افزونه پارسی دیت را نصب کنید Tuesday, 19 November , 2024
2

سیستم بانکی هدف نیست/ بخشی از تولید به جیب دولت ها می رود – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

  • کد خبر : 127188
سیستم بانکی هدف نیست/ بخشی از تولید به جیب دولت ها می رود – خبرگزاری مهر |  اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرنگار مهر، پس از رکودهای پی در پی سال های اخیر، یکی از عمده ترین مشکلات تولید در ایران مربوط به تامین مالی و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی به ویژه واحدهای کوچک و متوسط ​​است. شایان ذکر است که یکی از اصلی ترین راه های اقتصاد ایران برای تامین مالی واحدهای تولیدی، […]

به گزارش خبرنگار مهر، پس از رکودهای پی در پی سال های اخیر، یکی از عمده ترین مشکلات تولید در ایران مربوط به تامین مالی و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی به ویژه واحدهای کوچک و متوسط ​​است. شایان ذکر است که یکی از اصلی ترین راه های اقتصاد ایران برای تامین مالی واحدهای تولیدی، نظام بانکی است، هر چند نوع ارتباط نظام بانکی و بخش تولیدی یکی از مهم ترین انتقاداتی بوده است که همواره مورد توجه بوده است. اخبار اقتصادی و منتقدان بر این باورند که نظام بانکی نمی‌خواهد به وظایف واقعی خود عمل کند و سرمایه خاصی را به تولید اختصاص نمی‌دهد.

این مشکل در واحدهای کوچک و متوسط ​​بیشتر مشهود است. به گفته فعالان اقتصادی، تمامی بنگاه های کوچک و متوسط ​​نمی توانند تسهیلات بانکی دریافت کنند و اعتبارات بانکی اغلب به سمت بنگاه های بزرگ تولیدی سرازیر می شود و واحدهای کوچک عموماً توانایی ارائه وثیقه برای دریافت تسهیلات و تامین مالی را ندارند.

در ادامه، سید مهدی نیازی، معاون سابق طرح و برنامه وزیر کشور گفت: تامین مالی یکی از چالش‌هایی است که واحدهای تولیدی همواره در عمق مشکلات و مسائل خود با آن مواجه هستند و تامین مالی همواره یکی از اولین مسائل است و بیشتر بیش از 50 درصد مسائل و مشکلات ذکر شده در مراجع مختلف رسیدگی به مسائل واحدهای تولیدی مربوط به تامین مالی واحدهای تولیدی است.

مشارکت نابرابر دولت ها

این در حالی است که بررسی گزارش بانک مرکزی از وضعیت تسهیلات پرداختی در نیمه اول سال جاری آمار جالبی به دست می دهد. بر اساس این گزارش، تسهیلات پرداختی بانک ها طی نیمه سال 1402 بالغ بر 24362.6 میلیارد ریال بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 4256.6 میلیارد ریال (معادل 21.2 درصد) افزایش داشته است. از مجموع تسهیلات پرداختی، 20394.4 میلیارد ریال معادل 83.7 درصد به کارآفرینان (حقوقی و غیرحقوقی) و 3968 میلیون ریال معادل 3.16 درصد به مصرف کنندگان نهایی (منازل) اختصاص یافته است. نسبت تسهیلات پرداختی به صورت سرمایه در گردش در کلیه بخشهای اقتصادی طی شش ماهه سال 1402 بالغ بر 15736.2 میلیارد ریال معادل 77.2 درصد از کل تسهیلات پرداختی به صاحبان مشاغل می باشد.

نسبت وجوه پرداختی برای تامین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در نیمه سال 1402 بالغ بر 5991.7 میلیارد ریال بوده که نشان دهنده تخصیص 38.1 درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه کار کلیه بخش های اقتصادی است. (مبلغ 15736200 میلیون ریال) مشاهده می شود که از 7281.5 میلیارد ریال تأسیسات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل 82.3 درصد (مبلغ 75991 میلیون ریال) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده است. که نشان دهنده توجه و اولویت بندی تامین منابع این بخش توسط بانک ها در سال 1402 است.

بر اساس گزارش بانک مرکزی، اگرچه وام های پرداختی به شرکت ها افزایش یافته است، اما تابستان امسال 80 دستگاه اجرایی کشور در 268 فقره بیش از 56 میلیارد اعتبار از شبکه بانکی دریافت کردند. این بدان معناست که تسهیلات پرداختی به دستگاه های اجرایی کشور در تابستان امسال نسبت به بهار سال جاری تقریباً دو برابر شده است. تسهیلات پرداختی به دستگاه های اجرایی کشور در تابستان امسال نسبت به بهار سال جاری تقریباً دو برابر شده است; چرا که بهار امسال نظام بانکی کشور حدود 30 میلیارد تن وام در قالب 323 فقره اعتبار به 73 دستگاه اجرایی کشور بازپرداخت کرد. از این رو دستگاه های اجرایی در نیمه نخست امسال در مجموع 88 میلیارد تومان وام بانکی دریافت کردند. هستند که اصلا قابل مقایسه با تسهیلات پرداختی به بخش تولیدی و صنعتی کشور نیست.

