به گزارش رکنا، علی ربیعی وی در همایش «چالش ها و راهکارهای مدیریت دیابت محور بیمار در ایران» که صبح امروز پنجشنبه 3 آبان به همت انجمن دیابت گابریک برگزار شد، اظهار داشت: اگر حاکمیت به چه «علمی» و «جامعه ای» توجه نکند. مشکلات، پروژه ها شکست خواهند خورد. اخیرا جلسه ای با حضور پزشکان و جمعی از جامعه شناسان برگزار کردیم و در این جلسه لزوم توجه حاکمیت به جامعه و علم مطرح شد. به نظر می رسد دولت چهاردهم به موضوع علم و جامعه توجه دارد.
وی ادامه داد: وقتی دولت ها در رابطه با پروژه های خود به علم توجه نمی کنند دامی را دامن می زنند که در آن دولت های آینده باید در دام مسیر طی شده بیفتند و هیچ دولتی نمی تواند از این مسیر خارج شود. . مثلا مسکن یکی از این مسائل است.
تصمیم سخت دولت در مورد بنزین
معاون اجتماعی رئیس جمهور با بیان اینکه موظف به تصمیم گیری در خصوص بنزین هستیم افزود: تصمیم گیری در خصوص بنزین تصمیمی ضروری است. وقتی بحث بنزین به یک موضوع اجتماعی تبدیل نمی شود، تبدیل به یک بحران اجتماعی عظیم می شود.
ربیعی با اشاره به اجرای طرح «تحول نظام سلامت» خاطرنشان کرد: طرح تحول سلامت بزرگترین طرح اجتماعی دولت در یک دوره زمانی بود. تعارضات درون ساختاری طرح تحول نظام سلامت منجر به تحقق پیروزی مورد انتظار با اجرای این طرح نشد. معتقدم طرح تحول نظام سلامت استمرار دارد و می تواند موثر باشد. باز هم تاکید می کنم که کشمکش های درون ساختاری مانند درگیری پزشکان و پرستاران و همچنین اجتماعی نشدن این طرح باعث شد تا پیروزی مورد انتظار این طرح با شکست مواجه شود.
چرا طرح تحول نظام سلامت شکست خورد؟
وی با بیان اینکه موضوع اجتماعی شدن طرح تحول سلامت محدود به جامعه نیست، افزود: موضوع طرح تحول سلامت باید به نوعی با جامعه پزشکی در میان گذاشته می شد.
مددکار اجتماعی رئیس جمهور جمهمر با اشاره به اجرای طرح پزشکی خانواده و نظام ارجاع در استان های فارس و مازندران گفت: در راستای تداوم اجرای طرح پزشکی خانواده و نظام ارجاع با بسیاری از افراد مواجه بوده ایم. برای ادامه اجرای طرح پزشکی خانواده و ارجاع در این 2 استان، تزریق پول از سوی سازمان تامین اجتماعی نشان می دهد که برخی از طرح های ملی اجرا نشده است .
ما با “بیگانگی” اجتماعی روبرو هستیم اگر …
ربیعی با بیان اینکه اگر جامعه پذیری محور نباشد با پدیده «بیگانگی اجتماعی» مواجه خواهیم شد، گفت: «بیگانگی اجتماعی» یعنی بیگانگی جامعه از برنامه ها. یعنی سیاست گذار یک مسیری را طی می کند و جامعه راه دیگری را می طلبد.
وی درباره ارزیابی اجتماعی برنامه ها و اقدامات دولت توضیح داد: بعد از اینکه برنامه ریزی ها متناسب با علم و جامعه انجام شد، باید «ارزیابی اجتماعی» انجام شود اما آن مولفه را در دست نداریم. پروژه های نفتی کشور ارزیابی اجتماعی ندارند. مجسمههای عظیمی را با دودکش میسازیم، اما به دلیل تحریمها پولی برای ساخت آنها وجود ندارد. ساخت چنین مواردی هیچ ارتباطی با زندگی اجتماعی افراد ندارد که ناشی از عدم ارزیابی اجتماعی طرح هاست.
وی گفت: طرح های سلامت فاقد ارزیابی اجتماعی از نظر سلامت و محیط زیست است و به همین دلیل طرح ها پیش نمی رود. فقدان ارزیابی اجتماعی به طرح های سلامت محدود نمی شود، بلکه در حوزه های مختلف وجود دارد.
