به گزارش رکنا، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در برنامه ویژه خبری به تشریح رایزنی ها و توافقات انجام شده با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی پرداخت.
اسلامی تصریح کرد: نکته مهم این است که چارچوب ارتباط ما با آژانس NPT و پدمن است و هر دو در ایران تبدیل به قانون شده اند و آژانس در همین چارچوب بر ما نظارت دارد. تعاملات بدون مانع برقرار می شود و آژانس نظارت خود را اعمال می کند.
و افزود: گروسی همیشه مشتاق سفر و شنیدن نظرات دولت های جدید است. هدف، دانستن و آموختن نظرات دولت جدید بود که با جدیت درخواست سفر کرد.
اسلامی در خصوص موارد ادعایی آژانس گفت: ادعا حرف دقیقی است. چون تمام موارد و بهانه های ادعایی که مطرح کردند و با سیاست حداکثری و اعمال تحریم ها ریشه در فعالیت منافقین و سرویس هایی مانند موساد داشت، از ایران دفاع کردند و ایران را مجبور کردند تا 20 سال برای حذف آن مذاکره کند. سال خلاصه این مذاکرات برجام بود و پرونده PMD بسته شد. یکی از بندها این بود که این پرونده های ادعایی بسته شود.
وی افزود: پس از خروج ترامپ از برجام در جریان مذاکرات، آنها (آژانس) گفتند باید از برخی جاها بازدید کنیم و کار دیگری نداریم. دوباره همان بهانه را آوردند و همان قبلی را تمدید کردند و شروع به جنجال کردند. بحث چهار نفره شدن بهانه ای شد برای فشار سیاسی به ایران برای کسب امتیاز بیشتر.
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: ما در سه سال گذشته روند را دنبال کردیم و در بیانیه اسفند 1401 اعلام کردیم که رابطه ما بر اساس NPT و پادمان است و تلاش می کنیم برای رفع ابهام تعامل داشته باشیم. بعد پرونده دو جا بسته شد. اما در مورد دو محل دیگر پاسخ های ارائه شده از سوی آژانس پذیرفته نشد. وقتی فشار سیاسی روی میدهد مثل کسی است که به خواب رفته است. این یک حادثه سیاسی است و می خواهند از آن به عنوان ابزار فشار استفاده کنند. ما در تلاش هستیم تا پرونده دو مکان باقیمانده را ببندیم.
وی درباره گزارش های فصلی آژانس درباره ایران گفت: ما همیشه به آژانس یادآوری کرده ایم که نباید جهت گیری داشته باشد و باید بی طرفی خود را حفظ کند. این حقی است که ایران به آژانس اطلاع داده است. طبق سند برجام، آژانس باید عملکرد خود را هر سه ماه یکبار به شورای حکام گزارش دهد. می بینیم که هر سه ماه یک گزارش منتشر می شود. در مورد گزارش مربوط به برجام، طبیعی است که ما بر اساس حق خود تعهدات را کاهش دادیم تا طرف مقابل مجبور به بازگرداندن تعهدات شود.
اسلامی افزود: در این مسیر هستیم و آژانس هیچ سندی برای یادآوری تکالیف دیگران ندارد.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره ادعای غنیسازی بالای اورانیوم ایران گفت: غنیسازی برای فعالیتهای صلحآمیز منعی ندارد. این اتهام انحرافی بودن نقشه ایران ناشی از دشمنی رژیم صهیونیستی است که ما با آن مواجه هستیم و دائماً به آن دامن می زنند. امروزه 90 درصد سوخت در کانادا مصرف می شود. آشکارسازهای اتمی می توانند این را اندازه گیری کنند.
وی افزود: درصد غنی سازی برای عوام فریبی و ایجاد جنجال علیه کشورمان است که رژیم صهیونیستی انجام می دهد.
معاون رئیس جمهور درباره سفر قبلی گروسی به ایران و توافقات انجام شده در آن سفر و باز نگه داشتن پرونده ها علیه ایران، گفت: طبیعتا مذاکرات 1+5 با خروج آمریکا از برجام نتیجه ای نداشت. نکته مهم برای ما این بود که با حسن نیت در این معاهده در برجام باقی بمانیم. این ایجاد اعتماد برای روشن شدن ابهامات بود. ایران با حسن نیت این کار را انجام داد. اینکه اراده سیاسی وجود ندارد و فشار حداکثری را دوست دارند مشکل ما با نظام استکباری است.
