به گزارش روزپلاس، صنعت خودروی ایران بیش از ۷۰ سال قدمت دارد، اما مدیران همچنان در مهمترین قسمت این صنعت یعنی «فروش» دست و پنجه نرم می کنند. این صنعت که حتی پیش از برخی کشورهای پیشرو نیز در ایران رونق گرفته بود اما امروز تنها راه حلی که برای فروش محصولاتش پیدا کرده «لاتاری» است!
استفاده از روش قرعه کشی برای خودرو که در دنیا به عنوان کالای مصرفی شناخته می شود، نه تنها ظلم به مصرف کنندگان است، بلکه زمینه رونق دلالی و سفته بازی را فراهم می کند و شکاف بین کارخانه و بازار را افزایش می دهد. قیمت، زیرا در این شرایط بیش از آنکه مشخصات فنی و امکانات خودرو برای متقاضیان تعیین کننده باشد، ابعاد اقتصادی و سودآوری آن تعیین کننده است.
لازم به ذکر است که در این حوزه دامنه توسعه کارگزاری نه تنها به افراد بلکه به نهادها نیز رسیده است. نمونه ای از این مشکل استقبال چشمگیر بانک ها از سامانه قرعه کشی ایران خودرو بود. دو هفته پیش که ایران خودرو اعلام کرد قصد دارد با قرعه کشی خودروهای 117 هزار خود را به شرط مسدود کردن 230 میلیون تومان در حساب های بانکی خود بفروشد، بانک ها از این طرح استقبال کردند و سعی کردند با روش های متنوع و رنگارنگ اقدام به جمع آوری پول کنند. وعده ها بیشتر جذب می شوند.
در نتیجه از اولین روز اجرای طرح قرعه کشی، بانک ها با ارسال پیامی به مشتریان خود اعلام کردند که قصد دارند بین 80 تا 130 میلیون وام از قرض الحسنه برای شرکت در قرعه کشی بپردازند، در شرایطی که پرداخت وام ازدواج، زایمان و مسکن به کندی در حال انجام است و اخیراً اعلام شد که تنها 300 هزار نفر در نوبت دریافت وام ازدواج هستند. حتی برخی گزارشهای مردمی حاکی از پرهیز بانکها از پرداخت وام 30 میلیون تومانی به بازنشستگان است و با گذشت 5 ماه از آغاز این وام، هنوز برخی از بازنشستگان موفق به دریافت وام نشدهاند.
آش به قدری در این زمینه مشوق شد که حتی بانک مرکزی نیز در اطلاعیه ای به بانک ها هشدار داد که «اولویت پرداخت تسهیلات بانکی بر تسهیلات اعتباری زوجیت و تسهیلات مشمول قانون حمایت از خانواده و جوانان جامعه است. “. قانون جهش تولید مسکن و غیره هرگونه اعطای تسهیلات بدون در نظر گرفتن اولویت های مذکور غیر موجه و قابل قبول نمی باشد.
لازم به ذکر است بر اساس آمار رسمی ارائه شده از سوی شرکت ایران خودرو، از 3 میلیون و 288 هزار و 964 پروفایل ایجاد شده، یک میلیون و 703 هزار و 633 نفر به عنوان پروکسی حساب اقدام کرده و مبلغ 230 میلیون تومان را مسدود کرده اند. (در طرح قرعه کشی، فقط متقاضیان عادی ملزم به بلوکه کردن پول بودند.) اگر متوسط مبلغ بلوک را 150 میلیون تومان در نظر بگیریم (بر اساس میزان تسهیلات بانکی متغیر)، در شرکت ایران که اخیراً خودرو صادر کرده است، مقدار پول برابر است. حدود 225 میلیارد تومان. در حساب های پروکسی مسدود شد. در حالی که ارزش کل بازار ایران خودرو تقریباً 70 میلیارد تومان است، یعنی تقریباً 3 برابر ارزش کل بازار این صنعت خودرو، پول برای یک بار ثبت نام قفل می شود.
