بازار؛ گروه صنعتی: همین چند روز پیش یکی از بسترهای اینترنتی درخواست کننده عرضه دارو هک شد و جزیی ترین اطلاعات 20 میلیون کاربر تهدید به فروش باج خواهی از بستر مربوطه و همچنین با قیمتی نه چندان بالا شد. قیمت به گفته کارشناسان، علاوه بر آدرس، شماره تلفن و مختصات دقیق گیرنده، اطلاعات شامل بخشی از مشخصات بانکی کاربران و جزییترین موارد سفارشها تا زمانبندی افرادی است که باید در محل دریافت سفارش
مواردی که اگر مقامات پلت فرم مربوطه با گروه هکر مورد نظر به توافق نرسند ، می توانند مرحله ای را برای وقایع ناگوار تعیین کنند. اطلاعاتی که به جز مشخصات بانکی و مختصات دقیق محل کار و زندگی کاربران، از دید بسیاری چندان مهم تلقی نمی شد و بسیاری از کاربران با هک این موضوع امنیتی در فضای مجازی شوخی می کردند و برخی می گفتند “غذایی که سفارش دادیم چیه؟” آیا گروه هکر کار می کند؟
با این حال ، تصور کنید که این اطلاعات مربوط به دستور غذا نیست و شامل اطلاعات بهداشتی و پزشکی افراد است ، آیا کاربران هنوز هم می توانند این موضوع را به عنوان یک شوخی در نظر بگیرند؟ خیر
انتشار اطلاعات پزشکی و درمانی در سطح وسیع، از آنجایی که در بین پرسنل پزشکی به داروسازان و متصدیان داروخانه اختصاص دارد و جزو اسرار بیماران است، چندان خوشایند نیست و می تواند مبنایی برای بسیاری از اهداف پزشکی باشد.
موضوعی که بارها توسط داروسازان و سایر فعالان صنعت پزشکی قبل از هک شدن این سکو مطرح شده است ، و برخی از مقامات هنوز اصرار دارند که بدون در نظر گرفتن عواقب ، داروهای موجود در این پلتفرم را توزیع کنند و حتی از زمان شروع رسمی و قانونی آن در آینده ، آنها ، آنها اعلام کرد. به زودی.
امکان سرقت اطلاعات بیمار در بستر ناامن برخی پلتفرم ها
Arash Mehboobi ، مدیر انجمن داروسازان تهران ، در مورد سرقت اطلاعات در بستر تهیه دارو و احتمال فاش شدن داده های بیمار در صورت تأمین قانونی داروها در این سیستم عامل ها گفت: اگر امروز می بینیم که داروسازان در برابر عرضه داروها در بسترهای آنلاین به منظور حفظ سلامت جامعه در معرض تهدید؛ از آنجا که با افشای اطلاعات بیمار از سیستم عامل های فروش مواد مخدر آنلاین ، در هر زمان می تواند آسیب های جبران ناپذیری به هر شهروند کشور وارد شود.
MEHBOOBI: با تهیه مواد مخدر در اینترنت ، مسئله امنیت اطلاعات در نظر گرفته شده است و با هک اخیر مشخص است که امنیت لازم در این زمینه دیده نشده است.
وی افزود: در ارائه داروها از طریق اینترنت به موضوع امنیت اطلاعات توجه می شود و با هک اخیر مشخص می شود که امنیت لازم در این زمینه دیده نشده است. علاوه بر این، مشکل دیگر عدم وجود روند قانونی برای رسیدگی به تخلفات در این زمینه است.
محبوبی در ادامه با اشاره به اینکه هر فرآیند پردازشی که رخ می دهد یک سری مسئولیت های قانونی ایجاد می کند، ادامه داد: متاسفانه در مجموعه قوانین ما چنین چیزی برای پلتفرم های عرضه آنلاین کالا وجود ندارد. این در حالی است که افرادی که وارد این سکوها می شدند در گذشته تخلفاتی انجام می دادند که تنها 5 میلیون تومبا جریمه شدند. می توان گفت جریمه برای جلوگیری از تکرار تخلف، اثر بازدارندگی ندارد.
لازم به ذکر است که این پلتفرم هک شده پیش از این نیز علیه توزیع غیرقانونی داروهای سقط جنین اقدام کرده بود و پس از طی مراحل قانونی و محکومیت، تنها به پرداخت 5 میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شد. این در حالی است که گردش مالی عرضه دارو در این پلتفرم و سایر بسترهای فروش آنلاین محصول بسیار بیشتر از این رقم است.
جذابیت اطلاعات خاص بیمار برای جویندگان سود
رئیس انجمن داروسازان تهران با اشاره به لزوم حفظ اسرار بیماران گفت: جدای از مشکل نشت اطلاعات که نمونه ای از آن رخ داده و شاید غیرقابل جبران باشد؛ اما در این راستا به دلیل مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد، مشکلی وجود ندارد. برخی از بیماری ها بسیار شخصی هستند و اگر اطلاعات عمومی و در دسترس دیگران قرار گیرد، زمینه ساز بسیاری از سوء استفاده ها می شود.
