بازار؛ گروه آب و انرژی: بهینه سازی مصرف انرژی یکی از مهمترین مولفه ها در صنعت حمل و نقل نفت است. صنعتی که با اجرای طرح های کلان ملی، علاوه بر ماموریت اصلی خود که حمل و نقل ایمن و پایدار فرآورده های نفتی است، در بخش تحقیقات و بنیاد به منظور افزایش حمل و نقل فرآورده های نفتی در شریان ها نقش پیشرو ایفا می کند. . صنعت نفت، یعنی شبکه خطوط لوله.
صنعتی که به عنوان حلقه واسط اما مؤثر بین سایر صنایع برای به حرکت درآوردن چرخ سایر صنایع مانند نیروگاه ها، پالایشگاه ها، واحدهای پتروشیمی به طور مستقیم و غیرمستقیم عمل می کند.
به گزارش روابط عمومی شرکت مخابرات و خطوط لوله ایران، رشد 7 درصدی حمل و نقل فرآورده های نفتی در دولت سیزدهم نشان می دهد که تمام سازوکارهای صنعت حمل و نقل نفت در جهت کاهش هزینه های حمل و نقل، حمل و نقل و از سوی دیگر است. دست، حفظ محیط زیست و توجه صنعت پالایش با کاهش مصرف سوخت (گاز نفت) در فرآیند تامین سوخت از طریق کامیون های تانکر بسیج شده است.
توسعه شبکه خطوط لوله و تبدیل مدل حمل و نقل جاده ای به خطوط لوله از جمله برنامه های مهمی است که وزارت نفت با جدیت دنبال می کند. این در حالی است که با راه اندازی محورهای جدید خط لوله برای انتقال مواد نفتی و صرفه جویی در مصرف سوخت (نفت و گاز)، از تردد کامیون های تانکر که منشأ حوادث غیرمترقبه در جاده های کشور محسوب می شوند، جلوگیری شده و از تعداد تصادفات نیز جلوگیری شده است. کاهش یافته و مرگ و میرهای احتمالی و پیامدهای زیست محیطی به حداقل رسیده است.
در 9 ماهه امسال 49.3 میلیارد لیتر فرآورده نفتی و 53 میلیارد لیتر نفت خام از شبکه خطوط لوله به نقاط مصرف منتقل شده است که از تردد بیش از چهار میلیون تانکر 25 هزار لیتری در معابر عمومی جلوگیری شده است. جاده های کشور
بر اساس آمارهای موجود در 9 ماهه امسال 49.3 میلیارد لیتر فرآورده نفتی و 53 میلیارد لیتر نفت خام از پایه شبکه خطوط لوله به منابع مصرف منتقل شده است. به این ترتیب از تردد بیش از چهار میلیون نفتکش 25 هزار لیتری در جاده های کشور جلوگیری شده است. این در شرایطی است که اگر روند انتقال شبکه خطوط متوقف می شد، بیش از چهار میلیون نفتکش باید مسافتی معادل 4.8 میلیارد کیلومتر را در جاده های کشور طی می کردند که بدون چنین پتانسیلی در ناوگان انجام می شود. نفتکش های جاده ای که مشکلات ترافیکی، ایمنی و زیست محیطی متعددی را در کشور ایجاد می کند.
به حداکثر رساندن ظرفیت خط لوله برای حمل و نقل فرآورده های نفتی خالص منجر به صرفه جویی در انرژی معادل 1.3 میلیارد لیتر نفت و گاز (در مقایسه با حمل و نقل جاده ای) شده است. این میزان پس انداز حداقل 815 میلیون دلار ارزش اقتصادی برای کشور دارد
صرفه جویی 815 میلیون دلاری در شبکه خط
بر اساس محاسبات انجام شده با تلاش انجام شده برای استفاده حداکثری از ظرفیت خطوط لوله برای انتقال مواد نفتی در این مدت، صرفه جویی خالص انرژی معادل 1300 میلیون لیتر نفت و گاز (در مقایسه با حمل و نقل جاده ای) حاصل شده است. . این میزان پس انداز حداقل 815 میلیون دلار ارزش اقتصادی برای کشور دارد. لازم به ذکر است که از آنجایی که منبع اصلی انرژی مصرفی در خطوط لوله گاز طبیعی یا برق تولید شده از مصرف گاز طبیعی در نیروگاه ها می باشد. ارزش واقعی بهره برداری صحیح و حداکثری خطوط لوله تنها از منظر عملکرد انرژی بسیار بیشتر از رقم 815 میلیون دلاری در 9 ماهه امسال برای کشور است.
رشد بیش از 4.5 درصدی در حجم حمل و نقل فرآورده های نفتی
در مجموع شایان ذکر است که عملکرد حجمی (حجم حمل و نقل فرآورده های نفتی) شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در 9 ماهه اول سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از 4.5 درصد افزایش داشته است. و عملکرد تن کیلومتری آن بیش از 3.7 درصد افزایش یافته است.
کمک به حل مشکل پمپ بنزین ها
اما ماموریت های شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران به عنوان پیشرو اصلی صنعت حمل و نقل نفت تنها به حمل و نقل محدود نمی شود.
اواخر آذرماه سال جاری با حمله سایبری به سامانه سوخت رسانی و خرابی در پمپ بنزین ها، عرضه سوخت با کارت سوخت برای مدت کوتاهی قطع شد. در آن زمان بحران با اقدامات دست اندرکاران مدیریت می شد.
