حسن روحانی گفت: روزی افتخار داشتیم در منطقه با مشارکت 80 و 84 درصدی انتخابات برگزار کنیم، اکنون باید از انتخابات کشورهای همسایه پشیمان باشیم.
حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی در دیدار همیشگی خود با وزرا و معاونان رئیس جمهور دولت یازدهم و دوازدهم با تاکید بر اینکه اگر مردم از دولت فاصله بگیرند، اداره جامعه سخت می شود، افزود: : در دولت دوازدهم با مشکلات خاصی مواجه هستیم. انگار داعش و ترامپ و کرونا کافی نبود، اقدامات داخلی هم برای سرنگونی دولت انجام شد. در 4 سال دولت دوازدهم به مردم گفتند اگر بیاییم در مدت کوتاهی مشکلاتشان را حل می کنیم. در اقتصاد، سیاست و سیاست خارجی به مردم قول دادند، گفتند برجام دولت قوی می خواهد. اما ضربه آن میزان مشارکت در انتخابات 1400 بعد از انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال 2018 بود. وقتی مردم کنار گذاشته می شوند و در امور کشور شرکت نمی کنند، چگونه می خواهید مشکلات را حل کنید؟
وی موفقیت برجام را حمایت 80 درصدی مردم عنوان کرد و گفت: حمایت ما در مذاکرات برجام مردم بود. در همه نظرسنجیها حتی در نظرسنجیهایی که مخالفان دولت انجام دادند، ۸۰ درصد مردم موافق مذاکرات برجام بودند. چون اکثریت مردم از برجام حمایت کردند، این قانون تصویب شد. در غیر این صورت آنها اجازه نمی دادند برجام به واقعیت تبدیل شود. وقتی 73 درصد مردم در انتخابات شرکت کردند، مشخص است که از دولت منتخب حمایت می کنند، وقتی مشارکت کمتر از 50 درصد است، آیا مشخص است که با چه مشکلاتی مواجه خواهیم شد؟ زمانی در منطقه افتخار داشتیم که انتخابات را با مشارکت 80 و 84 درصدی برگزار کنیم، حالا باید از انتخابات کشورهای همسایه پشیمان باشیم.
گفتنی است، سال گذشته چندین کشور منطقه شاهد برگزاری انتخابات بوده اند. ایران به تازگی در انتخابات شورای اسلامی، عراق پس از 10 سال انتخابات شوراهای استانی و پاکستان انتخابات پارلمانی برگزار کردند. ترکیه همچنین یکی از سخت ترین انتخابات 100 سال اخیر را پشت سر گذاشت که منجر به انتخاب مجدد اردوغان به عنوان رئیس جمهور شد.
خبرآنلاین در گزارشی با عنوان «انتخابات در منطقه جنگ زده؛ روند نزولی «مشارکت» در ایران تا چه اندازه با «صف طولانی» رأی گیری در ترکیه/ مشارکت در انتخابات پاکستان و عراق مقایسه می شود؟ وی در مورد این انتخابات تحقیق کرد که در ادامه می خوانید؛ “انتخابات ماه گذشته پاکستان در شرایط سختی در این کشور برگزار شد. 48 درصد از واجدین شرایط در این انتخابات شرکت کردند. این در حالی است که میزان مشارکت در انتخابات 2018 51 درصد بود. کاهش مشارکت به نظر می رسد انتخابات مربوط به زندان باشد. قبل از انتخابات، اعضای حزب عمران خان باید به طور جداگانه در انتخابات شرکت می کردند.
آخرین انتخابات پارلمانی که در عراق برگزار شد نتوانست دولت عراق را از نظر تعداد شرکت کنندگان راضی کند. در سال 2021، دولت عراق اعلام کرد که 66 درصد از واجدین شرایط برای شرکت در انتخابات پارلمانی، برگه های رای دریافت کرده اند. البته این بدان معنا نیست که همه پای صندوق های رای رفتند. این در حالی است که کمیسیون انتخابات نیز همین میزان مشارکت 66 درصدی مردم عراق را در انتخابات اعلام کرده است.
بیش از 84.5 درصد از رای دهندگان ترکیه در انتخابات 2023 شرکت کردند که به نظر می رسد رقم قابل توجهی باشد. انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در ماه می 2023 همزمان با انتخابات پارلمانی برای تعیین رئیس جمهور برای یک دوره پنج ساله برگزار شد. اردوغان که نامزد اصلی حزب عدالت و توسعه بود، به عنوان یک حزب مشترک برای انتخابات مجدد شرکت می کند. نامزد ائتلاف مردمی که شامل حزب حرکت ملی و دو حزب کوچکتر دیگر است، شرکت کرد. اتحاد ملت، متشکل از شش حزب مخالف از جمله حزب اصلی جمهوری خلق، کمال قلیچداراوغلو، رهبر حزب جمهوری خلق را به عنوان نامزد ریاست جمهوری خود معرفی کرد.