علت ریزش مو در کودکان می تواند به دلیل قارچ، بیماری های خودایمنی، مشکلات عملکرد تیروئید و سندرم آناژن و استرس باشد. ریزش مو در کودکان شایع نیست، اما در کودکان در سنین مختلف رخ می دهد. با شناسایی صحیح علت ریزش مو می توان به راحتی آن را درمان کرد. البته علت ریزش مو در کودکان معمولا با بزرگسالان متفاوت است و ناشی از تغییرات و مشکلات پوست سر است.
چه عواملی باعث ریزش مو در کودکان می شود؟
همانطور که گفتیم ریزش مو در کودکان به دلایل مختلفی رخ می دهد که یکی از آشناترین و مهم ترین آنها عفونت ها و مشکلات پوست سر است. در زیر به ارائه و بررسی عمیق این دلایل می پردازیم.
1- قارچ روی پوست سر
قارچ پوست سر که به عنوان کرم حلقوی پوست سر شناخته می شود، معمولاً زمانی گسترش می یابد که کودکان سعی می کنند از وسایل شخصی دیگران استفاده کنند، مانند؛ برو شانه و کلاه. کودکان مبتلا به این بیماری قسمت هایی از موهای خود را به صورت لکه هایی از دست می دهند و این قسمت ها سیاه، برجسته، قرمز و پوسته پوسته می شوند. لازم به ذکر است که این عفونت معمولاً در کودکان 3 تا 10 ساله رخ می دهد و پسران بیشتر از دختران در معرض ابتلا هستند.
تشخیص قارچ پوست سر به سادگی توسط متخصص و با معاینه پوست سر امکان پذیر است. البته در برخی موارد، متخصصان قسمت های کوچکی از پوست آلوده را می تراشند و نمونه را برای تایید تشخیص به آزمایشگاه می فرستند.
خوب است بدانید که قارچ پوست سر با مصرف داروهای ضد قارچ در عرض هشت هفته قابل درمان است. البته پیشنهاد ما این است که با استفاده از شامپوی ضد قارچ از انتقال ویروس به سایر کودکان جلوگیری کنید.
2- اختلال در عملکرد غده تیروئید
از دیگر دلایل ریزش مو در کودکان می توان به مشکلات غده تیروئید اشاره کرد. همانطور که می دانید این غده یکی از مهم ترین اعضای بدن است و نقش مهمی در تولید هورمون ها و تعادل آنها دارد.
کم کاری تیروئید در کودکان باعث بروز مشکلاتی مانند؛ باعث ریزش مو، افزایش وزن، اختلال خواب، افسردگی، کاهش رشد، تغییر رنگ پوست و … می شود. این نوع ریزش مو در کودکان با کمک رژیم غذایی مناسب و دریافت ید درمان می شود. زیرا یکی از دلایل اصلی تیروئید کمبود ید در بدن است. در موارد پیشرفته، می توانید قرص های جایگزین هورمونی را طبق دستور پزشک مصرف کنید، مانند: از لووتیروکسین استفاده کنید. البته این قرص و سایر قرص های تیروئید برای کودکان به هیچ عنوان نباید استفاده شود.
3- بیماری های خود ایمنی
در بیماری های خودایمنی، سلول های دفاعی بدن سلول های خود را خارجی می دانند و آنها را از بین می برند. هنگامی که سلول های ایمنی بدن به سلول های ریشه مو حمله می کنند، فولیکول های مو از بین می روند و در نتیجه ریزش مو اتفاق می افتد. شایان ذکر است که در حال حاضر هیچ درمانی برای بیماری های خودایمنی وجود ندارد و تنها می توان علائم ناشی از آنها را کاهش داد.
در مورد ریزش مو در کودکان مبتلا به بیماری های خودایمنی، با از بین رفتن کامل پیاز مو، رشد مجدد مو امکان پذیر نیست و بسته به شدت بیماری می توان از داروهای مکمل کمک گرفت.
4- استرس
از دیگر دلایل ریزش مو در کودکان می توان به استرس و اضطراب شدید اشاره کرد. تب، جراحی، داروهای بیهوشی یا مرگ یکی از اعضای خانواده مهمترین عوامل استرس زا برای کودکان هستند. به طور کلی ریزش موی ناشی از استرس درمان قطعی و کافی ندارد اما در بسیاری از مواقع با پشت سر گذاشتن شرایط بحرانی بهبود می یابد و موها به حالت طبیعی باز می گردند.
