به گزارش خبرنگار بازار، وزرای کشور و نیرو ظهر شنبه برای بررسی مشکلات و مسائل حوزه زاینده رود و بیان مطالبات مردم در این بخش وارد اصفهان شدند.
وزیر نیرو در دیدار با استاندار اصفهان، نمایندگان و مسئولان اصفهانی با قدردانی از دغدغه مندی حاضران در بیان دردها و مشکلات استان پهناور اصفهان اظهار داشت: در ابتدای امر باید بررسی شود. آیا شرایط حوضه زاینده رود مختص این حوضه است یا خیر؟ در حوضه های دیگر کشور نیز یافت می شود.
علی اکبر محرابیان با بیان اینکه کشور ما در همه زمینه ها جمعیت، اشتغال، صنعت، کشاورزی، رفاه و بهداشت عمومی در حال رشد است، افزود: 40 سال پیش نسبت آب تجدیدپذیر به ازای هر ایرانی 6500 مترمکعب بود. امروزه این نسبت افزایش یافته است. به 1200 مترمکعب رسیده است چرا که همراه با رشد جمعیتی شاهد کاهش بارندگی و رشد شدید پارامترهای اقتصادی، کشاورزی و صنعتی در کنار مصرف آب بوده ایم.
تعادل بین هزینه ها و منابع
وی با اشاره به اینکه باید مشکلات این حوضه را به گونه ای حل کنیم که مصرف و منابع متعادل شود، تاکید کرد: این امر شدنی است و برای آن اقداماتی انجام داده ایم. ما آن را جمع آوری کرده ایم و سعی کرده ایم در برنامه توسعه یافته برای زاینده رود از آن استفاده کنیم. حوضه برای ایجاد تعادل بین منابع و مصارف در قالب یک برنامه کاملا متعادل.
برنامه های متنوع در حوضه آبریز زاینده سرخ; برنامه ها باید بر اساس تخصیص و بر اساس عدالت اجرا شود نه بر اساس فاصله
وزیر نیرو با تاکید بر اجرای سه اصل عدالت، شفافیت و قانونمندی در اجرای برنامه های آب گفت: برنامه های مختلف در حوزه زاینده رود باید مطابق با تخصیص و بر اساس عدالت و نه بر اساس فاصله اجرا شود. . .
وی ادامه داد: بر این اساس با توجه به در دسترس بودن آب و با استفاده از آخرین فناوری ها، کنتورهای هوشمند و اعزام ملی، سهم هر یک از مدعیان را مدیریت می کنیم که در گذشته چک برای استفاده از زاینده رود کشیده می شد، اما در حال حاضر باید متناسب با آب باشد پشت سد و چاه آب کشاورزان تصمیم بگیریم.
اجرای پروژه خرسان به سرعت در حال پیشرفت است
محرابیان با بیان اینکه در چند سال گذشته میزان آب مخزن سد زاینده رود مدیریت شده است، ادامه داد: جلسات هفتگی برای زاینده رود برگزار می کنیم و تنظیم بیلان منابع و مصارف مهم ترین روش مدیریتی است که انجام داده ایم. با استفاده از روش های مختلف انجام می شود و همچنین در حوزه اقدامات سازه ای، پروژه خرسان اولین پروژه ای است که باید راه اندازی شود.
وی ادامه داد: برخی از قسمت های پروژه به صورت 24 ساعته انجام می شود. برای تامین مالی این پروژه از اعتبارات موجود جمهوری اسلامی چین در قالب “ال سی” برای تسریع در پروژه استفاده شد.
وزیر نیرو تاکید کرد: خوشبختانه زاینده رود با پیش بینی های صحیح امروز شرایطی دارد که بتوانیم منابع را بر اساس برنامه زمان بندی شده مدیریت کنیم.
واگذاری حقوق حوضه زاینده رود از ایستگاه کوهرنگ سه
وی با بیان اینکه سرانه مصرف آب شرب استان اصفهان بسیار خوب است که قابل تقدیر است، تصریح کرد: از فصل بارندگی امسال حق حوضه زاینده رود به طور کامل از ایستگاه کوهرنگ سه ادا می شود.
پس از بررسی دقیقی که انجام شد، متوجه شدیم که ساخت سد کوهرنگ سه مشکلی ندارد. بر خلاف برخی گزارش های زمین شناسی، پیمانکار این پروژه در حال کار است و عملیات اجرایی این سد در اسرع وقت آغاز می شود. امکان پذیر است که در فصل بارندگی بعدی با استفاده از روان آب آغاز خواهد شد.
