در میزگرد فرهنگی شبکه دوم سیما در بعدازظهر روز شنبه 5 خرداد 1403، حسین تعظمی به عنوان یک کارشناس و به زبان فارسی، واضح و روشن سؤالی ساده را با سعید جلیلی، کاندیدای سه دوره ریاست جمهوری در میان گذاشت. :
«در دولت شما اگر زنی در رستوران بی حجاب یا کم حجاب باشد و رستوران تعطیل شود و صاحب رستوران ضرر مالی ببیند و مردم دعوا کنند و همین اتفاق در تاکسی اینترنتی بیفتد و ماشین را بسازد. برای این کار به پارکینگ منتقل شوید.
سوال کاملا روشن و بدون ابهام است و سعید جلیلی به عنوان طرفدار برخورد با زنانی که لباس رسمی مورد نظر خود را رعایت نمی کنند باید پاسخ دهد: حکم خدا باید اجرا شود یا حجاب زنان مهمتر از اقتصاد کشور است. رستوران یا راننده خود اسنپ باید زودتر پیاده شوند. و اگر مخالف است که نیست و می گوید نه، باید بگوید رسیدگی می کند، چون اتفاقاً اصولگرایان یکی دارند. آنها به ویژه به کلمه معامله علاقه دارند و مدام خواستار پرداختن به این و آن هستند، اما ببینید سعید جلیلی، کاندیدای اصولگرایان چگونه پاسخ می دهد. او می گوید:
“اگر ما عمق استراتژی را درک نکنیم، سطح آن را نیز درک نمی کنیم.” ما نمیتوانیم بدانیم این یعنی چه!»
تو نفهمیدی؟ 10 بار دیگر آن را بخوانید، متوجه نمی شوید زیرا نمی توانید معنی آن را بدانید! روشن است که چنین پاسخ گیج کننده ای هرگز روزنامه نگاری با ذهن سازمان یافته ای چون تعظمی را قانع نخواهد کرد. بعد دوباره می پرسد: حالا تا آن عمق استراتژیک فهمیده شود چه می شود؟ آیا مردم باید اینگونه باشند؟!
سعید جلیلی یک بار دیگر سعی می کند خودش را توضیح دهد و مثل جمله قبل جواب گیج کننده ای می دهد، در حالی که حداقل انتظار این است که دیگر از آن اصطلاح استفاده نکند، اما باز هم می گوید: «اگر عمق استراتژیک را بفهمیم، زن تبدیل به یک اصل می شود. بازیگر”. مشکل، اما نه در این مشکلات به این شکل تعریف شده اند!
واضح است که او جرات دفاع از طرح نور و اقدامات وزارت کشور را در مقابل دوربین و زیر نور ندارد و نمی تواند به صراحت بگوید که مخالف است، زیرا اخیراً به عنوان قانون از آن دفاع کرده بود. . طرحی که به تعبیر مسعود پزشکان ما را به تاریکی خواهد کشاند و در صورت شکست کافی است کوهنوردی چون سعید جلیلی دست از دفاع بردارد و به عمق استراتژیک متوسل شود!
عمق استراتژیک فرضی سعید جلیلی یادآور شوخی معروفی است که می گوید زلزله آمده و هرکس کاری انجام می دهد کمک می کند، اما در آن لحظه یک نفر مدام چوبی را به زمین می چسباند و بعد به آن نگاه می کند. وقتی از او پرسیدند چه کار می کند، پاسخ داد: در حال بررسی عمق فاجعه هستم!
آن بنده خدا از اعماق بلا می آید و این بنده خدا از عمق تدبیر!
شاید چون نتوانست از دو کلمه فرصت و قابلیت در این بند استفاده کند، به تعبیر «عمق استراتژیک» متوسل شد.
حال می توان فهمید که چرا مذاکرات او در دوران احمدی نژاد که منجر به صدور قطعنامه های پی درپی علیه ایران شد و مهمترین دستاورد هر دور از مذاکرات تعیین مکان بعدی بود، شش سال به طول انجامید. او احتمالاً مشغول کشف عمق استراتژیک بود!
البته بزرگترین سوال این است که آیا او به نفع نامزد دیگری کنار خواهد رفت یا تا آخر باقی خواهد ماند؟
البته ممکن است بسیاری از افرادی که قصد رای دادن نداشتند با مشاهده نوع استدلال این کاندیدایی که نظر صریح و روشن می دهد به عمق استراتژیک تفاوت خود با کاندیدای دیگر پی برده باشند و تمایلی به ترک زندگی خود نداشته باشند. و انتصاب 400 هزار منصب دولتی به افکار جلیلی تمام وجود.
با تشکر ویژه از نثار بخش که حضار را با عمق استراتژیک اندیشه و شجاعت استاد آشنا کرد.
۲۷۲۷