نادیا زکالوندکشورها به دلایل مختلفی از جمله مسائل سیاسی یا امنیتی، رشد جمعیت، بلایای طبیعی و تغییرات آب و هوایی، پایتخت های خود را جابه جا می کنند. به عنوان مثال، کره جنوبی برای دور نگه داشتن پایتخت خود از کره شمالی و در عین حال ارائه مکانی عالی برای زندگی بهتر به ویژه برای کودکان، زنان و سالمندان، قصد دارد در آینده پایتخت خود را از سئول به سجونگ منتقل کند. و حداکثر تا سال 2030. انتقال شهر برنامه ریزی شده.
در گذشته چندین کشور پایتخت خود را تغییر داده اند که در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم:
1. برمه
در سال 2005، حاکمان نظامی میانمار (نام قدیمی: برمه) پایتخت را از شهر یانگون (نام قدیمی: یانگون) به شهری که بعداً رسماً “Naypyidaw” نامیده شد و در شمال یانگون قرار داشت، تغییر دادند. این شهر با پایتخت قبلی حدود 320 کیلومتر فاصله داشت. البته منطق پشت این اقدام کمی عجیب است. گفته می شود قبل از انتقال پایتخت، یک ستاره شناس معروف این کشور هشدار داده بود که پایتخت میانمار مورد حمله یک کشور خارجی قرار خواهد گرفت.
2. قزاقستان
آستانه شهری جدید (شهر برنامه ریزی شده) است که پس از ساخت این شهر، مقامات قزاقستان تصمیم گرفتند آن را پایتخت کنند. پایتخت سابق قزاقستان آلماتی بود. از آنجایی که دولت نگران وقوع زلزله احتمالی در این منطقه و نزدیکی به مرزهای سه کشور همسایه از جمله چین است، تصمیم گرفت از آلماتی به آستانه مهاجرت کند. البته مراکز تجاری و جمعیتی این شهر به روال قبل ادامه دارد.
3. تانزانیا
این کشور در سال 1967 پایتخت خود را از دارالسلام به دودوما منتقل کرد. دارالسلام برجسته ترین شهر تانزانیا در هنر، مد، رسانه، موسیقی، فیلم و تلویزیون و یک مرکز مالی است. علاوه بر این اولین و مهمترین بورس تانزانیا در این شهر شروع به فعالیت کرد. اما شهر دودوما توسط جیمز روزانت، معمار آمریکایی، در اواسط دهه 1980 طراحی شد و بعدها این شهر بر اساس طرح او ساخته شد. اگرچه دودوما اکنون میزبان مجلس ملی است، اما اکثر وزارتخانه های دولتی و تمام سفارتخانه های خارجی در دارالسلام باقی می مانند. در واقع باید گفت که این انتقال موفقیت آمیز نبوده است.
4. نیجریه
در سال 1991، نیجریه تصمیم گرفت پایتخت خود را از لاگوس به ابوجا، مرکز اقتصادی این کشور، منتقل کند. در واقع دلیل این جابجایی توسعه روزافزون اقتصادی لاگوس بود و دولت پایتخت را به منظور توسعه بخش ها و مناطق داخلی کشور مانند لاگوس منتقل کرد و تمرکز اداری خود را به داخل کشور هدایت کرد. . کشور
5. ساحل عاج
پس از استقلال، رئیس جمهور سابق ساحل عاج، فلیکس اوفویت-بوانی، برنامه هایی را برای ایجاد پایتختی جدید در زادگاهش آغاز کرد و یاموسوکرو در نهایت به عنوان پایتخت سیاسی کشور انتخاب شد. ابیجان پایتخت سابق این کشور همچنان مرکز اقتصادی این کشور است و پایتخت اقتصادی ساحل عاج نامیده می شود.
6. برزیل
در دهه 1950، مقامات برزیلی طرح بزرگی را برای ساخت و طراحی شهری بزرگ در قلب جغرافیایی این کشور آغاز کردند و در نهایت موفق شدند شهر برازیلیا را با بهترین امکانات بسازند. هدف از ساخت این شهر این بود که می خواستند پایتخت این کشور را از «ریودوژانیرو» به «برازیلیا» تغییر دهند تا مناطق داخلی کشور از نظر اقتصادی توسعه یابد.
پلان و نقشه این شهر به شکل هواپیما است. اسکار نیمایر، معمار اصلی بیشتر ساختمان های دولتی و طراحی منظر شهر توسط روبرتو بورل مارکس انجام شده است.
7. پاکستان
در سال 1959، مقامات پاکستانی تصمیم گرفتند پایتخت را از کلانشهر جنوبی کراچی به شهر شمالی اسلام آباد منتقل کنند. ساخت و ساز در اسلام آباد تا سال 1961 به طول انجامید تا اینکه انتقال پایتخت از کراچی به این شهر آغاز شد. تأسیس این پایتخت جدید نمادی از جمعیت متنوع پاکستان بود که از فعالیتهای تجاری شلوغ کراچی جدا بود اما دسترسی آسان به چهار گوشه کشور داشت.
8. روسیه
نوسان تاریخی روسیه در انتقال پایتخت از مسکو به سن پترزبورگ قابل توجه است. در سال 1703، زمانی که پتر کبیر شهر سن پترزبورگ را ساخت، پایتخت را از مسکو به این شهر منتقل کرد. سن پترزبورگ تا سال 1918 پایتخت این کشور باقی ماند تا اینکه دولت وقت تصمیم گرفت دوباره مسکو را پایتخت این کشور کند. این انتقال همزمان با قیام و انقلاب در کشور اتفاق افتاد. شوروی سابق مسکو را برای جمهوری سوسیالیستی فدراتیو شوروی روسیه مناسب می دانست و این شهر مرکز همه تصمیمات سیاسی بود.
فواره:
۲۳۳۲۳۳