5- سندرم آناژن
سندرم آناژن معمولا بین 6 ماهگی تا 6 سالگی بروز می کند و مهم ترین علت ریزش مو در کودکان است. این سندرم در کودکان با موهای روشن و طلایی بسیار شایع است.
امروزه برای درمان سندرم آناژن، بسته به میزان درگیری فولیکول های مو، از داروهای خاصی در دوزهای مشخص استفاده می شود.
6- داروهای شیمیایی
حساسیت به داروها و مواد شیمیایی یکی دیگر از دلایل ریزش مو در کودکان است. زیرا برخی از کودکان به داروها و مواد شیمیایی موجود در قرص ها یا غذاها حساسیت دارند و پس از مصرف با عوارض مختلفی مواجه می شوند. در این شرایط معمولاً با قطع مصرف ماده مورد نظر ریزش مو متوقف می شود. با بررسی این صفحه می توانید دلایل دیگر ریزش مو را بیابید. علت ریزش مو آن را کامل بخوانید.
روش های درمان ریزش مو در کودکان
حال که با علت ریزش شدید مو در کودکان و دلایل ریزش مو در کودکان آشنا شدیم به سراغ روش های درمان و بهبود این بیماری می رویم.
1. جبران کمبودهای تغذیه ای
همانطور که می دانید، همه افراد و کودکان در صورت عدم مصرف کافی ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین ها با ریزش مو مواجه خواهند شد. جالب است بدانید ریزش مو در کودکان می تواند نشان دهنده بی اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی باشد. برای درمان ریزش مو ناشی از کمبود مواد مغذی، باید مقادیر کافی آهن، روی، نیاسین، بیوتین، پروتئین و اسیدهای آمینه را در رژیم غذایی کودک خود بگنجانید.
2. درمان خانگی
یکی از روش های موثر برای درمان ریزش مو در کودکان و بزرگسالان، درمان خانگی است. به عنوان مثال، می توانید با ماساژ دادن پوست سر و ناحیه رویش مو، رشد مو را تحریک کنید. خوب است بدانید اگر این کار را چندین بار در روز با آرامش و بدون اضطراب انجام دهید در کوتاه مدت شاهد تاثیرات مثبت آن خواهید بود.
از دیگر روش های درمان خانگی ریزش مو در کودکان می توان به استفاده از روغن های گیاهی مانند; وی روغن نارگیل، روغن شمعدانی، روغن سیاه دانه، روغن خردل، روغن زیتون و … را نام برد. با مراجعه به این صفحه می توانید سایر درمان های خانگی ریزش مو در کودکان را بیابید درمان های خانگی برای ریزش مو آن را کامل بخوانید.
علت ریزش مو در کودک 4 ساله
به طور کلی ریزش مو در کودکان 4 ساله بیشتر از سایر کودکان دیده می شود. در صورت ریزش مو در کودکان بهتر است ابتدا آزمایش خون و تیروئید انجام شود. حال اگر این آزمایشات در کودک شما طبیعی بود، پزشک به دنبال علائم و تشخیص های دیگر خواهد بود.
در بسیاری از موارد ریزش مو در کودکان 4 ساله ناشی از استرس و فشارهای عصبی است، پس بهتر است در مورد کودک خود با روانشناس صحبت کنید.
ریزش مو در کودکان چقدر طبیعی است؟
همانطور که احتمالا می دانید ریزش مو تا حدی طبیعی است و نیازی به مراجعه به پزشک نیست. به عنوان مثال اگر هنگام تعویض روبالشی فرزندتان چندین تار مو مشاهده کردید جای نگرانی نیست و چند تار مو دلیل طاسی فرزندتان نخواهد بود.
خوب است بدانید روزانه بین 50 تا 100 موی بالغ به طور طبیعی ریزش می کند و اگر از این تعداد بیشتر شود می توانید به مقاله مراجعه کنید. انواع ریزش موی زنانه و مردانه رفت دنبال دلیل. ریزش روزانه مو به ندرت در کودکان اتفاق می افتد و معمولا در سنین بالاتر و در حوالی بلوغ شروع می شود. به طور کلی، اگر فرزند شما موهای زیادی از دست می دهد و به سن بلوغ نزدیک نشده است، باید علت ریزش مو و نحوه بهبود و درمان آن را بررسی کنید.