به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، رسیدگی به اعتراضات نامزدهای رد صلاحیت شده به مجلس دوازدهم تقریباً به پایان رسیده است. جدا از سه روزی که شورای نگهبان از بیستم بهمن ماه برای کاندیداهایی که صلاحیت آنها در شورای نظارت مرکزی تایید شده اما توسط این شورا تایید یا تایید نشده است، پرونده سایر کاندیداها بسته شده است.
دفاع شورای نگهبان از عملکرد خود در بررسی صلاحیت ها
اگرچه انتقادات زیادی به هیات های اجرایی و مهمتر از آن عملکرد شورای نگهبان وارد شده است، اما این شورا کار خود را قابل دفاع می داند و از این رو معتقد است که بررسی صلاحیت ها با دقت و سلیقه انجام شده است. در بین موارد تایید شده دیده می شود. البته شورای نگهبان همیشه نسبت به عملکرد ایشان چنین نظری دارد و هیچ انتقادی به عملکرد ایشان ندیده است!
این اظهارات شورای نگهبان درباره عملکرد خود در انتخابات را می توان در نوشته های سخنگوی این شورا مشاهده کرد.
هادی طحن نظیف در شبکه لو رفته «ایکس» یا توییتر قدیمی نوشت: «وقتی مهلت یک ماهه رسیدگی به ایرادات نامزدهای فاقد صلاحیت انتخابات مجلس به پایان رسید، شورای نگهبان صلاحیت حدود 15 هزار نفر را تایید کرد که به معنای تایید است. بیش از 73 درصد نامزدها و رقابت بیش از 51 نامزد برای هر کرسی مجلس است.
رقابت درون جریان اصولگرا است نه بین جریان های رقیب.
به عبارت دیگر، رئیس شورا احتمالاً می خواست با برجسته کردن اعداد، رقابت پذیری انتخابات را نشان دهد. اما بسته به وضعیت گروه ها و احزاب سیاسی که دیدگاهی متفاوت با جریان اصولگرا دارند، رقابت درون گروهی فقط بین اصولگرایان رخ می دهد. رائفی پور و گروه قالیباف; بافندگان و استادان فرش؛ پایداری و قالیبافی؛ و…!
اما در شرایطی که سخنگوی شورای نگهبان از «رقابت» 51 نامزد برای هر کرسی مجلس صحبت می کرد، وضعیت گروه های غیراصولگرای حاضر در انتخابات حکایت از وضعیتی دارد که کار این توصیه است. .
نه حتی یک لیست!
احزابی که با همین شرایط فعلی به حضور در انتخابات راضی هستند آنقدر فضای کمی دارند که به تنهایی نمی توانند لیستی ارائه کنند. اعتدال و توسعه، حزب نزدیک به حسن روحانی که پیش از این امیدوار به تشکیل لیست برای تهران بود، ناامیدانه به فعالیت خود ادامه می دهد و اکنون صحبت از ائتلاف در حوزه هایی است که تعداد نامزدهای تایید شده به تعداد کرسی ها نمی رسد. در مجلس یکی از این مناطق تهران است. همانطور که از اخبار پیداست، در تهران تعداد نامزدهای این جریان ها به 30 نفر نمی رسد، بنابراین برخی از این جریان ها که علاقه مند به حضور در انتخابات بودند، اکنون ائتلاف را سبک و سنگین می کنند.
همان طور که اسماعیل گرامی مقدم، سخنگوی حزب اعتمادملی چندی پیش به خبرآنلاین گفت: «حزب اعتماد ملی، واسطه ها و فراخوان ایرانیان در تهران در حال بررسی صلاحیت نامزدهایی هستند که صلاحیتشان تأیید شده است». اما در صورت تشکیل چنین ائتلافی بعید است که این سه حزب بتوانند 30 کاندیدای واجد شرایط را در تهران پیدا کنند.
نامزدهای اصلاح طلب سرکوب شدند
از سوی دیگر، برخی از احزاب اصلاح طلب معتقدند که نامزدهای شناخته شده و رایآور آنها به طور کامل رد صلاحیت شدهاند، یعنی نامزدهای آنها له شدهاند. احزاب اصلاح طلبی که امید به ارائه لیست در تهران داشتند، امروز امیدی به تعیین لیست جمعی در تهران ندارند.
از سوی دیگر، به گفته رسانه ها، اصلاح طلبان بارها افراد مشهور و به قول خودشان «رای دهندگان» اصلاح طلبان را رد صلاحیت کرده اند و اگر فردی با احزاب اصلاح طلب ارتباط داشته باشد و تایید صلاحیت شده باشد، جزو چهره های ناشناخته آنهاست. . .
کیفیت مسابقه مهم است یا کمیت؟
اما در این شرایط، سخنگوی شورای نگهبان از «رقابت» 51 نفر برای هر کرسی مجلس صحبت می کند. حرف هایی که نشان می دهد برای شورایاری ها کیفیت رقابت مهم تر است، آن چیزی که اهمیت دارد کمیت است و به دنبال اعداد و ارقام بلندپروازانه تر هستند تا بتوانند تعداد خود را از این طریق افزایش دهند تا ادعا کنند که انتخابات رقابتی است. اما در انتخابات رقابتی در شرایطی که یک سر رقابت حداکثر 30 نامزد واجد شرایط را ندارد، ادعای صلاحیت نامزدهای انتخاباتی مناسب نیست.
رقابت درون جریان گروه رائفی پور، جنبش حمید رسایی، شورای ائتلاف، گروه های پایداری، قالیباف، دولت و… هر چه که باشد، حداقل رقابت انتخاباتی نیست. و اگر هم باشد رقابت بین گروه های حمایت شده است. قالیباف، رسایی، رائفی پور و… تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند.
۲۷۲۷