بازار؛ گروه استان ها: آب به عنوان یکی از مهمترین پایه های زیستی و منبع استراتژیک جغرافیایی، نقش مهمی در سیاست ها و برنامه ریزی های هر منطقه ایفا می کند، از این حیث استان ایلام نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی از وضعیت مناسبی از نظر منابع آبی برخوردار است. . در ایران نسبت به سایر نقاط کشور از شرایط بهتری برخوردار است اما با وجود این در سال های اخیر این استان در زمینه منابع آبی با مشکلات عدیده ای مواجه بوده است به گونه ای که کمبود آب در اکثر نقاط استان و خشک شدن آن به وجود آمده است. برخی منابع آبی به یک معضل تبدیل شده و نه تنها مشکلات متعدد و حادی در تامین آب آشامیدنی ایجاد کرده است، بلکه حوزه های دیگری مانند کشاورزی و صنعت را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
عدم مدیریت منابع آب در استان ایلام
تحقیقات نشان داده است که همزمان با خشکسالی و کمبود بارندگی، عدم مدیریت صحیح منابع آبی یکی از عوامل موثر در بروز بحران کم آبی در استان ایلام است، زیرا استان ایلام دارای منابع آبی فراوان و رودخانه هایی مانند سیمره است. جازمن، چرداول، شیروان، کلم، سیکان، دره شهر، کنگیر، گدرخوش، تلخاب، کنجان چم، صالح آباد، گاوی، چنگوله، میمه، دویرج، سیاه گاو و… اما به دلیل عدم مدیریت کافی منابع آب. . با این حال، سدسازی غیراصولی و کشاورزی سنتی همچنان با مشکل کمبود آب دست و پنجه نرم می کند.
عوامل موثر در کم آبی در ایلام.
فرزاد فتاحی کارشناس مهندسی هیدرولیک در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: چند سالی است که به دلیل کاهش بارندگی در استان ایلام و مهمتر از همه عدم مسئولیت در مدیریت صحیح، منابع آب زیرزمینی بسیاری از روستاهای حاشیه مرکز و شهرستان های استان با مشکلات جدی کم آبی مواجه بوده اند، به طوری که اکنون چالش کم آبی از روستا به شهر به سرعت متوسط در حال حرکت است و در صورت عدم یافتن راه حل اساسی، شاید در سال های آینده شاهد معضل کم آبی در این استان در چهار فصل سال باشیم.
وی افزود: عوامل دیگری مانند فرسودگی شبکه و نشت آب، آبیاری سنتی بخش کشاورزی، مصرف بی رویه خانگی، حفر چاه های غیرمجاز، هدر رفت آب های زیرزمینی و عدم تصفیه فاضلاب، چالش ها، استفاده نادرست از آب و همچنین کمبود مدیریت صحیح و برنامه ریزی اساسی که ناشی از کم کاری و بی احتیاطی مردم و مسئولان است، در معضل کم آبی دخیل است.
عدم برنامه ریزی اساسی در حوزه مصرف آب
این کارشناس تصریح کرد: همچنین محدودیت منابع آبی از نظر کمی و کیفی، استفاده نامناسب از منابع آب سطحی و زیرزمینی، عدم برنامه ریزی اساسی و کافی برای استفاده از میزان آب موجود از دیگر دلایل کم آبی در استان ایلام است که نیاز به توجه مسئولین مرتبط است
فتاحی ادامه داد: اصلاح داده های مرتبط با آب، بهبود روند توزیع آب در مناطق مختلف، احیای مصرف آب کشاورزی، استفاده از سیستم های نوین آبیاری در کشاورزی، مدیریت نیازهای صنعتی و شهری، جلوگیری از چاه های غیرمجاز، سدسازی و اتمام پروژه های نیمه تمام. مرمت و بازسازی خطوط لوله قدیمی و مبارزه با متخلفان از جمله اقدامات لازم برای مدیریت منابع آبی و جلوگیری از گسترش بحران آب در استان است.
سعید هژبری معاون استاندار چندی پیش در گفت و گو با رسانه ها در این خصوص گفت: مدیریت منابع آب و کاهش مصرف آن با توجه به خشکسالی و بارندگی کم در سال های اخیر بسیار ضروری است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای ایلام: وضعیت استان از نظر بارندگی خوب است و میزان آب ذخیره شده در سدهای استان نسبت به سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته است و حجم فعلی آب پشت چهار سد در این سال است. این استان به دلیل بارندگی های اخیر حدود 71 درصد افزایش یافته است.
وی افزود: اعمال برنامه ریزی اساسی برای اصلاح الگوی کشت، ساماندهی آب مورد نیاز فضای سبز، کنترل و مدیریت بهره برداری و برداشت از سطح آب زیرزمینی از جمله اقداماتی است که برای مدیریت منابع آبی باید مورد توجه قرار گیرد.
میزان آب موجود در مخازن استان را افزایش می دهند
صادق علیمرادی مدیرعامل شرکت آب منطقه ای ایلام در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: وضعیت استان از نظر بارندگی خوب است و میزان ذخیره آب در سدهای استان نسبت به سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. . و حجم فعلی آب پشت چهار سد این استان به دلیل بارندگی های اخیر حدود 71 درصد افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه افزایش میزان منابع آبی برای حل مشکل کم آبی در استان در نظر گرفته نشده است و باید مدیریت منابع آبی همچنان مورد توجه قرار گیرد، ادامه داد: امروز به دلیل جمع آوری و حفاری بی رویه انجام می شود. از منابع غیرمجاز چاه ها، مقدار زیادی از سطح ایستابی زیرزمینی تخلیه شده است، بنابراین کنتورهای هوشمند یکی از اقدامات اساسی برای جلوگیری از مصرف مخفیانه برخی افراد و برداشت آب های زیرزمینی مازاد است که در دستور کار قرار گرفته است.
لزوم همکاری دستگاه های اجرایی برای رفع مشکل کم آبی استان
این مسئول با بیان اینکه حفاظت از منابع آبی و پیشگیری از بحران آب در استان علاوه بر تلاش شرکت آب منطقه ای نیازمند همکاری سایر دستگاه های اجرایی نیز می باشد، گفت: کشاورزی به شکل سنتی و برداشت بی رویه . مشکل اصلی افت سطح آب های زیرزمینی استان بوده است که باید با اقدامات جدی و به کارگیری فناوری های نوین آبیاری توسط مسئولان ذیربط برطرف شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای ایلام در پایان گفت: مقابله با حفر چاه های غیرمجاز، نظارت بر میزان مصرف بهره برداران، حفاظت و صیانت از منابع آب زیرزمینی و بهینه سازی الگوی کشاورزی کشاورزان از دیگر راهکارهای حفظ آب های زیرزمینی است. آب و جلوگیری از خشکی و کم آبی، مواردی است که باید مورد توجه جدی مسئولان نهادهای ذیربط و عموم مردم قرار گیرد.
امروزه مدیریت منابع آب کشور نقش مهمی در روند توسعه پایدار کشور در زمینه هایی مانند رشد اقتصادی، ارتقای سلامت جوامع، امنیت غذایی، توسعه منابع پایدار منابع آبی، حفاظت از محیط زیست و تامین نیازهای اساسی انسان ایفا می کند. . این بخش بسیار مهم است و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.