«آرمان مروز» به بررسی آخرین رویدادهای انتخاباتی می پردازد:
گروه سیاسی ایده آل امروز: در انتخابات اخیر میبینیم که مشارکت همواره یکی از چالشهای موجود بوده است و اگرچه مقامات ارشد جمهوری اسلامی همواره بر حضور شهروندان در تصمیمگیریهای سیاسی و حضور آنان در رویدادی مانند انتخابات تاکید میکنند، اما همچنان شاهد داغ شدن آن هستیم. از تنور انتخاباتی ما آنطور که باید نبودیم. مانند انتخابات دوره دوازدهم شورای اسلامی که مانند انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 در محدوده 40 درصد باقی ماند. به همین دلیل، برخی از تحلیلگران عدم حضور نامزدهای انتخاباتی از جریان های مختلف را یکی از دلایل کاهش چشمگیر مشارکت می دانند. شورای نگهبان به عنوان حافظ صلاحیت نامزدهای انتخاباتی همواره مورد انتقاد تحلیلگران و شخصیت های سیاسی قرار دارد. آنها معتقدند این شورا با رد صلاحیت کاندیداها باعث کاهش مشارکت شده است، البته این موردی است که مسئولان شورای نگهبان آن را رد می کنند و همچنان تاکید دارند که صلاحیت ها را طبق قانون بررسی می کنند.
سه نظریه مشارکت
در مورد نقش احراز صلاحیت در افزایش مشارکت باید بگوییم که اگر همه جریان ها بتوانند چهره های مستقلی را برای انتخابات معرفی کنند، با مشارکت حداکثری مواجه خواهیم شد. در آینده اگر صلاحیت ها مورد به مورد تایید شود و منجر به ائتلاف جریان های سیاسی شود، ممکن است شاهد انتخاباتی با مشارکت متوازن باشیم، اما اگر باز هم ببینیم که تنها چهره های شاخص اصولگرایان در رقابت ها حضور دارند، باز هم شاهد هستیم. باید به درصدی که حدود 40 درصد است عادت کنیم. به این موضوع باید اضافه کنیم که 80 نفر از اصلاح طلبان، اصولگرایان، اعتدال گرایان و مستقل ها برای انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری ثبت نام کرده اند.
مشارکت در تصمیم شورای نگهبان برای گروگان گیری.
«حشمت الله فلاحت پیشه» تحلیلگر مسائل سیاسی و عضو شورای اسلامی در مورد تأثیر تایید یا رد رتبه ها بر نرخ مشارکت می گوید: توجه داشته باشید که اگر شورای نگهبان چهره های مختلف با گرایش های مختلف را تایید کند ممکن است حضور داشته باشد. در حد انتخابات ریاست جمهوری، اما اگر همچنان با رد صلاحیت های گسترده مواجه شویم، قطعا با مشارکت کم مواجه خواهیم شد.
این تحلیلگر درباره حضور چهره هایی که برای انتخابات ثبت نام کرده اند، ادامه می دهد: فقط زمانی می توانیم درباره گزینه ها صحبت کنیم که صلاحیت ها را اعلام کنند، می بینیم که افراد مختلف از جناح های مختلف آمده اند، اگر از هر حزب حداقل یک نفر باشد. در یک سیستم «اما در ایران ما یک آشفتگی سیاسی داریم، اگر بگوییم واقعاً کاندیداهای قوی و واقعی از هر دو حزب وجود دارد، در این صورت یک رقابت مقدماتی بین اصولگرایان و اصلاحطلبان خواهیم داشت و بقیه که تایید میشوند احتمالاً خواهند بود. قادر به ایجاد آب و هوا نیست.”
در صورت تایید و معرفی کاندیدای برجسته از فراکسیون اصلاحات، امکان تشکیل جریان مستقل برای اصلاح طلبان وجود دارد. اما اگر کاندیدای برجسته ای نداشته باشند، بخش مهمی از جریان اصلاح طلب شرکت نمی کند. در جریان اصلاح طلبی که میخواهد مشارکت کند، نوعی عملگرایی حاکم است و سعی میکنند به کسانی بپیوندند که وضعیت موجود را نقد میکنند و به نوعی مشارکت سیاسی در دولت آینده را به جریانهای باقیمانده اصلاحطلب اختصاص میدهند. بنابراین ممکن است در صورت عدم تایید رقم قابل توجهی، باز هم با چالش مشارکت مواجه باشیم».
با دید بازتر از صلاحیت ها
بررسی کنید
«ابوالقاسم رئوفیان» تحلیلگر مسائل سیاسی درباره نقش شورای نگهبان در افزایش مشارکت مردم گفت: شورای نگهبان برای افزایش میزان مشارکت در انتخابات باید به شرایط جامعه و البته به شرایط نامزدها توجه کند. “. شرایط با دید بازتر و بازتر. از شورای نگهبان میخواهیم که اجازه دهد همه طیفهای سیاسی با دید وسیعتر خود در انتخابات شرکت کنند تا مردم حق انتخاب بیشتری داشته باشند. هیچ ارگان یا نهادی حق ندارد مانع از برگزاری انتخابات پر از جانبداری شود.»
تمدید زمان بررسی نمرات
هادی طحان نظیف، وکیل دادگستری و سخنگوی شورای نگهبان ظهر شنبه 28 خرداد 1403 با اشاره به پایان مهلت پنج روزه شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، اعلام کرد: تمدید این مدت طبق قانون.
شورای نگهبان با اشاره به پایان مهلت پنج روزه، تمدید این مهلت را طبق قانون اعلام کرد.
هادی طحان نظیف وکیل دادگستری و سخنگوی شورای نگهبان در ساعت 14:00 گفت: همانطور که می دانید شورای نگهبان 5 روز مهلت قانونی برای احراز صلاحیت نامزدهای 14 انتخابات ریاست جمهوری داشت. چرخه، و این دوره امروز به پایان می رسد. جلسات شورای نگهبان به صورت فشرده و متوالی ادامه دارد و طبق قانون امکان استفاده از فرصت پنج روزه دوم شورای نگهبان وجود دارد.
وی افزود: نظر من این است که بخشی از دوره پنج روزه دوم برای تایید صلاحیت ها استفاده شود.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: از آنجایی که تعداد کاندیداها و حجم پرونده ها زیاد است، تمام تلاش ما این بود که در اسرع وقت مبلغ لازم را انجام دهیم و در کمترین زمان ممکن نتیجه را اعلام کنیم. تک تک پرونده ها یکی یکی مطرح می شود، ممکن است برخی پرونده ها نیاز به بررسی و پیگیری بیشتری داشته باشد، اما در پایان کار، شورای نگهبان نتیجه را به وزارت کشور اعلام می کند و نتیجه را به مردم اعلام می کند. یک بار.