به گزارش بازار، ایجاد صندوق عمومی بیمه بلایای طبیعی در سال 1398 به تصویب رسید و از سال 1400 فعالیت خود را آغاز کرد، اما به دلیل نداشتن اعتبارات لازم، در سال اول فعالیت نتوانست به وظایف قانونی خود عمل کند. انجام دادن
بر این اساس دولت سیزدهم در مرداد ماه 1401 مبلغ 2.5 میلیارد تومبه را به عنوان بخشی از دولت برای سال 1400 به این صندوق اختصاص داد تا با عقد قرارداد با سایر شرکت های بیمه خسارات ناشی از سیل و سیل جبران شود. زلزله در آینده کوتاه ترین زمان ممکن
این رویه در دو سال گذشته نیز تکرار شد و دولت سیزدهم تلاش کرد تا سهم خود را به عنوان بیمه پایه به صندوق پرداخت کند چرا که طبق قانون ایجاد این صندوق، دولت نه تنها سرمایه اولیه 500 میلیارد تومانی را تامین می کند، بلکه به عنوان بیمه پایه به صندوق پرداخت می شود. بخشی از حق بیمه پایه که بر عهده دولت است.
بر اساس قانون تشکیل این صندوق، درصدی از حق بیمه پایه با درج در قبوض برق واحدهای مسکونی از صاحبان آن اخذ می شود و مابقی توسط دولت تامین می شود. این حق بیمه هر ساله باید به تدریج افزایش یابد تا ظرف 10 سال از شروع اجرای این قانون، سهم مالک به 90 درصد و سهم دولت به 10 درصد برسد.
در لایحه بودجه 1403 کل کشور که اخیراً منتشر شده است، بخشی به صندوق بیمه عمومی بلایای طبیعی و سهم دولت اختصاص یافته است. در بند ت تبصره 5 ماده واحده این لایحه به حوادث غیرمترقبه، سهم دولت در حق بیمه پایه مسکن 70 میلیارد تومان تعیین شده است.
در این بند آمده است: بر اساس ماده 4 قانون تشکیل صندوق بیمه عمومی بلایای طبیعی مصوب 1398، دولت مکلف است مبلغ 70 میلیارد تومان بابت حق بیمه پایه از سهم دولت نیز پرداخت کند. به عنوان کل حق بیمه پایه واحدهای مسکونی تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان مددکاری اجتماعی و یا سایر اشخاصی که امکان پرداخت ندارند، از محل اعتبار ماده ۱۰ قانون تنظیم بخشی از اعتبارات مالی دولت. آیین نامه مصوب 1380 و اصلاحات بعدی آن و اعتبارات مواد 16 و 17 قانون مدیریت بحران کشور مصوب 1397 و در ابتدای سال توسط خزانه داری کل کشور به حساب صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان واریز شود.
همچنین در بند 3 تبصره 6 لایحه بودجه که به موضوع عوارض و مالیات اختصاص دارد مشارکت مالکان مسکن در پرداخت حق بیمه به این صندوق توضیح داده شده و می گوید: 1403 مبلغ 3 تعیین شده است. میلیون ریال و سهم مالکان به مبلغ 900000 ریال با درج در قبوض برق واحدهای مسکونی توسط وزارت نیرو دریافت و به حساب صندوق مذکور در خزانه داری کل کشور واریز می شود. . مالکان واحدهای مسکونی تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور و سایر افرادی که امکان پرداخت ندارند از پرداخت این حق بیمه معاف هستند.
در قانون بودجه سال جاری در مورد صندوق بیمه عمومی بلایای طبیعی آمده بود: در اجرای مواد (2) و (4) قانون تشکیل صندوق بیمه عمومی بلایای طبیعی مصوب 8/1399. /5 حداکثر حق بیمه پایه سالانه برای هر واحد مسکونی با توزیع قانونی برق در سال 1402 مبلغ یک میلیون ریال تعیین می شود و وزارت نیرو با احتساب آن سالانه 240000 ریال سهم مالکان را دریافت می کند. در قبوض برق واحدهای مسکونی و به حساب صندوق مذکور در خزانه داری کل کشور واریز می شود. مالکان واحدهای مسکونی تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور و سایر افرادی که امکان پرداخت ندارند از پرداخت این حق بیمه معاف هستند.
طبق قانون ایجاد صندوق عمومی بیمه بلایای طبیعی، این صندوق خسارات مالی ناشی از بلایای طبیعی مانند زلزله، سیل، طوفان، رعد و برق، بارش شدید برف، رانش زمین، رانش کوه و سونامی را برای کلیه ساختمان های مسکونی دارای انشعاب قانونی پوشش می دهد. برق در مناطقی که احتمال وقوع هر یک از این خطرات وجود دارد جبران می کند.