تغییر نگرش نسل Z
ربیعی بازبیان با بیان اینکه نسل Z از «ارزش های بقا» پیشی گرفت و به ارزش های «بیان هستی» رسید، گفت: بیان ارزش های بقا برای نسل های گذشته بوده است. به همین ترتیب، ارزشهای خوداظهاری پایینترین دهکهای جامعه نیز به دلیل فرآیند ارتباط افزایش یافته است.
وی بیان کرد: ضرورت حکمرانی منطقی توجه به مسائل علمی و اجتماعی پروژه ها و ارزیابی اجتماعی پروژه ها است.
لزوم توجه به جامعه پذیری در طرح های سلامت
معاون اجتماعی رئیس جمهور با اشاره به طرح ها و طرح های سلامت گفت: قطعا طرح های سلامت بدون اجتماعی شدن چندان موفق نخواهد بود. درک صحیح یک مشکل بسیار مهم است.
نسبت بیشتری از جمعیت معتاد فعال به جمعیت بیکار
ربیعی با بیان اینکه نشست های مربوط به آسیب های اجتماعی در سطوح بسیار بالایی در کشور برگزار می شد، تصریح کرد: حاشیه نشینی یک «متغیر مستقل» محسوب می شد و حاشیه نشینی منجر به طلاق، خودکشی و اعتیاد می شود. با اینکه به عنوان وزیر در جلسه بودم اما از مناطق پایین شهر هستم.
وی ادامه داد: در این جلسه اشاره کردم که آمار طلاق در مناطق 1، 2 و 3 تهران نسبت به 16، 17 و 18 بیشتر است و همچنین میزان اعتیاد در بین جمعیت شاغل بیشتر از جمعیت بیکار است.
لزوم توجه به متغیرهای کنترل کننده سلامت
معاون اجتماعی رئیس جمهور جام همور با بیان اینکه در صورت عدم توجه به متغیرهای مرتبط با سلامت از میزان هزینه های آتی کاسته می شود، گفت: اگر سرمایه گذاری اجتماعی صورت گیرد کمک زیادی به دولت و اجرای طرح ها خواهد کرد. . نظام سلامت به متغیرهای بیرونی نظام سلامت بستگی دارد تا به متغیرهای درونی نظام سلامت. بسیاری از متغیرهای خارج از نظام سلامت تحت کنترل نظام سلامت نیستند و تحت کنترل حاکمیت هستند.
وی با بیان اینکه سازمان جهانی بهداشت در گزارشی در سال های 1996 و 2005 مسائل مربوط به متغیرهای نظام سلامت را مطرح کرده است، افزود: به عنوان مثال این گزارش نشان می دهد که ثروتمندان سالم تر از فقرا هستند. جوامع دارای نابرابری از منظر بهداشتی ناسالم هستند و نابرابری حتی در جوامع پیشرفته مانند ایالات متحده نیز وجود دارد.
وضعیت مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی
ربیعی با اشاره به مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی خاطرنشان کرد: حدود 5000 موتورسوار در تصادفات رانندگی جان خود را از دست می دهند. اکثر موتورسوارانی که در تصادفات رانندگی جان خود را از دست می دهند، توانایی خرید کلاه ایمنی را ندارند و برخی نیز نسبت به داشتن کلاه ایمنی بی تفاوت هستند. بررسی ها نشان می دهد که اکثر موتورسوارانی که در تصادفات رانندگی گم می شوند، مشاغل پر استرسی دارند.
وی با اشاره به اهمیت امنیت شغلی گفت: اگر افراد امنیت شغلی نداشته باشند بیشترین استرس را تجربه می کنند.
وی گفت: با افزایش سطح خصوصی سازی حمل و نقل، مشکلات بهداشتی نیز افزایش می یابد. نبود پایگاه های حمل و نقل عمومی مشکلات بهداشتی را افزایش می دهد.
مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا
ربیعی با بیان اینکه سوالات زیادی درباره مسائل زیست محیطی مطرح شده است، افزود: سال گذشته حدود 880 نفر در استان مرکزی بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست دادند. طراحی صنعتی استان مرکزی اشتباه انجام شده است. به گونه ای که صنایعی که باید در کنار دریا مستقر شوند در این استان قرار دارند.
