به گزارش خبرنگار مهر، یکی از مشکلات اساسی و مستمر صنایع در ایران کمبود انرژی و قطع گاز و برق در فصول مختلف سال است. حتی آخرین گزارش پایش کسب و کار شماخ به وضوح نشان داد که کمبود برق در تابستان و گاز در زمستان بزرگترین مشکلات شرکت هاست که بر عملکرد تجاری آنها تأثیر می گذارد. هستند.
همانطور که گزارش شماخ نشان می دهد، قطعی های مکرر برق یکی از عوامل کلیدی در کاهش شاخص اعتماد در اقتصاد و کاهش فعالیت های تولیدی در شرکت های صنعتی بوده است. این مشکل نه تنها تولید را کاهش داده است، بلکه تاثیر مستقیمی بر اشتغال زایی و برنامه های بلندمدت شرکت های اقتصادی داشته است.
از سوی دیگر، این وضعیت در نهایت منجر به از بین رفتن اعتماد سرمایه گذاران داخلی و خارجی و ترغیب خروج هرچه بیشتر سرمایه ها از کشور خواهد شد. بر این اساس نگرانی فعالان اقتصادی این است که در آینده این امر بقای تولید را به خطر بیندازد.
بی توجهی به اجرای ماده 25
عدم توجه به برق رسانی به صنایع این است که بر اساس ماده 25 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، دولت مکلف به اجرای 3 الزام قانونی برای جبران خسارات ناشی از قطع برق رسانی به صنایع است. .
اولاً در زمان کمبود خدمات برق، گاز یا مخابرات، واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت خدمات برق، گاز یا مخابرات باشند. دوم این که شرکت های عرضه کننده خدمات برق، گاز و مخابرات موظفند در متن قرارداد تعهد قطع برق یا گاز یا خدمات مخابراتی را در هنگام عقد قرارداد با واحدهای تولیدی اعم از صنعتی، کشاورزی و خدماتی پیش بینی کنند. .
همچنین موضوع سوم این است که وقتی دولت به شرکت های تامین کننده برق، گاز یا مخابرات دستور قطع موقت برق، گاز یا خدمات مخابراتی واحدهای تولیدی متعلق به شرکت ها و تعاونی های خصوصی را بدهد، موظف است خسارات وارده را جبران کند. تعیین و اعلام شرکتهای مذکور در نتیجه تصمیم فوق.
اما تا امروز و با وجود مشکلات اساسی که در زمینه تامین انرژی صنایع به وجود آمده، این ماده بلاتکلیف مانده و دولت ها تمایلی به اجرای آن ندارند.
عدم اجرای ماده 25 از مصادیق ترک است
احمد آتشوش، رئیس کمیسیون حقوقی، قضایی و نظارتی کمیسیون حمایت از خانه ایران در این باره می گوید: رئیس ماده مذکور تصریح می کند که در زمان کمبود برق، گاز و یا خدمات مخابراتی اولویت با تولید نباشد. واحدهای صنعتی و کشاورزی قطع برق، گاز یا مخابرات و به همین دلیل شاهد اولین تخلف دولت هستیم چرا که صنایع از ابتدای کار با قطع گاز مواجه شدند. البته لازم به ذکر است که این تخلف ضمانت اجرا ندارد.
به گفته وی قسمت دوم این ماده اعمال نشده و همه قراردادها یکی است سمت منعقد شده و تعهدی برای جبران خسارت وارده به واحدهای صنعتی در آن تعریف نشده است. حتی قسمت سوم ماده فوق متروک مانده و اعمال نمی شود.
آتش هوش تصریح کرد: متن ماده 25 قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار سه تکلیف مشخص و مشخص را برای تامین کنندگان برق و گاز در نظر گرفته است. اما هیچ کدام اجرا نشدند. وقتی بخش خصوصی به دلیل افزایش قطعی برق و گاز خواستار اجرای این ماده می شود، دولت در پاسخ می گوید اجرای این ماده مستلزم تعریف بودجه است. اما بودجه ای برای این منظور دیده نشده است. این به این دلیل است که دولت باید نارضایتی انرژی که هر سال افزایش می یابد باید در بودجه سالانه خود بودجه لازم را برای جبران خسارت پیش بینی کند. اینکه این اتفاق نیفتد مصداق ترک فعل است.
