اطلاع رسانی کند صبح مجلس؛ احمد درسته سخنگو کمیسیون فرهنگی و عضو کمیسیون تلفیق شورای اسلامی وزیران در برنامه جدول اقتصاد ضمن تاکید بر سهم فرهنگ در بودجه 1404، گفت: فرهنگ فصل مظلومیت بودجه و اعتبارات است. عموماً در همه دولت ها نگاه به حوزه فرهنگ با رشد نگاه به سایر حوزه ها در حوزه اقتصادی تناسبی ندارد.
وی افزود: واقعیت این است که بخش مربوط به فرهنگ در بودجه عمومی ناچیز است. همین نسبت کم باعث آسیب های اجتماعی شده است. باید به فرهنگ جدی تری توجه شود.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی گفت: 2.48 درصد بخش فرهنگ نسبت به بودجه 1403 در برنامه هفتم توسعه برای کمک به افزایش نسبت فرهنگ کار جدی انجام شد. در بند ب ماده 76 برنامه هفتم، یک درصد از کل هزینه شرکت ها و مؤسسات را به فرهنگ اختصاص می دهیم که با احتساب این یک درصد، مشارکت فرهنگ در بودجه عمومی 3.5 درصد می شود. این عدد بسیار کم است.
راستینه گفت: این یک درصد تخصیص یافته از محل شرکت تا امروز صفر است. یعنی تاثیری در بودجه فرهنگ نداشته است. در بند ب ماده 76 برنامه هفتم ابهامی ایجاد شد و آن ابهام مشکل ساز شد و به شورای نگهبان رسید و اصلاحیه شد. تقریباً پنج ماه از سال گذشت و این اصلاحیه کل را تغییر داد. منابع 36000 میلیارد در 4500 میلیارد تومان. یعنی عملاً آن حکم، برنامه هفتم را بی اثر کرد.
وی ادامه داد: امروز در بودجه فرهنگی با مشکلات متعددی مواجه هستیم. موضوع اول این است که در برنامه هفتم بر اساس تصمیماتی که دیده ایم، برنامه ریزی می کنیم که قسمت فرهنگ بودجه در پایان برنامه هفتم به 5 درصد بودجه عمومی برسد. این زمانی اتفاق می افتد که مهلت برنامه پنج ساله هفتم هر سال در مفاد برنامه بودجه منعکس شود.
سخنگوی کمیسیون فرهنگ تصریح کرد: متأسفانه به جز تبصره 8 لایحه بودجه 1404، مفاد فصل فرهنگ در برنامه هفتم دیده نشده است. یعنی با این بودجه نمی توانیم به هدف برنامه هفتم برسیم. همه موضوعات فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری 2.48 درصد از هزینه های بودجه عمومی را تشکیل می دهند. گردشگری 0.4 درصد، صنایع دستی 0.01 درصد و تحقیق و توسعه در فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری. 0.05 درصد از بودجه عمومی را به خود اختصاص داده است.
راستینه گفت: در امور گردشگری چندین فصل داریم. کل فصل دین و مذهب 0.34 درصد از بودجه عمومی کشور را تشکیل می دهد. این تبلیغی است با هدف ایجاد فضا وقتی می بینید بودجه فرهنگی چقدر کم است. فصل ورزش، سرگرمی و تفریح 0.54 درصد است. خوشبختانه فصل ورزش و رسانه بیشترین سهم را از بودجه فرهنگی دارد اما به دلیل تعداد کم جوابگوی نیاز ورزش و جوانان نیست.
وی بیان کرد: امروز پنج هزار پروژه ورزشی نیمه تمام در کشور داریم. در بودجه 1403 حدود 5.1 میلیارد تومان بودجه تملک سرمایه برای پروژه های عمرانی در نظر گرفتیم. در حالی که تا امروز هشت ماه از سال گذشته تنها 10 درصد از این بودجه تخصیص یافته است. البته در فصل خرج 54 درصد پرداخت شد اما در فصل تملک سرمایه فقط 10 درصد.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی گفت: منظور از این تخصیص ها این است که هر سال پروژه های ورزشی دچار استهلاک شده و پروژه های نیمه تمام به سال آینده منتقل می شود. در فصل فرهنگ و هنر تنها 0.56 درصد از بودجه عمومی به آن اختصاص یافته است. تنها 0.1 درصد از بودجه عمومی به میراث فرهنگی و گردشگری اختصاص دارد.
راستینه تاکید کرد: ایران توانایی بی نظیری در گسترش گردشگری دارد. اگر گردشگری را تقویت نکنیم و زیرساخت های آن را توسعه ندهیم. اگر گردشگری ارزان را در جامعه نهادینه نکنیم. اگر از گردشگری خانوادگی حمایت نکنیم طبیعتا نمی توانیم به اهداف برنامه هفتم برسیم.
