بازار؛ گروه استان ها: 90 درصد پنیر پیتزای مصرفی کشور در خراسان رضوی تولید می شود و این استان را به یکی از قطب های تولید و لبنیات تبدیل کرده که در حال حاضر به گفته فعالان این صنعت تمایلی برای تولید آن وجود ندارد. ، و قیمت های سفارش باعث ضرر می شود. به این کارخانه ها تحویل داده شده است.
به گزارش خبرنگار بازار، در حال حاضر سفره مردم کم شده و به همین دلیل مصرف لبنیات و گوشت نیز کاهش یافته است و از سوی دیگر موانع صادراتی باعث شده کارخانه های لبنی با ظرفیت کمتر و بدون ارقام به فعالیت خود ادامه دهند.
کاهش جمعیت دام به دلیل خشکسالی های متعدد. قیمت گذاری تکلیفی، نبود بازار صادراتی، کمبود سرمایه در گردش و افزایش قیمت دلار و از همه مهمتر حذف ارز یارانه ای از مهم ترین مشکلاتی است که کارخانه ها را از تولید لبنیات و رونق آن باز داشته است.
ریشه کاهش مصرف
یکی از فعالان صنایع لبنی خراسان رضوی در گفتگو با بازار اذعان داشت: افزایش قیمت لبنیات بر حجم خرید خانواده ها و استقبال آنها از محصولات تاثیر گذاشته است.
مریم سراج احمدی اذعان می کند: در حال حاضر مشکلات اقتصادی بر معیشت بسیاری از خانواده ها سایه افکنده است به همین دلیل واحدهای تولیدی با افزایش قیمت لبنیات مخالف هستند. اما با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه چاره ای جز افزایش قیمت وجود ندارد.
این تولیدکننده لبنیات صنعتی اذعان می کند: در حال حاضر افزایش قیمت مواد اولیه، بلیت حمل و نقل، حقوق کارگران، نرخ آب، امتیاز برق و گاز به دلیلی مضاعف تبدیل شده و قیمت نهایی لبنیات را تحت تاثیر قرار داده است.
وی قیمت های تحمیلی از سوی دولت را عامل بی انگیزگی و رکود در تولید می داند و می گوید: واحدهای تولیدی با قیمت های تحمیلی مخالف هستند. چون این موضوع باعث کاهش رقابت و زیر سوال رفتن کیفیت محصولات می شود، معتقدیم صنایع لبنی و دامداری مکمل یکدیگر هستند و طبیعتا می توانند به دور از هرگونه دخالت دولت به توافق برسند.
«سراج» فعال حوزه صنایع لبنی در خراسان رضوی: هر ساله قیمت شیر توسط دولت تعیین می شود و متأسفانه هر سال قیمت اعلامی با قیمت واقعی محصول تفاوت زیادی دارد.
رضوی، عضو انجمن زنان بازرگان خراسان ادامه می دهد: متوسط مصرف جهانی شیر برای هر نفر حدود 160 کیلوگرم در سال است، اما در کشور ما این رقم بین 60 تا 70 کیلوگرم است.
احمدی با اشاره به اینکه با میانگین سرانه مصرف جهانی فاصله داریم، می افزاید: معتقدیم با سیاست های متولیان امر، سهم لبنیات در سبد غذایی مردم کاهش بیشتری پیدا می کند و میزان مصرف لبنیات لبنیات کاهش می یابد. مصرف در خانواده ها اثرات کوتاه مدت و بلندمدت بر سلامت جامعه و نسل های آینده خواهد داشت.
وی با انتقاد از قیمت گذاری دستوری و مداخله دولت در قیمت ها تصریح می کند: هر ساله قیمت شیر توسط دولت تعیین می شود و متاسفانه هر سال قیمت اعلام شده با قیمت تمام شده محصول تفاوت زیادی دارد.
سراج احمدی با بیان اینکه هیچ بخشنامه ای برای افزایش قیمت لبنیات صادر نشده و نهادهای نظارتی با هرگونه افزایش قیمت برخورد می کنند، یادآور می شود: از یک سو قیمت شیر خام افزایش یافته و از سوی دیگر دولت اجازه نداده است. واحدهای لبنی برای افزایش قیمت واحدهای صنایع لبنی حتی اگر 30 درصد قیمت محصولات خود را افزایش دهند باز هم ادامه فعالیت آنها توجیه اقتصادی ندارد.