وی افزود: در زمان شهید رئیسی مذاکرات به دلیل اوکراین متوقف شد. به توافق رسیده بودیم. او دوباره با بهانه هایی درباره مشکلات داخلی ما اشتباه کرد. پس از مرحله بعدی در اواخر دولت شهید رئیسی توافقاتی برای رفع این فشار سیاسی صورت گرفت. تا زمانی که فشار سیاسی باشد به آژانس نمی دهند پرونده ها را ببندند. ما نباید اجازه دهیم روابط خارجی ایران با آژانس درگیر شود. ما سعی کردیم با آژانس تعامل داشته باشیم و آژانس همیشه شهادت داده است که ایران برنامه غیر صلح آمیز ندارد. امیدواریم بر اساس صحبت های انجام شده در حاشیه اجلاس سازمان ملل و در دیگر گفت وگوها با مقامات کشورها، خواسته ها منجر به آغاز مذاکرات شود و به آژانس اجازه دهد کار حرفه ای خود را انجام دهد.
اسلامی در خصوص تاثیرات سفر فعلی مدیرکل آژانس به ایران گفت: با توجه به نقشی که مدیرکل می تواند ایفا کند و فردا خواهد بود تا زمان بازگشت و ادامه مذاکرات، می توانیم فرصتی برای برداشتن یک قدم رو به جلو دارند. مذاکرات امروز مفصل بود. شرایط ما طوری بود که فهمیدند ایران به آنچه می گوید احترام می گذارد. ما از این معاهده خارج نشدیم، اما به آن عمل کردیم. دیگران نباید شکایت کنند. انشاءالله بتوانیم از شر این بهانه بی ربط که استفاده می کنند خلاص شویم. ما دریغ نمی کنیم و محکم هستیم.
و افزود: کشور ما از سیاست پزشکان پیروی می کند که حل مشکلات در این چارچوب است.
اسلامی در خصوص ادعاهای مطرح شده درباره مکان ها گفت: یکی از این چهار محل، معدن متروکه بود. رژیم صهیونیستی با اسناد ادعایی مدعی شد که ایران در این معدن فعالیت می کند. آمدند و آثاری از اورانیوم 236 پیدا کردند، اما ما اورانیوم 236 نداریم، ما مدارک خود را تحویل دادیم و با تلاشی که انجام شد، اتهام آن محل رفع شد. جای دیگری که آنها متهم می کنند ضایعات است. آنها از همان زباله هایی که از خارج می آمد نمونه گرفتند و آنها را به داشتن آثار اورانیوم متهم کردند. این مکان فرضی متعلق به دولت نبود. اینها نکاتی است که بایگانی شده و کارشکنی می شود. این مکان ها توسط جنبش های تروریستی ساخته شده اند.
وی افزود: با حوصله این چهار نقطه را رصد می کنیم و دو محل رفع شده است. در مورد دو مکان دیگر، ما در حال تلاش برای حل آن هستیم. رئیس جمهور آمریکا گفت که هیچ ارتباطی با برنامه هسته ای ایران ندارد و آنها نباید سلاح داشته باشند. ما تاکید کردیم که دنبال سلاح نیستیم.
اسلامی در ادامه تصریح کرد: اکنون اروپایی ها در صدد تصویب قطعنامه علیه ایران هستند. انگلیسی ها این را پخش کردند. تاکید کردم که در صورت تصویب قطعنامه بلافاصله اقدام می کنیم تا از این ابزار برای انحراف ما از برنامه استفاده نشود.
وی در خصوص برنامه های آتی این سازمان گفت: روز شنبه اولین کارخانه سم زدایی پسته را افتتاح می کنیم و این خدمتی است به مردم برای کمک به حمایت از جامعه ای که در این زمینه فعالیت می کند. این در راستای بهبود کیفیت زندگی مردم است.
اسلامی در پاسخ به تلاش اروپایی ها برای تصویب این قطعنامه باز هم تصریح کرد: به محض اینکه قطعنامه را بخوانید و امضاهایتان خشک نشود ما کار خود را انجام می دهیم.
وی در پایان گفت: اکنون سردمداران این فشار حداکثری صهیونیست ها بودند که ماهیت آنها بر همگان آشکار شده است. شهرت او امروز بسیار کمرنگ شده است. خوب نیست که سازمان های بین المللی هزینه این جریان را بدهند. باید بگوییم که مسیر عدم تعامل قطعا برای ایران بی پاسخ نیست. نکته دوم این است که به آنها نشان دهیم که به عهد خود عمل می کنیم. این ایران است که باید بی اعتماد باشد نه آنها. امیدواریم آنها به اشتباهات گذشته خود پایان دهند و نگذارند شر آنها مشکلات بیشتری را برای مردم جهان ایجاد کند.