شایانانیوز- استان سیستان و بلوچستان مملو از شگفتی های تاریخی و طبیعی است که کمتر شناخته شده اند. مکان های تاریخی و طبیعی خاص که باید دید و لذت برد. برای کسانی که دوست دارند سفر کنند، تهیه چمدان برای سفر کار سختی نیست، به خصوص اگر قصد بازدید از مکانی را دارید که منحصر به فرد است و مکان هایی مانند آن کم است.
تالاب لیپار یا دریاچه صورتی در استان سیستان و بلوچستان یکی از این جاذبه های طبیعی خاص است که در ادامه این مطلب به شما معرفی خواهیم کرد. تا انتها با ما همراه باشید.
موقعیت جغرافیایی تالاب لیپار
تالاب لیپار یکی از مکان های معروف چابهار در استان سیستان و بلوچستان و یکی از معروف ترین تالاب های ایران است. این تالاب در شرق شهر زیبای چابهار و در 20 کیلومتری بزرگراه ساحلی این شهرستان به گواتر قرار دارد.
برای رسیدن به تالاب لیپار از شهر چابهار و جاده ساحلی این شهر به گواتر به سمت شرق حرکت کنید و حدود 18 کیلومتر از این جاده را طی کنید تا به روستای رمین و سپس تالاب رزا لیپار برسید.
درباره تالاب لیپار
تالاب لیپار با برخی از شورترین آب های جهان، از آب اقیانوس عمان در میان دو کوه ایجاد شده است. اندازه و رنگ این تالاب در فصول مختلف با توجه به شرایط محیطی و طبیعی تغییر می کند. وسعت تالاب لیپار در ماه های پرباران به حدود 10 هکتار می رسد و در این زمان بیش از 14 کیلومتر طول دارد.
متأسفانه در سالهای اخیر با وجود بارندگی کمتر و آب و هوای گرمتر، وسعت و حجم آب تالاب صورتی لیپار تحت تأثیر قرار گرفته و حیات آن در معرض تهدید قرار گرفته است.
در مورد علت نامگذاری این تالاب باید بگوییم که در زبان بلوچ به محل تلاقی آب رودخانه و دریا لیپار می گویند و نام لیپار موقعیت این تالاب و شهرک را توضیح می دهد.
چرا رنگ تالاب لیپار صورتی است؟
همانطور که گفتیم چیزی که تالاب لیپار را محبوب و معروف کرده رنگ منحصر به فرد آب این دریاچه است. رنگ صورتی و قرمز تالاب لیپار به دلیل نوع خاصی از فیتوپلانکتون ها و جلبک هایی است که در آب این دریاچه رشد می کنند. قرار دادن این پلانکتون ها در کنار گروهی از باکتری ها باعث تولید رنگدانه صورتی و تغییر رنگ آب دریاچه لیپار چابهار می شود.
علاوه بر این شوری آب، نوع خاک تالاب و آب و هوا نیز در تغییر رنگ آب و روشن یا تیره شدن آن موثر است.
بهترین زمان برای بازدید از تالاب لیپار
در فصول مختلف و با تغییر آب و هوا، فعالیت باکتری ها کم و زیاد می شود و باعث تغییر رنگ دریاچه لیپار می شود. عموماً در ماههای فروردین، خرداد، شهریور، مهر، بهمن و اسفند، آب این تالاب در بالاترین حد خود قرار دارد و مایل به قرمز به نظر میرسد.
از سوی دیگر با توجه به گرمای هوا در استان سیستان و بلوچستان و شهرستان چابهار و کاهش آب تالاب در فصول گرم سال، بهترین زمان برای بازدید از تالاب لیپار است. از اواسط زمستان فصل تا آغاز فصل بهار.
تالاب لیپار و لذت پرنده نگری.
تالاب لیپار مانند بسیاری از دریاچه ها و تالاب های ایران، زیستگاه انواع پرندگان بومی و مهاجر است. فلامینگوهای سفید و صورتی، چنگر، حواصیل سفید و خاکستری، تیهو، عقاب دشتی، طاووس، باقرقره سیاه، باقرقره فندقی و گونه در حال انقراض اردک مرمری از جمله پرندگان بومی و مهاجری هستند که از لیپار در تالاب دیده می شوند.
اگر به پرنده نگری علاقه دارید و اصول مهم آن را می دانید، فصل پاییز زمان مناسبی برای تماشای پرندگان متفاوت و زیبا در تالاب لیپاره است.
جاذبه های گردشگری اطراف لاگونا د لیپار
اگر برای بازدید از تالاب صورتی چابهار به این شهر سفر می کنید، جاذبه های طبیعی بسیاری در اطراف شما وجود دارد که می توانید از آنها دیدن کنید.
کوه های مینیاتوری یا مریخی در 16 کیلومتری تالاب، ساحل صخره ای چابهار و درخت انجیر معبد در روستای رامین و 10 کیلومتری تالاب و آبفشان صخره ای چابهار در 18 کیلومتری غرب تالاب صورتی لیپار مکان های دیدنی هستند که ارزش بازدید دارند. .
اگر به طبیعت گردی و سفر علاقه دارید مقاله ای در مورد معرفی سواحل ایرانی هرمزگان را اینجا بخوانید.