درخواست بخش خصوصی اجرای کامل و مؤثر ماده 25 است
در ادامه محمد زائری رئیس مرکز بهبود کسب و کار اتاق ایران گفت: یکی از بزرگترین موانع در اجرای اصل 25 عدم تخصیص منابع مالی کافی در بودجه عمومی است. طبق مقررات، پیشبینی خسارت مطابق با سازمان برنامه و بودجه است. اما به دلیل پیچیدگی محاسبات، بار عدم اعمال این قوانین و میزان خسارات وارده و نبود دستورالعمل اجرایی دقیق، این موضوع حل نشده باقی مانده است.
وی افزود: برای بهبود تخصیص انرژی و جبران خسارات ناشی از قطعی برق و گاز نیازمند اقدامات عاجل و هماهنگ قوه مجریه و قوه قضائیه هستیم. اجرای کامل ماده 25 قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار با تخصیص منابع مالی لازم در بودجه عمومی یا ایجاد سازوکارهای مشخص، تدوین دستورالعمل های اجرایی دقیق برای محاسبه خسارات و نحوه جبران آن به منظور شفافیت و عدالت. در این فرآیند تشکیل کارگروه های تخصصی با حضور نهادهای مرتبط برای بررسی و اجرای راهکارهای پیشنهادی و تقویت نظارت قضایی بر اجرای قوانین و مقررات مربوط به تخصیص و جبران انرژی از جمله اقدامات لازم است .
زائری افزود: همچنین ساختار قراردادهای انرژی باید بازنگری و بازنگری شود و مصالحه ای در نظر گرفته شود تا در آینده دچار مشکلات مشابهی نشود. نهادهای دولتی باید سازوکارهای پیشبینی و مدیریت بحران انرژی را با همکاری بخش خصوصی بهبود بخشند و سیستمهای توزیع انرژی را به گونهای طراحی کنند که کمترین اختلال را در عملکرد صنایع در مواجهه با نوسانات فصلی ایجاد کنند. سرمایه گذاری در زیرساخت های انرژی پایدار و قابل تجدیداین یک راه حل موثر و بلند مدت برای کاهش وابستگی به منابع تجدید ناپذیر و کاهش نوسانات انرژی است.
نماینده خانه ایران تصریح کرد: بحران انرژی و کمبود منابع انرژی در صنایع موضوعی حیاتی و بحرانی است که نیازمند توجه فوری و تدابیر خاص است. اجرای کامل و موثر ماده 25 قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار، تدوین دستورالعمل های اجرایی دقیق و تخصیص منابع مالی مناسب از جمله راهکارهایی است که وضعیت فعلی را بهبود می بخشد. با همکاری نهادهای دولتی و خصوصی و اتخاذ راهکارهای پیشنهادی میتوان به تخصیص عادلانهتر انرژی و جبران خسارات وارده به صنایع کشور دست یافت و فضایی پایدار و رقابتی برای شرکتها فراهم کرد.
لازم به ذکر است که قطعی برق در تابستان و کمبود گاز در زمستان باعث شده تا بسیاری از صنایع به ویژه صنایعی که انرژی زیادی مصرف می کنند مانند فولاد، سیمان و پتروشیمی از فعالیت مستمر جلوگیری کنند. این محدودیت ها منجر به کاهش بهره وری، کاهش تولید و تاخیر در تحویل سفارشات شده و در نهایت بروز این شرایط بر صادرات و درآمدهای ارزی کشور تاثیر منفی گذاشته است. بنابراین دولت باید به طور جدی برای حل این مشکل فکر کند.