به این ترتیب پس از وقوع این حادثه بلافاصله گروههایی از کارشناسان به جایگاههای عرضه سوخت واقع در تهران اعزام و با هماهنگیهای انجام شده به مناطق ۱۲ گانه کشور ابلاغ شد تا گروههای خود را به جایگاههای عرضه سوخت بسیج کنند.
این گروه ها در دو قسمت به همراه متخصصان شرکت ملی صدا و سیما و مدیریت شرکت ملی پالایش به صورت شبانه روزی و با برنامه ریزی و مدیریت دوره ای اقدام به پیکربندی دستگاه ها و نصب و راه اندازی آنها در جایگاه های سوخت کردند. و صدا و سیما. به منظور موافقت با خدمات فنی و عملیاتی مبنی بر بازگشت به حالت عادی جایگاه های سوخت و سامانه های مربوطه به منظور خدمت رسانی بهینه به هموطنان.
تامین سوخت زمستانی نیروگاه ها
با توجه به اهمیت موضوع تامین سوخت به ویژه در نیمه دوم سال و فرا رسیدن فصل سرما برای ارائه خدمات در صنعت برق و جلوگیری از وقفه در این امر، طی 9 ماهه امسال حدود 2 میلیارد و 517 میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه های متصل به شبکه برق تحویل می شود.
تسریع در اجرای طرح اتصال نیروگاه ها به شبکه خطوط لوله گاز
اتصال نیروگاه های کشور به شبکه خطوط لوله یکی از طرح های مهمی است که تاثیر بسزایی در جلوگیری از قاچاق سوخت، کاهش مخاطرات جاده ای، حفظ محیط زیست و افزایش ایمنی، تداوم فرآیند انتقال و کاهش هزینه های انتقال محصول نهایی دارد. در مقایسه با حمل و نقل جاده ای به یک پنجم رسیده است.
در حال حاضر 11 نیروگاه شامل ساروچادرملو، تابان، خرم آباد، سمنگان، شریعتی، کاشان، نیروگاه شهید باشتی، لوشان، ایسین، هنگام در فهرست اتصالات شبکه خطوط لوله گاز قرار دارند. این در حالی است که نیروگاه نکا که سال گذشته به بهره برداری رسید و نیروگاه علی آباد گلستان در حال ساخت و بهره برداری هستند.
در حال حاضر 11 نیروگاه شامل ساروچادرملو، تابان، خرم آباد، سمنگان، شریعتی، کاشان، نیروگاه شهید باشتی، لوشان، ایسین، هنگام در فهرست اتصالات شبکه خطوط لوله گاز قرار دارند. این در حالی است که نیروگاه نکا که سال گذشته به بهره برداری رسید و نیروگاه علی آباد گلستان در حال ساخت و بهره برداری هستند.
ردیابی مسیر خطوط با میکروپرندگان
با توجه به اهمیت حفاظت از تاسیسات انتقال نفت، استفاده از میکروپرندگان در دستور کار قرار گرفته و در سال جاری جلسات متعددی با هدف آشنایی با توانمندی های شرکت های فعال در زمینه پهپادها برای پایش خطوط لوله نفت با استفاده از پهپادها برگزار شده است. هواپیماهای بدون سرنشین همچنین با توجه به اعلام آمادگی یکی از شرکت ها برای انجام آزمایشات میدانی در یکی از مسیرهای خط لوله، نظارت های لازم در حال انجام است.
عقد قرارداد ساخت برای اولین بار با شرکت دانش بنیان
این درحالی است که فناوری پایش هوشمند خطوط لوله نفت در کشور با بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و شکستن انحصار شرکت های خارجی در اولویت های این شرکت قرار گرفته است.
به همین منظور قرارداد اولین تولید روتور GGT توربین سولزر S7 در آذرماه امسال بین شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران و یک شرکت دانش بنیان منعقد شد.
ارتقاء اعتبارات پروژه های توسعه و نگهداری در صنعت حمل و نقل نفت.
همچنین با توجه به اهمیت توسعه و اجرای پروژههای کلان در صنعت حملونقل نفت، با اقدامات و پیگیریهای انجام شده، تامین اعتبار پروژههای صنعت حملونقل نفت به 20 میلیارد تومان افزایش یافت.
بنابراین، پس از اخذ مجوز شورای اقتصاد و مکاتبات مقام ارشد وزارت نفت با سازمان برنامه بودجه، حداکثر سقف انتقال اعتبار برای طرح های صنعتی به 20 هزار میلیارد تومب رسید.
افزایش پهنای باند در صنعت حمل و نقل نفت
همچنین با برنامه ریزی های انجام شده، در آینده نزدیک بیش از 90 درصد از ارتباطات این شرکت به زیرساخت و شبکه فیبر نوری مجهز می شود. در حال حاضر از 12 منطقه این شرکت، 4 منطقه تهران، مرکزی، لرستان و خوزستان مجهز هستند. دو منطقه اصفهان و شرق جنوب نیز طی یک ماه گذشته به شبکه سراسری فیبر نوری شرکت مخابرات و خطوط لوله ایران متصل شدند.
بر اساس این گزارش، اتصال فیبر نوری منطقه خلیج فارس و شمال نیز در حال اجراست و در آینده نزدیک به بهره برداری می رسد.