محرابیان با بیان اینکه پس از بررسی و پایش دقیق متوجه شدیم بر خلاف برخی گزارش های زمین شناسی، ساخت سد کوهرنگ سه مشکلی ندارد، گفت: پیمانکار این پروژه در حال انجام است و عملیات اجرایی این سد به عنوان آغاز خواهد شد. در اسرع وقت و برداشت آب آغاز می شود که در فصل بارندگی بعدی از آب روان استفاده می شود.
وی با تاکید بر اینکه ما نخواستیم مانند دیگران چک صادر کنیم، زیرا معتقدیم صدور اظهارنامه و تخصیص بیهوده در تاریخ ثبت خواهد شد، گفت: ساخت و سازهایی پیدا کرده ایم که بتوانیم کسری آب اصفهان را با منابع آبی کافی تامین کنیم. اکنون مطالعات آب و ساختمان انجام شده و امروز در مرحله گمانه زنی برای بحث های زمین شناسی هستیم که ماه آینده مشخص می شود.
امکان احداث سد جدید در اصفهان و رفع عدم تعادل منابع
وزیر نیرو تصریح کرد: در صورت مثبت بودن جواب آزمایش، سدی در استان اصفهان خواهیم داشت که بخش مهمی از عدم تعادل منابع و هزینه ها را پوشش می دهد.
محرابیان با بیان اینکه پروژه بهشت آباد نیز ردیف بودجه دارد و تلاش می کنیم این بودجه را در سال 1403 حفظ کنیم، افزود: مطمئن هستیم که مردم اصفهان از تخریب محیط زیست راضی نیستند و سازمان حفاظت محیط زیست باید به این موضوع رسیدگی کند. پاسخ قانع کننده پاسخ به این
وی افزود: پیشنهاد دادیم که انتقال بین حوضه ها فقط برای شرب باشد و آب حوضه فقط برای مصارف خود استفاده شود، بنابراین سالانه 400 میلیون مترمکعب آب از دریای عمان منتقل می شود. و با تشکر با این طرح صنعت کشور بدون دغدغه و بدون تداخل در مصرف و کشاورزی به طور کامل به خودکفایی و تامین آب دست خواهد یافت.
با اشاره به اینکه انتقال 100 میلیون مترمکعب آب از دریای عمان برای کرمان و یزد برای تامین آب شرب در نظر گرفته شده است و دو معدن در کشور برای تامین آب شرب فاینانس دریافت کرده اند. وی در چارچوب این خطوط اظهار داشت: صنایع استان های اصفهان، یزد و کرمان تا پایان امسال از آب های سطحی استفاده می کردند.
جمع آوری آب در بن بروج جزئی است!
محرابیان با تاکید بر اینکه بن بروجن فقط آب جزئی می گیرد و ربطی به جدول منابع و مصرف ندارد، گفت: مصرف آب شرب برای مصارف غیر شرب را جرم می دانیم. و بختیاری برداشت شده، تصفیه خانه نصب شده است. در نزدیکترین حوضه آبریز خط انتقال بن بروجن و با بالاترین استاندارد تاسیس شده است.
وی با اشاره به اینکه مجموع منابع و هزینه هایی که در پروژه های جاری در نظر گرفته شده است یعنی انتقال آب از دریای عمان، ورودی آب به سد کوهرنگ و آبگیری از «خرسان»، گفت: در سال های اخیر سالها گاهی به کشاورزان آب نمیدادند.» اما با مدیریت مخازن، وضعیت سال به سال بهتر خواهد شد. در این راه باید از یکدیگر حمایت کنیم و قول های خود را در قالب تقویم بیان کنیم.
لازم به ذکر است که اواخر هفته گذشته طرح غیرمجاز بن بروجن در استان همجوار اجرا شد و اکثر کارشناسان سراسر کشور بر این باورند که بار جدیدی بر دوش حوضه بی آب و بی جان زاینده رود است که 98 100 درصد جمعیت حوضه آن در استان اصفهان زندگی می کنند و تنها حدود دو درصد (60 هزار نفر) از کل حوضه (سه میلیون نفر) در استان همجوار قرار دارند.
همچنین بر اساس مصوبه صریح هیات عالی آب مبنی بر عدم تخصیص بار جدید در حوضه آبریز زاینده رود حتی برای آب شرب، این طرح غیرقانونی تلقی می شود.