محمدرضا محمد حسنی متخصص قلب و عروق با اشاره به اینکه مشکل جامعه ما فشار خون است نه فشار خون پایین؛ وی گفت: فشار خون هیچ علامتی ندارد. فشار خون بالا یک قاتل خاموش است و نیمی از بیماران از فشار خون بالا آگاه نیستند. خوشبختانه فشار خون پایین در بیشتر مواقع با علائم همراه است. خون رسانی به مغز را کاهش می دهد و باعث می شود بیمار احساس ضعف، خستگی و سرگیجه کند.
وی درباره علائم افت فشار خون گفت: سرگیجه، احساس خستگی، سبکی سر، دست های خیس و سرد، حالت تهوع و استفراغ از شایع ترین علائم افت فشار خون است که سرگیجه در همه آنها شایع است.
این متخصص قلب و عروق درباره علل افت فشار خون گفت: کم آبی بدن و قرار گرفتن در معرض گرما به ویژه در افراد مسن، مصرف برخی داروها و بیماری های پاراتیروئید و غدد فوق کلیوی از عوامل افت فشار خون است.
وی با تاکید بر اینکه ابتدا باید علت افت فشار خون تشخیص داده شود، افزود: اگر فردی در شرایط اورژانسی قرار دارد ابتدا باید پاهایش بالای سر او قرار گیرد و اگر می تواند مایعات بنوشد و مشکل وجدان ندارد باید دریافت کنید. مایعات بیمار باید با پزشک مشورت کند. برخلاف فشار خون بالا که در 90 درصد موارد علت خاصی ندارد، علت فشار خون پایین مشخص خواهد شد که ممکن است کم آبی بدن، خونریزی یا یک بیماری زمینه ای مانند نارسایی قلبی باشد.
محمد حسنی در پاسخ به اینکه آیا مواردی وجود دارد که بیمار دچار افت دائمی فشار خون شود؟ وی گفت: افرادی که نارسایی قلبی دارند و پمپ خون خوب کار نمی کند اغلب فشار خون پایینی دارند. این افراد باید تحت درمان قرار گیرند و سبک زندگی خود را تغییر دهند. فشار خون پایین به خودی خود خوب است و عمر را طولانی می کند، اما از نقطه ای که علامت دار می شود می تواند باعث ایجاد مشکل شود. اگر فردی فشار خون پایینی داشته باشد اما مشکلی نداشته باشد مشکلی ندارد.
وی درباره فشار خون استاندارد گفت: فشار خون استاندارد نباید کمتر از 9 از 6 باشد، اگر کمتر از این عدد بود و فرد علائمی داشت باید با پزشک مشورت کند. به افراد مسن توصیه می شود برای جلوگیری از سرگیجه، چند دقیقه قبل از بلند شدن از رختخواب بنشینند و سپس برخیزند.