محبوبی: هیچ زیرساخت قانونی برای مقابله با تهدیدات پلتفرم آتی دیده نمی شود
محبوبی افزود: اطلاع رسانی در مورد برخی از بیماری های مقاربتی نه تنها می تواند آبروی افراد را به خطر بیندازد بلکه تهدیدی برای آنها محسوب می شود. بنابراین اگر فردی پست سازمانی و حساسی نداشته باشد، آبروی او در خانواده پایین می آید. علاوه بر این، برخی از بیماران ممکن است دچار فراموشی لحظه ای شوند و در صورت داشتن چنین اطلاعاتی می توانند از بیمار سوء استفاده کنند.
این داروساز تاکید کرد: برخی از بیماران نیز حساسیت های خاصی دارند که اگر برای یکی از آنها داروی نامناسب تجویز شود باعث مرگ می شود. حال فرض کنیم این اطلاعات در دسترس همه است و همه این نکته را می دانند. علاوه بر این اطلاعات بیماری هایی که باعث مرگ زودرس می شوند را می توان در اختیار افراد یا همراهان قرار داد و مشکل ساز شد. بنابراین افشای تمامی این اطلاعات ممکن است منجر به حوادث ناگوار حقوقی و قضایی شود.
مهبوبی ادامه داد: دامنه اهمیت نگه داشتن اسرار پزشکی افراد بسیار گسترده تر است ، و برخی از تهدیدها حتی در سطح رسانه قابل بحث نیست. اطلاعاتی که پرسنل پزشکی و دارویی کشور همواره حفظ کرده اند و اگر این اطلاعات به سطح پلتفرم ها برسد و درز پیدا کند، می دانیم چه اتفاقی می افتد.
وی تصریح کرد: به هر حال داروسازان، پزشکان و دندانپزشکان قسم خورده هایی هستند که صدها سال اعتماد مردم را به خود جلب کرده و زیرساخت های مطمئنی در این زمینه ایجاد کرده اند. زیرساخت و اعتمادی که در پلتفرم های مورد نظر وجود ندارد. علاوه بر این، هیچ زیرساخت قانونی برای مقابله با تهدیدات آینده از سوی پلتفرم ها دیده نشده است.
دارو یک محصول سوپرمارکت نیست.
همانطور که گفته شد، توزیع دارو در بستر نامشخص بسترهای آنلاین فروش محصولات تنها یک طرف ماجرا است و موضوع دیگر علاوه بر حفظ اسرار بیماران، نحوه توزیع دارو، رعایت اصول بهداشتی و غیره است. موضوعی که کسری امین لو، داروساز و متصدی داروخانه را در گفت و گو با بازار نگران کرده است: مشکل اصلی وجود سکوها این است که معلوم نیست داروها از کجا تهیه می شود و شفافیتی در این زمینه وجود ندارد. . . بنابراین منشاء داروها مشخص نیست و در پلتفرم ها اغلب ذکری از مبدا تهیه دارو نمی شود و نمی دانیم از داروخانه تهیه شده است یا از انبارها.
امین لو: تعدادی از داروها حتما باید در یخچال نگهداری شوند و ارسال بدون اصول با پیک می تواند کیفیت آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
وی افزود: حتی در مورد کیفیت داروهای تحویلی در این سکوها نیز تردید وجود دارد و بعید نیست در بین داروهای ارسالی، داروهای قاچاق نیز وجود داشته باشد. به خصوص که تعدادی از داروها در بازار موجود نیستند، اما وقتی در اینترنت جستجو می کنیم، می بینیم که توسط این پلتفرم ها ارسال می شود.
این داروساز حتی با بیان اینکه ارسال داروها باید با ارسال محصولات سوپرمارکتی متفاوت باشد، گفت: یک سری داروها باید در یخچال نگهداری شوند و ارسال بدون اصول با پیک می تواند بر کیفیت آنها تأثیر بگذارد. بنابراین نحوه ارسال داروها نیز جای سوال دارد.
گفتنی است محمد پیکان پور مدیرکل دارو و مواد کنترل شده سازمان غذا و دارو در یکی از سخنان اخیر خود از آغاز رسمی عرضه دارو از طریق بسترهای عرضه آنلاین محصول همزمان با ایام الله دهه فجر ابراز نگرانی کرد. دهه؛ سوالی که اکنون باید مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد این است که عدم امنیت اطلاعات کاربران در هک اخیر یکی از پلتفرم های پرطرفدار فاش شده است و از قضا برای متقاضیان عرضه داروی آنلاین آیا مسئولان همچنان اصرار دارند. بر روی آن؟ یا نه؟