همین آمار نشان می دهد که از یک سو موتورهای نقدینگی در حال شتاب هستند و از سوی دیگر دولت ها در خدمات بانکی برای بخش تولیدی و خصوصی مشارکت می کنند. بنابراین در صورت ادامه این روال باید انتظار افزایش تورم و کاهش رشد اقتصادی کشور را داشت.

نکته مهم این است که این وضعیت ارائه تسهیلات به بنگاه های دولتی در حالی است که خالص بدهی بخش دولتی به شبکه بانکی (اعم از بانک مرکزی و سایر بانک ها و موسسات) طبق آخرین آمار به حدود 604 میلیارد تومان رسیده است. آمار بانک مرکزی در پایان فروردین ماه امسال.

همچنین از فروردین 1398 تا فروردین ماه سال جاری نرخ رشد بدهی شرکت های دولتی به شبکه بانکی بیش از 224 درصد بوده است، اما با وجود این، تسهیلات پرداختی این شرکت ها افزایش یافته است.

شایان ذکر است که شرکت مادر بازرگانی دولتی ایران در صدر دریافت تسهیلات قرار دارد. این شرکت در نیمه اول امسال 34 میلیارد تومان وام بانکی دریافت کرده که نشان می دهد دولت منابع کافی برای خرید کالاهای اساسی ندارد و از بانک ها وام می گیرد و کالا را وارد می کند و سپس برای رضایت به عمده فروشان می فروشد. تقاضای آنها از بانک ها

لازم به ذکر است که این شرکت کاملا دولتی است و استقراض از بانک به معنای استقراض دولت از بانک است که می تواند به افزایش تورم دامن بزند.

محدوده های زیر پرداخت تسهیلات بانکی به ادارات دولتی مرتبط با ساخت و توسعه زیرساخت های حمل و نقل، صندوق های بازنشستگی (صندوق بازنشستگی کشوری، صندوق حمایت و بازنشستگی کارگران فولاد و سازمان تامین اجتماعی)، دستگاه اجرایی خدمات حمایتی کشاورزی، شهرداری ها، آستان قدس رضوی، آب و فاضلاب مربوط به هفت بخش استانی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است.

بنابراین، اگرچه ادعای کنترل تورم همزمان با توسعه بخش تولیدی است، اما با این ادعاها به راحتی می توان دریافت که با کاهش مشارکت بخش های دولتی می توان تسهیلاتی با نرخ سود کمتر و بهتر در اختیار بخش تولیدی قرار داد. بخش، بنابراین در این شرایط به آن «جنگ اقتصادی» می گویند که به این معناست که ستون فقرات اقتصاد کشور کمتر دچار تلاطم خواهد شد.

تنظیم رتبه بندی بانک ها بر اساس رضایت صنعت

در همین راستا امیرحسین اسدی مدیر کل دفتر خدمات بازرگانی وزارت حراست در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه تامین مالی مشکل اصلی شرکت ها نیست بلکه یکی از مشکلات مهم این شرکت است، گفت: حوزه و بیان کرد: تحریم ها، سوء مدیریت و عدم همکاری سیستم بانکی از جمله عواملی است که تامین مالی بخش تولیدی را با چالش مواجه کرده است.

وی افزود: متاسفانه سیستم بانکی به جای اینکه پول را به سمت بنگاه ها هدایت کند، آن را به جایی می برد که مولد نیست. در واقع به نظر می رسد تسهیلات به جای بخش های مولد به بخش های غیرمولد پرداخت می شود.

اسدی با اشاره به عملکرد بانک ها تصریح کرد: آنچه که ثابت شده این است که صنعت کشور مشکل مالی و نقدینگی دارد و در تامین سرمایه در گردش با چالش مواجه است، اگر بتوانیم با بانک ها به این نتیجه برسیم که تامین مالی پایه بر اساس صلاحیت است. . ما کار بزرگی انجام داده ایم. متأسفانه باید بپذیریم که گاهی این اتفاق نمی افتد.

وی گفت: از سوی دیگر البته باید به صنعت نیز آموزش دهیم که اساس تامین مالی تنها خدمات بانکی نیست. اگر بتوانیم روش های تامین مالی را اصلاح کنیم و سرمایه های خرد جامعه را به سمت تولید هدایت کنیم، مشکلات مهمی حل می شود.

مدیرکل دفتر خدمات بازرگانی وزارت حراست تاکید کرد: باید نظام بانکی را هدف گذاری کنیم و رتبه بانک ها را بر اساس رضایت صنعت تنظیم کنیم تا وضعیت ارائه خدمات بهبود یابد. آیا وظیفه بانک جز خدمت به صنعت و تولید کشور است؟

به گزارش مهر، بانک باید عملیات بانکی انجام دهد و منبع تامین کسری بودجه نباشد. سیاستگذاران باید نظام بانکی را در مسیر توسعه کشور هدایت کنند، زیرا هرچه شرکت های دولتی کمتر وام بگیرند، دست بانک ها برای بازپرداخت وام به بخش خصوصی و بنگاه های اقتصادی بازتر خواهد بود.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=127188

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.