افزونه پارسی دیت را نصب کنید Thursday, 21 November , 2024
3

سیاست های دولت برای مهار تورم از طرف عرضه و تقاضا نتیجه داد

  • کد خبر : 162232
سیاست های دولت برای مهار تورم از طرف عرضه و تقاضا نتیجه داد

به گزارش ایرنا از وزارت اقتصاد، آخرین گزارش مرکز آمار تورم نشان می دهد که نرخ تورم نقطه به نقطه در ماه جاری روند نزولی خود را حفظ کرده و به 39.2 درصد کاهش یافته است. تورم ماهانه نیز با اجرای سیاست های پولی و مالی دولت از ابتدای سال کاهش یافته و با کاهش […]

به گزارش ایرنا از وزارت اقتصاد، آخرین گزارش مرکز آمار تورم نشان می دهد که نرخ تورم نقطه به نقطه در ماه جاری روند نزولی خود را حفظ کرده و به 39.2 درصد کاهش یافته است. تورم ماهانه نیز با اجرای سیاست های پولی و مالی دولت از ابتدای سال کاهش یافته و با کاهش 0.1 واحد درصدی به 2.2 درصد رسیده است.

همچنین نرخ تورم نقطه به نقطه از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه 16.3 واحد درصد کاهش داشته است، این در حالی است که تورم نقطه به نقطه فروردین ماه امسال 55.5 درصد بوده است.

از آنجایی که تورم چند ساله اخیر در ایران ریشه در دو بخش عرضه و تقاضا دارد. بنابراین دولت نه تنها از ابزاری برای مدیریت تورم از کنترل تقاضا استفاده کرده، بلکه با کنترل نوسانات ارزی در سال جاری، سمت عرضه را نیز مدیریت کرده است.

از نظر سیاست های تقاضامحور، مشخص است که سیاست کنترل مقدار معینی از مانده بانکی توانسته است تورم کالایی را تا حد مطلوبی کاهش دهد. بنابراین تورم کالایی کشور در پایان آبان ماه امسال به 1.3 درصد رسید.

نگاهی به آمار تورم کالایی منتشر شده توسط مرکز آمار نشان می دهد که میانگین تورم 8 ماهه کالاها در سال 1402 کمتر از دوره مشابه سال های 1400 و 1401 است. متوسط ​​تورم کالاها در 8 ماهه سال 1402 معادل 1.69 درصد بوده است. میانگین هندسی)، در 8 ماهه 1401 3.22 درصد و در 8 ماهه 1400 2.38 درصد بوده است. بنابراین می توان تشخیص داد که رفتار تورم ماهانه کالاها از اردیبهشت 1402 به بعد بسیار نادر بوده و از انحرافات ماه های گذشته که ناشی از جهش نرخ ارز و یا اجرای نرخ ارز بوده است فاصله گرفته است. سیاست عمومی سازی یارانه ها

این مشکل قطعاً ناشی از اجرای سیاست های دولت در دو بعد مدیریت تورم بود. اولاً در بخش فشار تقاضا، سیاست کنترل ترازنامه بانکی که موجب کاهش شدید نقدینگی شد، مؤثر بود و توانست حجم رشد نقدینگی را در پایان آبان ماه به 26.2 درصد برساند.

علاوه بر این، روند رشد پایه پولی نیز در ماه‌های اخیر ثابت و کاهشی بوده و در آبان به حدود 38.5 درصد رسیده است و نکته مهم دیگر در مورد تورم در آبان این است که دلیل اصلی تأثیرگذار بر تورم آبان ماه، موضوع است. تورم اجاره بها البته با وجود پایان فصل جابجایی مستاجران، تورم مسکن و اجاره بها با اندکی تاخیر کاهش خود را نسبت به تورم کل نشان می دهد.

اما از نظر کنترل تورم از سمت عرضه اقتصاد، یکی از مولفه های موثر کنترل تورم تولیدکننده است که بر اساس گزارش مرکز آمار در پایان تابستان امسال به 45.3 درصد کاهش یافت. آبان ماه امسال بر اساس گزارش بانک مرکزی به 34 درصد کاهش و 4 درصد کاهش داشته است.

در آبان ماه با توجه به اینکه گزارش تورم تولیدکننده مرکز آمار تعدیل فصلی است، گزارش بانک مرکزی برای این شاخص حاکی از آن است که تورم تولیدکننده نسبت به مهرماه 0.7 واحد درصد کاهش داشته و به 0.8 واحد درصد رسیده است. در واقع تورم ماهانه تولیدکننده در مهرماه امسال 1.5 واحد درصد بوده و در آبان ماه شاهد کاهش آن هستیم (و تورم ماهانه تقریبا به نصف کاهش یافته است).

در بخش صنعت، تورم ماهانه تولیدکننده به صفر رسیده است و این امیدواری است که با ثبات بازار ارز، روند تورم تولیدکننده تا پایان سال کاهش یابد.

در نهایت، هم سیاست های سمت تقاضا (یعنی کنترل ترازنامه) و هم سیاست های ثبات بازار ارز توانسته اند بر متغیر تورم تأثیر بگذارند.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=162232

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.