بازار؛ گروه استان ها: اولین مشکل صنعت برق خراسان رضوی که از اهمیت بالایی برخوردار است تامین سوخت است، سوخت نیروگاه ها گاز است اما نیروگاه های این استان نمی توانند نیاز گاز خود را به طور کامل در استان ها تامین کنند. سال و باید از سوخت استفاده کنند مایع می شوند اما استفاده از سوخت مایع زمان تعمیر کارخانجات را پیش می برد و در نهایت تعمیرات مستمر و زودهنگام باعث از کار افتادن کارخانه ها می شود.
دومین مشکل صنعت برق مربوط به نیروگاه هاست، زیرا 12 هزار مگاوات برق از طریق نیروگاه های کشور تامین می شود که خشکسالی آنها را از تولید خارج می کند، همان اتفاقی که پارسال بعد از خشکسالی افتاد و برق جدید. برای جبران کمبود تولید برق، نیروگاه تعویض نشد.
در همین راستا، مسئولان دولتی معتقدند که تفاوت هزینه و درآمد در بخش برق روز به روز افزایش مییابد، بنابراین با نرخ و نرخ فعلی فروش برق، این وضعیت منطقی نیست و هزینههای عملیاتی را پوشش نمیدهد.
از کمبود برق که بگذریم، گازرسانی یکی از معضلاتی است که بسیاری از صنایع در فصل زمستان با آن مواجه هستند و به همین دلیل با سردی هوا اغلب گاز واحدهای تولیدی قطع شده و صنعت خراسان رضوی یخ می زند.
فشار بر صنایع
رئیس شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی به خبرنگار ما گفت: خراسان رضوی در تامین و توزیع برق به ویژه در فصل تابستان مشکل اساسی دارد که مانع رشد تولید می شود.
علی اکبر لبافی می گوید: صاحبان صنایع و تولیدکنندگان در تابستان با کمبود برق و در زمستان با کمبود گاز مواجه هستند.
رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی: صنعتگران رغبت چندانی برای ورود به تولید برق و سرمایهگذاری در این زمینه ندارند، بنابراین ترجیح میدهند به جای ایجاد، سرمایهشان را صرف توسعه خطوط برق کنند. زیرساخت های تولید برق!
وی با اشاره به کمبود انرژی در کشور به بازار می گوید: در حالی که بیشترین فشار بر اشتغال و تولید به جامعه صنعتی وارد می شود، بیشترین خاموشی نیز به صنایع تحمیل می شود که آثار زیانباری دارد.
لبافی اذعان می کند: 35 درصد از 38 میلیون مشترک برق کشور صنعتی هستند، اما بیشترین فشار ناشی از خاموشی های اجباری برای حفظ برق در بخش خانگی به صنایع وارد می شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برنامه ها و پیشنهادات دولت سرمایه گذاری در صنایع با راه اندازی نیروگاه های کوچک یا استفاده از انرژی پاک برای تامین بخشی از انرژی مورد نیاز است، گفت: به طور معمول صنعتگران تمایل چندانی به ورود ندارند. آنها ظرفیت سرمایه گذاری در این حوزه را ندارند و ترجیح می دهند به جای ایجاد زیرساخت های تولید برق، سرمایه خود را صرف توسعه خطوط تولید کنند!
عدم تمایل به سرمایه گذاری
لبافی ادامه می دهد: یکی از مشکلاتی که بخش خصوصی تمایل و رغبت چندانی برای سرمایه گذاری در حوزه تولید انرژی و برق ندارد این است که بخش خصوصی به دلیل بروکراسی پیچیده و سختگیرانه برای اخذ مجوز و از سوی دیگر سرمایه گذاری می کند. ، سمت، قیمت پایین انرژی برای فروش برق مقرون به صرفه نمی داند.
وی می گوید: البته اگر در نرخ خرید برق بازنگری شود یا سرمایه گذاری ها و زیرساخت ها برای حضور بخش خصوصی فراهم شود، شاید شاهد تمایل بیشتری برای تولید برق از این بخش باشیم.