برنامه ششم توسعه جدی گرفته نشد
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان لبنیات خراسان رضوی همچنین با بیان اینکه تاکنون بسیاری از سیاست ها و برنامه های حمایت از صنایع لبنی در دستور کار دولت قرار گرفته و اجرایی نشده است، گفت: و اعلام کرد، اما متاسفانه هیچ کدام به نفع تولیدکنندگان نبودند زیرا در عمل اجرا نشدند.
مهدی هدایت نبأ با اشاره به عدم رعایت بند (ح) ماده 31 برنامه ششم توسعه برای افزایش سرانه مصرف شیر، خاطرنشان می کند: متاسفانه در برنامه هفتم توسعه موضوع پاک شده و این موضوع باعث می شود. وجود ندارد .
در برنامه ششم توسعه قوانینی وجود داشت که شامل اعمال مالیات بر انواع چربی های وارداتی با اسیدهای چرب اشباع و ترانس بیش از حد مجاز و مصرف نوشابه های گازدار و صرف منابع ناشی از آن برای افزایش مصرف بود. سرانه شیر در این کشور رشته؛ اما با وجود وجود این قانون در برنامه ششم توسعه، اقدامات لازم برای اجرای آن انجام نشد.
مشکل مضاعف برای تولیدکنندگان
مدیرعامل شرکت تعاونی فرآورده های لبنی خراسان رضوی با بیان اینکه متاسفانه مشکلات دامداران از زمان حذف ارز ترجیحی دو برابر شده است، ادامه داد: از زمان حذف ارز ترجیحی در تامین نهاده های دامی، مشکلات دامداران نیز افزایش یافته است. دو برابر شد. آن نیز دو برابر شد.
هدایت نیا به خبرنگار ما گفت: این موضوع باعث شد دامداران به دلیل افزایش چند برابری قیمت علوفه با کسری مواجه شوند و در تامین علوفه و نهاده های دام با مشکل مواجه شوند.
وی افزود: مسئولان دولتی سامانه بازار را برای توزیع و عرضه نهاده های دامی راه اندازی کردند اما در عمل دریافت نهاده های دامی از طریق این سامانه به قدری با مشکل مواجه شد که بسیاری از دامداری های کوچک مجبور به تعطیلی شدند.
مدیرعامل شرکت تعاونی لبنیات خراسان رضوی با بیان اینکه تولید شیر گاو سنتی به دلیل گرانی علوفه بین 30 تا 40 درصد کاهش یافته است، اظهار داشت: از آنجایی که یک دامدار سنتی روستایی نمی تواند علوفه لازم را در سیستم بازار خریداری کند، گوشت بخرد. از بازار آزاد، بنابراین داشتن دام برای او سودی ندارد، بنابراین دامدار تمایل دارد دام های خود را به کشتارگاه ببرد تا گوشت را حداقل کیلویی 400 هزار تومان بفروشد.
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان لبنیات خراسان رضوی گفت: کمبود و گرانی نهاده های دامی در سال های اخیر به کابوسی برای دامداران تبدیل شده است.
عدم حمایت دولت
وی با اشاره به اینکه مصرف شیر نسبت به سال 1392 به نصف کاهش یافته است، تصریح کرد: از زمانی که یارانه شیر و توزیع شیر در مدارس متوقف شد، آمار مصرف با کاهش شدید همراه بوده است.
مدیرعامل شرکت تعاونی لبنیات خراسان رضوی: با وجود اینکه ظرفیت کارخانه های فعال و نیمه فعال استان برای دریافت شیر حدود 10 هزار تن در روز است، رکورد تولید شیر در استان 3 هزار تن است به طوری که حدود 70 واحد با محدودیت فعالیت می کنند. ظرفیت.
در ادامه آمده است: البته پیشنهاد انجمن صنایع لبنی این است که برای انواع چربی های وارداتی با اسیدهای چرب اشباع و ترانس بیش از حد مجاز و نوشابه های گازدار عوارض صنعت اخذ و صرف افزایش سرانه مصرف شیر شود.