وی گفت: 0.83 درصد از منابع بودجه عمومی در اختیار رسانه ها قرار گرفته است. یعنی این همه هجمه تبلیغاتی و رسانه ای علیه صدا و سیما بی معنی است. در برنامه هفتم وظایف سنگینی برای صدا و سیما پیش بینی شده اما بودجه کم است.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی و عضو کمیسیون تلفیق شورای اسلامی گفت: از جمله وظایفی که در برنامه هفتم صدا و سیما در نظر گرفته شده، ساخت 1100 قسمت سریال و سریال تلویزیونی ملی، 2920 قسمت انیمیشن و 365 قسمت است. قسمت های مستند الف 52 مستند ویژه الف بخشی در سال مذکور. در برنامه هفتم کارهای سنگینی را برای صدا و سیما پیش بینی کرد اما تیتراژش زیاد شد راستینه خاطرنشان کرد: در سال 1403 نسبت به سال قبل 43 درصد اعتبارات سیما و صداوسیما را افزایش دادیم به طوری که پایه اعتبارات سیما و صداوسیما از 0.7 درصد بودجه عمومی به 0.9 درصد بودجه عمومی رسید. واقعیت این است که اگر بخواهیم به اهداف برنامه هفتم برسیم باید حداقل نسبت تلویزیون و رادیو از 0.7 به 1.5 درصد بودجه عمومی افزایش یابد.
وی بیان کرد: موفقیت دنیای امروز از طریق رسانه به دست می آید. صدا و سیما نقش مهمی در تبیین عملکرد صادق 2 داشت و باعث انسجام، وحدت و غرور ملی شد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: برای رسیدن به یک درصد فکر می کنیم که هر شرکتی به مسئولیت خود عمل نکرده است. خزانه داری کل بر اساس مصوبه بودجه 1403 سهم خود را کسر و به باب فرهنگ تخصیص می دهد و در واقع قبلاً در اختیار شرکت ها بود اما الان در اختیار خزانه داری است.
راستینه گفت: اگر ماده 76 بند ب در بودجه 1404 آمده باشد مشکلی نداریم. حالا این حکم را ارائه کردند اما طبق حکم استثنا کردند که خلاف برنامه هفتم است. این استثنا می گوید که شرکت هایی که زیان و زیان انباشته دارند مجبور نیستند سهم خود را از مسئولیت جمعی بپردازند. در صورت اعمال این استثنا، رقم 36 هزار میلیونی به 4500 میلیون کاهش می یابد و عملاً چیزی از بودجه فرهنگ اختصاص نمی یابد.
وی در ادامه گفت: هفته گذشته با نجفی خواه نماینده فرهنگی سازمان برنامه جلسه داشتیم. امروز با رئیس سازمان برنامه جناب آقای پورمحمدی در خصوص مفاد لایحه بودجه 1404 دیدار کردیم.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی و عضو کمیسیون تلفیق شورای اسلامی گفت: مردم نقش خود را در انقلاب ایفا کردند. بحث ما حول محور وظیفه دولت ها در قبال فرهنگ است. دولت ها در قبال فرهنگ وظایفی دارند. بودجه عمومی کشور در سال جاری 68 درصد رشد داشته است. آیا به سازمان برنامه می گوییم سهم فرهنگی این رشد چقدر است؟ آنها می گویند برای بودجه های فرهنگ همان افزایش حقوق را 20 درصد در نظر می گیریم. این بدان معناست که هر سال سهم فرهنگ در بودجه عمومی کاهش می یابد.
راستینا تصریح کرد: بهانه چیست؟ بهانه این است که می گویند ما بخشی از صندوق توسعه را گذاشتیم و در کل منابع بودجه عمومی 541 هزار میلیارد تومب پیش بینی کردیم. ما نسبت غرامت نفت را در نسبت منابع بودجه عمومی پیش بینی کردیم. ما به شما می گوییم که رشد درآمد دولت بر عهده شماست، اگر روابط فرهنگی بهبود نیابد، کشور از نظر زیرساختی توسعه پیدا می کند، اما از نظر فرهنگی آسیب می بیند.
وی در خاتمه گفت: انتظار ما از بودجه 1404 این است که بودجه فرهنگی متناسب با رشد منابع عمومی دولت باشد تا پروژه های نیمه تمام به اتمام برسد و اعتبارات ملی از بین نرود. خواسته بعدی ما این است که بودجه های عمرانی حوزه های زیربنایی فرهنگی متناسب با رشد پروژه های عمرانی باشد و 100 درصد تخصیص یابد. دولت باید ما را در اصلاح احکام همراهی کند. ما قصد نداریم بار و محدودیت منابع را افزایش دهیم زیرا می دانیم کسری بودجه مضر است اما واقعیت این است که اگر نتوانیم از بخش فرهنگی بودجه حمایت کنیم آسیب های بیشماری به کشور وارد می شود. انتهای پیام/
لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=21425