بنابراین به گفته خودروسازان از مبالغ بلوکه شده سودی نمی برند و صاحبان حساب نیز سودی ندارند، می توان گفت بانک ها یکی از برندگان اصلی این وضعیت هستند و سهم خود را گرفتند. از قرعه کشی فروش خودرو
سیدعباس عباسپور، کارشناس بانکی درباره علت علاقه بانک ها به شرکت در قرعه کشی به جای بازپرداخت اعتبار، می گوید: این وام برای بانک ریسکی ندارد؛ زیرا وام را بازپرداخت می کند و در عین حال ماهانه. مشتری برنده می شود یا نه، بازپرداخت وام ازدواج را 10 سال طول می کشد و اصل بحث این است که بانک ها گرسنه هستند برای ذخایری که به هر بهانه ای می ترسند سپرده ها از بانک هایشان برداشت شود و به هر طریقی سعی در جذب سپرده و ذخایر دارند.
به گفته عباسپور، «مثلاً می بینید که بانک یک حساب نیابتی ایجاد می کند به طوری که 100 میلیون سرمایه فردی برای دو ماه در آن بانک باشد، وقتی این مبلغ یک ماهه در حساب باشد، بانک تا 3 14 پیش پرداخت می کند. دوره های ماهانه ای که باید با بانک مرکزی تسویه شود ارزش این سپرده بیشتر از پولی است که بانک به مردم می دهد یا اینکه بانک دو درصد بیشتر به مشتریان می دهد و ذخایر شما را تضمین می کند مبلغ وام با تعیین میانگین حساب در مدت شش ماه تمام این راه ها برای بانک است که سپرده گذاری را حفظ کند.
یک درصد!
از سوی دیگر، بر اساس ظرفیت اعلام شده، 117 هزار دستگاه خودرو عرضه می شود که 50 درصد آن برای طرح جوانان و 20 درصد برای جایگزینی خودروهای فرسوده است، بنابراین تنها 30 درصد ظرفیت به دست متقاضیان عادی می رسد. .
یک میلیون و 661 هزار و 444 نفر در حالت عادی متقاضی ثبت نام کردند که از این تعداد یک میلیون و 222 هزار و 94 نفر خواهان خرید خودرو به صورت فروش ویژه هستند، بنابراین با توجه به تعداد خودروهای ارائه شده، امکانات این گروه خودروسازی کمتر است. بیش از یک درصد؛ در واقع از هر 1000 نفر در طرح معمولی پرفروش، بین 7 تا 8 نفر صاحب خودرو می شوند.
احتمال برنده شدن در طرح فروش ایران خودرو اعلام شد.
متقاضیان عادی حتی در طرح پیش فروش شانس بسیار کمی برای برنده شدن در این قرعه کشی دارند. 439 هزار و 350 نفر در این طرح ثبت نام کرده اند که با توجه به تعداد خودروهای عرضه شده، احتمال برنده شدن تنها 5.9 درصد است.
آنچه قابل توجه است سودی است که برندگان به دست می آورند که فروش خودرو را نیز به قرعه کشی ملی تبدیل کرده است. بررسی ها نشان می دهد سود هر خودرو در این طرح برای متقاضیان بین 26 تا 47 درصد خواهد بود. به عنوان مثال تفاوت قیمت پژو 207 دستی با بازار 208 میلیون تومان، تارا V4 حدود 260 میلیون تومان، تارا اتوماتیک 239 میلیون تومان، هایما SY حدود 420 میلیون تومان، رانا پلاس 143 میلیون تومان. ، سورن پلاس 130 میلیون تومان و اختلاف قیمت هایما 5 اس در کارخانه و بازار 310 میلیون تومان برآورد شده است.
