکار از نظر انجام تعهدات و به موقع آن مورد توجه قرار گیرد.
استاندار کرمان ادامه داد: در برخی مناطق پروژه فاضلاب اجرا شده اما انشعابات آن تکمیل نشده و باید در زمان مقرر به مردم فروخته شود.
بابایی اصلاح الگوی مصرف را از طریق فرهنگ سازی دانست و گفت: راهکارهای مختلفی در کمیته حفاظت از منابع آب مطرح شده و لازم است با مصوبات این کمیته اجرایی و کارهای انجام شده ادامه یابد.
پروژه فاضلاب کرمان از سال 76 آغاز شد و با پیشرفت ترپشتی همچنان در صدر پروژه های نیمه تمام استان قرار دارد.
این در حالی است که مردم کرمانی پس از 27 سال انتظار همچنان منتظر تحقق وعده های مسئولان برای بهره برداری از این پروژه هستند. مسئولان گفته اند امسال مردم کرمان خوشحال خواهند شد، حال باید دید در پایان سال 1403 شاهد پایان این انتظار طولانی برای کرمانیان خواهیم بود یا خیر.