وحید پرجریشی; بازار: اظهارات مقامات بلندپایه اغلب کانون توجه رسانه های بین المللی است. به ویژه اینکه موقعیت حساس کشوری مانند ایران که در سال های اخیر درگیر پر تنش ترین روابط با غرب بوده است، توجه و حساسیت رسانه های بین المللی را افزایش خواهد داد.
مسعود مشیدیان رئیس جمهوری اسلامی ایران بعدازظهر دوشنبه در اولین نشست خبری دوره ریاست جمهوری خود شرکت کرد و در خصوص موضوعات بسیار مهمی از جمله روابط با روسیه و چین، موضوع تحریم ها و FATF، روابط با همسایگان صحبت کرد. کشورها و در نهایت روابط با آمریکا که مورد توجه و استقبال رسانه های بین المللی قرار گرفت.
خبرگزاری رویترز چشم انداز روابط ایران و آمریکا را به عنوان تیتر یک خود انتخاب کرده و اظهارات رئیس جمهور مبنی بر امکان مذاکره مستقیم با آمریکا در صورت حل خصومت ها از سوی طرف مقابل را برجسته کرده است. رویترز همچنین در گزارش خود به خروج یکجانبه دونالد ترامپ از برجام و اعمال تحریم ها خارج از چارچوب توافق هسته ای تهران و 1+5 اشاره کرده و آن را نقطه شروع تشدید تنش ها بین ایران و ایران دانسته است. غرب
نشریه گاردین همچنین با اشاره به توضیحات رئیس جمهور درباره ترور اسماعیل هنیه در تهران نوشت که ایران در قبال ترور رهبر حماس توسط اسرائیل خویشتن داری نشان داده است. نکته ای که توسط گاردین مثبت ارزیابی شده است.
مواضع منطقی پزشکان در مواردی مانند خروج یکجانبه آمریکا از برجام یا ترور اسماعیل هنیه در تهران با استقبال رسانههای غربی مواجه شده و حتی ادبیات رسانههایی مانند گاردین را اصلاح کرده است.
گاردین همچنین در گزارش خود بارها به عبارت ترور هانیه اشاره کرده و به عنوان یکی از محافظه کارترین نشریات بریتانیا از عملیات رژیم صهیونیستی به عنوان یک ترور یاد کرده است.
مجله المانیتور، بخش روابط تهران و عربستان از زبان پزشکان را به عنوان تیتر خود انتخاب کرده و از قول آنها نوشته است که هیچ درگیری بین تهران و ریاض وجود ندارد و محمد بن سلمان به زودی به تهران سفر خواهد کرد.
نشریات ترکیه نیز از سخنان روز گذشته مسعود مزیکیان استقبال کردند و روزنامه «ینی شفق» با اشاره به سخنان رئیس جمهور درباره روابط با ترکیه، روابط دو کشور را دوستانه و برادرانه دانست و رئیس جمهور ایران به زودی به ترکیه سفر خواهد کرد. . سایر نشریات ترکیه مانند صباح ریل، آناتولی و ترکیه امروز نیز به گرمی از این سخنان رئیس جمهور استقبال کردند.
دیپلماسی عمومی پزشکان و روابط با غرب
جای سوال دارد که جایگاه رسانه های خارجی در ساختار روابط تهران و غرب چقدر اهمیت خواهد داشت؟ در پاسخ باید توجه داشت که در دنیای امروز رسانه ها تاثیر زیادی بر افکار عمومی و حتی ساختار فکری سیاستمداران دارند. رئیس جمهور محترم در نشست خبری خود تأکید کرد که در جریان سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسماً اعلام خواهد کرد که ایران قصد دارد روابط سازنده مبتنی بر احترام متقابل با تمام جهان برقرار کند. مواضع منطقی پزشکان در مواردی مانند خروج یکجانبه آمریکا از برجام یا ترور اسماعیل هنیه در تهران با استقبال رسانه های غربی مواجه شده و حتی ادبیات رسانه هایی مانند گاردین را تغییر داده است. به نظر می رسد پزشکان با قاطعیت و قاطعیت بالایی اولین گام دیپلماسی عمومی خود را برداشتند و توانستند پیام روشن ایران را به جهانیان برسانند.
در صورت تداوم فضای ایجاد شده، به نظر می رسد دونالد ترامپ که این روزها به شدت درگیر تبلیغات انتخاباتی خود است، تحت فشار دموکرات ها و فضای عمومی آمریکا قرار گیرد. اظهارات پزشکان درباره خروج یکجانبه آمریکا از برجام در حالی مطرح میشود که ترامپ اخیراً مدعی شده است که اکثر مسائل با تهران را تلفنی حل خواهد کرد. اکنون انعکاس سخنان پزشکان در رسانه های خارجی نشان داد که او توانسته افکار عمومی و رسانه های غربی را تنویر کند و حالا رسانه های غربی ترامپ را عامل تشدید تنش ایران و غرب معرفی کرده اند و معتقدند که او بخش مهمی از تنش است. مواردی که دونالد ترامپ ادعا می کند با یک تماس تلفنی حل می کند توسط او ساخته شده است. سیگنال بعدی پزشکان به رسانه های غربی این بود که آمادگی کامل خود را برای از سرگیری مذاکرات بر اساس احترام متقابل اعلام کردند و حالا توپ در زمین آمریکاست. اگرچه دولت آمریکا در آستانه انتخابات قادر به راهاندازی فرآیندهای کلان و زمانبر مانند مذاکرات هستهای نیست، اما دولت با هر طیفی که باشد با فضای ایجاد شده در حال حاضر که قطعا ادامه خواهد داشت. رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد مجبور به واکنش خواهد شد.
با ایجاد شوک و اضطراب در بازار، سرمایه گذاران اغلب از بازارهای پرریسک مانند بازار سهام فرار می کنند و به سمت بازارهای کم ریسک مانند فارکس و طلا سرازیر می شوند.
اما سخنان رئیس جمهور کارکرد داخلی نیز خواهد داشت. اصولاً وقتی بالاترین مقام دولتی در مورد مسائل خارجی صحبت می کند، بازارها به سرعت به این سخنان واکنش نشان می دهند. بدیهی است موضوع سخنان خصمانه که بوی تنش آفرینی ایران و غرب را می دهد، باعث ایجاد تنش در بازار داخلی و در نتیجه تاثیر منفی بر قیمت ارز و طلا خواهد شد. چنین کلماتی اغلب بازار سهام را درگیر می کند و ضربه های مهلکی به شاخص آن وارد می کند. البته این قاعده مختص ایران نیست و می توان گفت که سازوکار بازار در سراسر دنیا به همین صورت عمل می کند. زیرا با ایجاد شوک و اضطراب در بازار، سرمایه گذاران اغلب از بازارهای پرریسک مانند بازار سهام فرار می کنند و به سمت بازارهای کم ریسک مانند فارکس و طلا سرازیر می شوند. پدیده ای از این دست در نهایت منجر به نوسانات و افزایش قیمت در بازار ارز و طلا خواهد شد. بنابراین می توان گفت نشست خبری رئیس جمهور در داخل و خارج تاثیر مثبت داشت و انتظار می رود در ساعات آینده تاثیر خود را بر بازارهای داخلی نشان دهد.