چه اتفاقی افتاد که به اینجا رسیدیم؟
بازار خودرو از اواسط سال 1397 با اختلال مواجه شده و قیمت خودرو در بازار آزاد نسبت به قیمت های مصوب کارخانه به شدت افزایش یافته است. این افزایش قیمت خودرو به گونه ای بود که برخی خودروها در بازار آزاد دو برابر قیمت مصوب کارخانه به فروش می رسید. در نتیجه افزایش فاصله بین قیمت مصوب و آزاد خودرو، بسیاری از افراد با انگیزه نوسان و حفظ دارایی های سرمایه ای خود به جمع متقاضیان دریافت خودرو از کارخانه پیوستند تا خودرو واقعی جویندگان در شرایط سختی قرار داشتند و برخی از آنها نتوانستند ماشین مورد نیاز خود را تهیه کنند. مجبور شدند به بازار آزاد بروند و خودروهای گران بخرند که در کنار تاثیر روانی افزایش قیمت، نارضایتی مردم از خودرو را افزایش داد. بازار
پس از افزایش اختلاف قیمت خودرو در کارخانه و بازار، دولت و شورای رقابت برای مدیریت بازار خودرو و تحویل تعداد محدودی خودرو به تعداد زیادی از متقاضیان، روش قرعه کشی را در دستور کار قرار دادند. به منظور حل مشکل عدم تناسب عرضه و تقاضا در بازار خودرو.
بر این اساس دو خودروساز بزرگ کشور در بازه های زمانی مختلف اقدام به ثبت نام قرعه کشی خودرو به صورت جداگانه و اعمال محدودیت برای ثبت نام کنندگان کردند، اما در عمل نتوانستند تقاضای سرمایه بازار را مدیریت کنند و به همین دلیل بازار خودرو بیشتر شده است. هرج و مرج از آن همیشه تبدیل شده است. به گونه ای که حتی شاهد ایجاد بازار غیررسمی خرید و فروش کلید ملی برای شرکت در قرعه کشی و ادامه معامله حواله خودرو بودیم.
حتی پس از حذف سیستم قرعه کشی خودرو در اسفند 1401 و راه اندازی سیستم نوبت دهی برای فروش خودرو که انتظار می رفت بازار را به ثبات برساند، باز هم شاهد ثبت میلیون ها نفر برای خرید خودرو به قیمت کارخانه بودیم. دلیل برای این امر همین مشکل تبدیل خودرو از کالای مصرفی به کالای سرمایه ای است که افزایش تورم و کاهش ارزش ریال نیز ناشی از آن است.
سردرگمی متولی
در مجموع با نگاهی به 7 سال گذشته می توان گفت که سیاست گذار به جای حل مشکلات آشفته بازار خودرو با آزمون ها و خطاهای بی شمار و تصمیمات یک شبه، نه تنها نتوانسته بازار را کنترل کند، بلکه بیش از هر زمان دیگری موفق شده است. ، او کنترل خودرو از یک کالاهای مصرفی تبدیل به کالاهای سرمایه ای شده است.
به عنوان مثال، تنها در 12 ماه (سال 1401)، سه تصمیم مختلف در مورد فروش خودرو اتخاذ شد. ابتدا خودرو به قید قرعه فروخته شد، سپس اعلام شد خودرو باید در بورس کالا فروخته شود. در نهایت سیستم یکپارچه فروش خودرو راه اندازی شد تا بتوان به صورت جمعی و انبوه عرضه را انجام داد. اما به صراحت اعلام شده است که پس از گذشت تنها دو سال، سیستم یکپارچه دیگر محلی برای فروش خودرو نخواهد بود.
این دور باطل با تغییر هر یک از مدیران تکرار می شود به طوری که به نظر می رسد آنچه در تیم اقتصادی دولت ها اهمیتی ندارد، توسعه صنعت خودرو و کمک به خروج این صنعت از بحران چند ساله است.
بر این اساس، با توجه به اینکه یکی از راهکارهای اصلی فروش خودرو بدون وابستگی به روش هایی مانند قرعه کشی، «افزایش عرضه» است، بنابراین بهتر است وزارت امنیت دولت چهاردهم بر افزایش عرضه هر دو کشور تمرکز کند. و سایر وسایل نقلیه و خودروهای وارداتی، بازار به سمت رقابت پذیری حرکت می کند و تعدد دلالان قمار و سودجو از این بازار حذف می شود، زیرا قرعه کشی نه تنها منجر به افزایش اختلاف قیمت کارخانه و بازار می شود. ، بلکه اعتماد عمومی مردم به صنعت خودرو کشور را مخدوش می کند.