محمدجواد ظریف عضو هیات علمی جهان شناسی دانشگاه تهران در نشست خانه گفت وگوی دانشگاه تهران که با حضور بیش از 80 نفر از اساتید دانشگاه تهران در تالار شهید سلیمانی دانشگاه تهران برگزار شد. دانشگاه تهران از طیفهای مختلف فکری و شخصیتهای سیاسی از احزاب و گروههای مختلف سیاسی گفت: من هیچگونه روابط داخلی ندارم و فعال سیاسی نیستم، بنابراین از حوزه تخصصی خود استفاده میکنم.
وی افزود: انقلاب ایران یک حرکت جدی جهانی بود و به نظر من فروپاشی نظام دوقطبی با انقلاب ما آغاز شد و چند تن از فعالان و صاحب نظران این عرصه پس از انقلاب ما گفتند که انقلاب ایران در تاریخ بی نظیر بوده است. جهان، زیرا یک حزب سیاسی یا یک گروه مسلح این انقلاب را رهبری نکردند و این انقلاب توسط مردم و با رهبری خردمندانه به پیروزی رسید. بنابراین نمی توان نقش مردم در پیروزی انقلاب اسلامی، نقش مردم در جنگ تحمیلی و نقش مردم در مقابله با تحریم ها را فراموش کرد.
وزیر امور خارجه سابق کشورمان تاکید کرد: مردم بودند که این انقلاب را به واقعیت تبدیل کردند و مردم بودند که این انقلاب را تا امروز حفظ کردند.
ظریف در ادامه سخنان ابراهیم متقی استاد دانشگاه تهران که درباره مولفه های بازدارندگی صحبت کرد، تصریح کرد: آنچه به ما قدرت بازدارندگی می دهد حضور مردم است، این به معنای مهم نبودن اقتصاد نیست، مهم نیست. یعنی قدرت نظامی ایران مهم نیست، بلکه به این معناست که وجه تمایز ایران با سایر کشورها، حضور مردم بوده است که همیشه همین حضور بوده است.»
وی افزود: اگر مشارکت مردم در انتخابات گذشته نبود، فکر میکنم موضع ما برای مذاکرات چه در دورههای گذشته و چه در مذاکرات برجام بسیار شکننده بود اما 73 درصد مردمی که در انتخابات شرکت کردند این وضعیت را برای جمهوری اسلامی به وجود آوردند، حضور مردم بود و همچنان حضور تعیین کننده مردم است.
محمدجواد ظریف با بیان مولفه های کاهش یا افزایش سرمایه اجتماعی در جوامع مختلف، از مردم به عنوان «فرصت» و «اساس قدرت نظام» یاد کرد و گفت: باید دست فرصت را باز بگذاریم.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، یکی از اعضای هیات علمی مطالعات جهانی دانشگاه تهران در سخنانی اظهار داشت: اگر نگاه فرصتمحور با نگاه تهدیدمحور که امروزه بر روابط اجتماعی ما حاکم است، جایگزین شود. ، سپس “ما می بینیم که مردم چگونه می آیند و سپس می بینیم که مردم چگونه در انتخابات شرکت می کنند.”