تصمیم سخت دولت در مورد سوخت سوزی
مددکار اجتماعی رئیس جمهور جامهمور با اشاره به توقف سوخت در برخی نیروگاه های کشور گفت: دولت در خصوص توقف سوخت اشتباه کرد و این موضوع یکی از تصمیمات سخت است اما جامعه باید در رابطه با این تصمیمات صحبت کند. دولت تصمیم گرفت سوخت سوخت را متوقف کند و این برای اولین بار در کشور انجام شد. بسیاری از چراغ های خیابان برای چیست؟ تعداد چراغ های خیابانی در کشورهای اروپایی و مغازه های این کشورها کم است.
پزشکان و اساتید دانشگاه، مرجعی برای مردم
وی با بیان اینکه پزشکان و اساتید دانشگاه در ردیف اول گروه های مرجع قرار دارند، افزود: با وجود اینکه از نهادی بودن پزشکان انتقاد می کنند اما باید بگویم که پزشکان در ردیف اول گروه های مرجع قرار دارند. پزشکان در مقابل جامعه مسئول هستند و با توجه به اینکه در ردیف اول گروه های مرجع قرار دارند، جامعه به صدای آنها گوش می دهد.
نقش تغذیه در دیابت
وی با اشاره به نقش تغذیه در بروز دیابت بیان کرد: نتایج یک مطالعه نشان می دهد افراد بالای 60 سال مبتلا به دیابت در دوران کودکی رژیم غذایی سالمی نداشته اند.
لغو غربالگری ژنتیکی در طرح جمعیت جوانان
ربیعی با بیان اینکه در سال های اخیر از انجام آزمایش ژنتیک در کشور جلوگیری شده است، گفت: قبل از این روزها که در دولت بودم، می توانستم با خون ریزی های فراوان آزمایش ژنتیک را در کشور انجام دهم. با وجود اینکه هزینه هر آزمایش تقریباً 8 تا 10 میلیون تن بود، اما آزمایشات ژنتیکی را در کشور انجام دادیم. طرح حمایت از جمعیت جوانان و خانواده مانع از اجرای غربالگری ژنتیکی در کشور شد.
وی با اشاره به توزیع سرنگ در برخی مناطق گفت: شرایط اجتماعی در برخی مناطق به گونه ای بود که مجبور شدیم در آن مناطق سرنگ رایگان توزیع کنیم. اگر به مسائل اجتماعی مناطق توجه نشود آمار بیماری ها افزایش می یابد.
میزان خودکشی در این کشور کمتر از میانگین جهانی است، اما در حال افزایش است
ربیعی با بیان اینکه خودکشی در کشور کمتر از میانگین جهانی است، خاطرنشان کرد: اگرچه میانگین خودکشی در کشور کمتر از میانگین جهانی است، اما این موارد در حال افزایش است. در سال های اخیر بیشتر موارد خودکشی به مسائل فرهنگی محدود می شد، اما شرایط فعلی تغییر کرده است.
زیردستان نظام سلامت صدایی ندارند
معاون اجتماعی رئیس جمهور با تأکید بر اینکه افراد وابسته به نظام سلامت صدایی ندارند، گفت: افرادی که از بیماری های خاص و صعب العلاج رنج می برند و همچنین وابستگان به نظام سلامت باید کانون باشند. توجه تاکنون دولت ها وکیل بیماران نبوده اند، اما دولت چهاردهم و وزارت بهداشت به سرپرستی دکتر ظفر قندی گام برمی دارند تا وکیل دولت برای بیماران شوند.
لزوم تغییر ساختار بیمه
ربیعی با انتقاد از عملکرد شرکت های بیمه گفت: متأسفانه بیمه ها کارفرمای دولت شده اند. جامعه پزشکی باید به عملکرد صحیح بیمه کمک کند. عملکرد صحیح بیمه ها به درد جامعه پزشکی نمی خورد اما مردم از این موضوع منتفع می شوند. متاسفانه بیمه تبدیل به یک سیستم تجاری شده است. اگر بیمه بتواند واسطه بین پزشک و بیمار شود و ما بتوانیم آن شرایط را ایجاد کنیم، کار بزرگی انجام داده ایم.
وی با بیان اینکه نهادهای مدنی می توانند در حل معضلات اجتماعی بسیار موثر باشند، افزود: معتقدم باید نهادی برای تقویت نهادهای مدنی و اجتماعی ایجاد شود. به جای اینکه امنیت از نهادهای اجتماعی مراقبت کند، باید در جهت توانمندسازی آنها گام برداریم.