رئیس انجمن انرژی بادی ایران: در بخش برق در دهه گذشته رشد تقاضا تقریباً 5 درصد بود، اما رشد تولید تقریباً 2.5 درصد بود، بنابراین متناسب با افزایش تقاضا، برق تولید نمی کنیم. و این به معنای عدم تعادل در حال رشد است.
رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی ادامه میدهد: برای جلوگیری از قطعی برق در صنایع باید زیرساختها ایجاد کنیم و برای صنایعی که میخواهند نیروگاه خورشیدی بسازند باید امکاناتی را فراهم کنند تا در محدوده دو سال آینده می توانند مشکل برق برخی از صنایع را حل کنند.
وی با بیان اینکه ظرفیت تولید برق کشور 56 هزار مگاوات و تقاضای آن 66 هزار مگاوات است که این ارقام حاکی از کمبود 10 هزار مگاواتی برق است، می افزاید: برای توسعه صنعت در خراسان رضوی به سمت این بخش ویژه است. فولادی که خراسان رضوی را به استانی پر انرژی در حوزه صنعت و معدن تبدیل کرده است و برای این امر باید به فکر تامین انرژی پایدار برای این بخش و در نتیجه سرمایه گذاری شرکت های کوچک باشیم. صنایع در استفاده از پنل های خورشیدی قابلیت تامین برق را دارند در این زمینه استفاده نمی شود.
راه حل چیست؟
مدیرعامل انجمن انرژی بادی ایران در گفتگو با بازار درباره راه حل کمبود انرژی در کشور اظهار داشت: در بخش برق در دهه گذشته رشد سالانه تقاضا تقریباً 5 درصد بوده اما تولید رشد تقریبا 2.5 درصد بود، بنابراین افزایش تقاضای تولید ما برق نداشتیم و این به معنای افزایش نارضایتی است.
دکتر هاشم اورعی به ما می گوید: موضوع تامین انرژی ذاتاً یک موضوع بلندمدت است و بنابراین در کوتاه مدت نمی توان اقدام خاصی برای حل آن انجام داد، بنابراین باید برای بلندمدت برنامه ریزی کرد.
استاد دانشکده مهندسی برق دانشگاه شریف: اگر سرمایه گذار تصمیم به سرمایه گذاری در نیروگاه حرارتی داشته باشد، با توجه به اینکه 92 درصد تامین برق مربوط به تامین گاز است و در کشور با کمبود گاز مواجه هستیم، بنابراین این موضوع به خودی خود منتفی است و بنابراین باید در حوزه انرژی های تجدیدپذیر سرمایه گذاری کنیم.
استاد دانشکده مهندسی برق دانشگاه شریف به ما می گوید: برای تامین برق باید به سرمایه گذاری خارجی متوسل شویم که متاسفانه در کشور ما از نظر سیاسی امکان پذیر نیست.
وی ادامه می دهد: راه حل دوم سرمایه گذاری توسط دولت است اما با توجه به کسری بودجه بعید است این راه حل به ثمر بنشیند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا راه دیگری برای رفع این نارضایتی وجود دارد، پاسخ می دهد: تنها راه حل باقی مانده، سرمایه گذاری بخش خصوصی است که در حال حاضر تمایل چندانی برای سرمایه گذاری ندارد.
رئیس انجمن انرژی بادی ایران بیان میکند: از سوی دیگر، اگر سرمایهگذار تصمیم به سرمایهگذاری در نیروگاه حرارتی داشته باشد، از آنجایی که 92 درصد تامین برق مربوط به تامین گاز است و با کمبود گاز مواجه هستیم. کشور. بنابراین این موضوع منتفی است و بنابراین باید در حوزه انرژی های تجدیدپذیر سرمایه گذاری کنیم.