هدایت نیا در خصوص توزیع شیر در مدارس نیز تصریح کرد: دولت امسال اعلام کرد که خیران به این کار رسیدگی کنند. وزیر آموزش و پرورش در اولین روز از سال تحصیلی از توزیع شیر در مدارس ابتدایی خبر داد. اما به عنوان متولیان این کار در استان تاکنون هیچ خبری از آموزش و پرورش نگرفته ایم.
وی افزود: گرانی لبنیات و عوارض اخذ شده در کارخانه ها باعث کاهش مصرف سرانه و یا روی آوردن به لبنیات سنتی شده است. لبنیات سنتی هزینه هایی مانند آزمایش، دامپزشکی و استاندارد ندارند.
صادرات سودی ندارد
مدیرعامل شرکت تعاونی لبنیات خراسان رضوی گفت: با افزایش قیمت شیر، صادرات نیز افزایش یافته است اما از سرعت صادرات فعلی راضی نیستیم.
وی افزود: صادرات لبنیات ایران در سال گذشته بیش از سایر کشورهای خاورمیانه و حدود 716 هزار دلار بوده است و همزمان با افزایش قیمت شیر در ایران، قیمت لبنیات در دنیا از 2.6 دلار به 2.6 دلار کاهش یافت. 1.9 دلار با شیر کیلویی 15 تا 16 هزار تومان توجیه اقتصادی ندارد.
هدایت نیا ادامه داد: کارخانه های زیادی در خراسان رضوی وجود دارند که با ظرفیت پایین فعالیت می کنند و با وجود اینکه ظرفیت دریافت شیر در کارخانه های فعال و نیمه فعال استان حدود 10 هزار تن در روز است، رکورد تولید شیر در استان 3 است. هزار تن یعنی حدود 70. واحد با ظرفیت محدود کار می کند.
نیاز به تعیین قیمت مناسب
رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی، توجه به بخش خصوصی و تعامل با این بخش را در تصمیمگیری و سیاستگذاری بسیار مهم دانست.
علی اکبر لبافی به بازار می گوید: یکی از مشکلات کشور عدم مشورت با بخش خصوصی در تصمیم گیری است، در حالی که در قانون رفع موانع تولید و قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار این موضوع مطرح شده است. پرداخته شده و نظر بخش خصوصی متاثر از موضوع است، در زمان تصمیم گیری تاکید شده و قیمت باید به گونه ای باشد که هم واحد تولیدی حفظ شود و هم جریان صادرات حفظ شود.
وی اذعان می کند: تثبیت قیمت صنایع لبنی یکی از مشکلات تولیدکنندگان و صادرکنندگان لبنیات است و متولیان متعددی در این زمینه وجود دارد و همین موضوع مشکلات را تشدید کرده است.
لبافی تصریح می کند: برخی مسئولان معتقد به قیمت گذاری آزاد، برخی دیگر به قیمت گذاری دستوری و برخی دیگر به ترکیبی از هر دو معتقدند و این وضعیت بر اساس دیدگاه های مختلف تصمیم گیری می شود.
برترین ها: در عین حال، ما بر پایداری فعالیت کارخانه بر اساس قیمت تمام شده مناسب محصول و عادلانه بودن قیمت محصول هم برای مصرف کننده و هم برای تولیدکننده تاکید می کنیم.
وعده هایی که عملی نشد
به گزارش خبرنگار بازار؛ قرار بود مابه التفاوت حذف ارز ترجیحی به یارانه کالایی تبدیل شود و به دهک های محروم برسد یا به عنوان شیر مدارس در اختیار دانش آموزان قرار گیرد و به طور کلی نظام سیاست حمایتی اصلاح شود که متاسفانه این اتفاق نیفتاد. و به جای اینکه دولت بر دهک های محروم تمرکز کند و اجازه ندهد مصرف سرانه آنها با افزایش قیمت ها کاهش یابد. از این دهک ها حمایت خاصی صورت نگرفت و در عوض به همه دهک ها یارانه نقدی پرداخت شد.
با توجه به این موضوع، مسئولان اجرایی کشور تاکید کردند که با حذف یارانهها، نظام سیاستهای حمایتی احیا میشود، اما این اتفاق نیفتاد و بدتر از آن، دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کرد و تولیدکنندگان را با شوک بزرگی مواجه کرد.