وابستگی برق به گاز
رئیس انجمن انرژی بادی ایران با اشاره به وابستگی 90 درصدی برق کشور به انرژی گاز اذعان می کند: نمی توانیم این کسری را با گازوئیل و گازوئیل جبران کنیم زیرا امکان حمل گازوئیل و استفاده از آن را نداریم. باعث ایجاد مشکلات و ایجاد محیط ناخوشایند برای افراد می شود.
اوری با تاکید بر اینکه استفاده از انرژی هسته ای امکان پذیر است، اما این راه حل زمان بر و پرهزینه است، تاکید می کند: سرمایه گذاری ثابت برای ساخت نیروگاه های هسته ای تقریباً 4 یا 5 برابر بیشتر از انرژی های تجدیدپذیر است.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه کاربردی ترین کار استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به ویژه خورشیدی و بادی است، تصریح می کند: ما در این کشور قابلیت های خوبی داریم اما در 10 سال اخیر سرمایه گذاری در حوزه انرژی های تجدیدپذیر به شدت کاهش یافته است. هیچ کدام آنقدر بالا نیست که نتوانیم در کشور ایجاد کنیم، متاسفانه به این بخش توجهی نشده است.
مدیریت برق نداریم.
رئیس انجمن انرژی بادی ایران با انتقاد از نوع مدیریت برق میگوید: زمانی که مشکل کمبود و در نهایت قطعی برق به وجود میآید، برق صنعتی یا کشاورزی در اولویت اعمال محدودیتها قرار میگیرد و برخلاف برق خانگی که همیشه نداریم. به پایداری در تولید و اقتصاد نگاه کنید.
در این بیانیه آمده است: عمل اولویتبندی برق از بخش صنعت و کشاورزی با توجه به نقش مهم آن در تولید ناخالص ملی برای اعمال محدودیتها و پایدار نگه داشتن بخش غیرمولد مانند برق خانگی، مدیریت برق نیست.
کمبودهایی که جبران نشد
به گزارش خبرنگار بازار؛ تحلیل آمار تولید برق نشان می دهد که از تولید برق 58 هزار مگاواتی در سال 1399، این رقم هر سال به جای افزایش کاهش یافته است و در سال 1400 این رقم با تمرکز بر مدیریت برق به 54 هزار مگاوات رسیده است. بخش، شاهد کاهش تولید نیروگاهی هستیم، در سال هستیم، در حالی که باید سالانه 10 درصد افزایش تولید برق در کشور داشته باشیم، اما برعکس عمل شده است و کاهش تولید سالانه داریم. 5 درصد
امروزه در بسیاری از محافل دولتی و خصوصی صحبت می شود که مشکل صنعت و تولید با ایجاد نیروگاه های خصوصی و صنعتی قابل حل است، اما آیا این پیشنهاد عملی است؟
به گفته کارشناسان، ساخت نیروگاه 1000 مگاواتی 15 میلیارد تومان هزینه دارد و ساخت آن چهار سال طول می کشد، در حالی که یک نیروگاه خورشیدی 100 کیلوواتی تنها می تواند پاسخگوی نیاز تامین برق در اواسط قرن نوزدهم باشد. با وجود اینکه سه نیروگاه 1000 مگاواتی در حال ساخت است و یکی از آنها در سبزوار قرار دارد، اما متاسفانه تحریم ها و کمبود نقدینگی هنوز اجازه اتصال این نیروگاه ها به جریان برق را نداده است.
بر اساس قانون، تولید برق در کشور باید سالانه هشت درصد معادل پنج هزار مگاوات افزایش یابد که در سال های اخیر به خوبی اجرا نشده است.
در حال حاضر بیش از پنج هزار مگاوات کمبود برق در خراسان رضوی داریم و مشخص است که صنایع حاضر به سرمایه گذاری در حوزه نیروگاهی نیستند چرا که در این زمینه حمایتی صورت نمی گیرد و به همین دلیل بر این موضع اصرار داریم. اینکه بخش خصوصی باید در زمینه تامین برق سرمایه گذاری کند خیلی مهم نیست. این کار نمی کند!