به گزارش خبرنگار مهر، ایران با وجود داشتن یک درصد از جمعیت جهان، ۷ درصد از منابع غنی معدنی جهان را در اختیار دارد که شامل ۳۷ میلیارد تن ذخایر قطعی و ۵۷ میلیارد تن ذخایر احتمالی و ۶۷ نوع ماده معدنی است سهم بسیار پایین 1 درصدی با راندمان پایین بخش معدن در ارزش تولید کشور است که این رها شدن باعث ایجاد رانت بزرگی در ساختار این صنعت شده است.
این رها شدن ها در بخش اکتشاف بیشتر از سایر بخش های مرتبط با معدن قابل مشاهده است، بنابراین بودجه اکتشاف ذخایر معدنی در کشور تنها حدود یک دهم استاندارد جهانی است. در عین حال، هدف نهایی اکتشاف ذخایر معدنی، شناسایی دارایی های معدنی هر کشور است که یکی از مهم ترین ابزارهای قدرت کشور در حوزه منابع طبیعی و معدنی است.
از سوی دیگر، بر اساس برآورد برنامه هفتم کشور، رشد 13 درصدی برای این بخش وجود دارد جهت گیری این رقم بالایی است، زیرا به گفته کارشناسان، انجام این کار به سرمایه گذاری 40 میلیارد دلاری نیاز دارد.
بودجه اکتشافی کوچک
همانطور که رضا جدیدی، مدیرکل دفتر برنامه ریزی، فناوری اطلاعات و بودجه سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور می گوید: پیش بینی می شود ایران منشا هفت درصد ذخایر طبیعی و معدنی جهان باشد، شناسایی آنچه در یک مرحله اول نیازمند تجهیز منابع مالی و انسانی و زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری و. مغز en اما با توجه به چالش نیروی انسانی ماهر و چالش فناوری در بخش معدن، میزان بودجه و منابع مالی صرف شده در زمینه اکتشاف ذخایر معدنی در بخشهای دولتی و توسعه معادن ایران از جمله سازمانهای دولتی و مقامات دولتی. . شرکت هایی که او دارد، بسیار کوچک است.
به گفته وی، در بهترین حالت در سال 1402 با احتساب کاوش های اکتشافی توسط سازمان های توسعه ای شرکت های دولتی، معادل 83 میلیون دلار صرف اکتشاف ذخایر معدنی کشور از جمله تولید اطلاعات اولیه زمین شناسی و اکتشافی شده است شناسایی و جستجوی ذخایر معدنی، اکتشاف عمومی و حفاری اکتشافی که حدود 20 میلیون دلار آن منابع مالی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی و 63 میلیون دلار منابع مالی سازمان نوسازی و توسعه معادن و شرکت های تابعه و تابعه است.
برهمین اساس بررسی استانداردهای کشورهای در حال توسعه معدن نشان می دهد که میانگین هزینه آنها در حوزه اکتشاف نزدیک به یک میلیارد دلار است که نشان می دهد ایران تقریبا یک دهم استاندارد جهانی را در اکتشاف هزینه کرده است که با توجه به پیشبینی هفت درصد ذخایر طبیعی و معدنی جهان در ایران، نسبت منابع دولتی اعم از سازمانهای دولتی و شرکتهای دولتی در اکتشاف ذخایر معدنی بسیار ناچیز است و این امر ریسک بخش خصوصی را ایجاد میکند. سرمایه گذاری برای افزایش
کارشناسان راه برون رفت از این شرایط مالی را اصلاح و ترمیم نظام تامین مالی از طریق سازمان برنامه و بودجه و اصلاح ساختار بنگاههای دولتی با جذب یا مشارکت سرمایه میدانند و معتقدند اجرای این راهکارها موجب میشود منابع مالی لازم برای اکتشاف ذخایر معدنی کشور. همچنین بررسی بودجه سالانه و بودجه شرکت های دولتی، عمرانی و دولتی نیز یکی دیگر از راه های برون رفت از مشکلات مالی است که در سال های اخیر روند قابل قبولی نداشته است.
لازم به ذکر است که اکتشاف ذخایر معدنی شامل چهار بخش شناسایی، اکتشاف و اکتشافات عمومی و تفصیلی است که در کشورهای در حال توسعه و کشورهای پیشرو شناسایی و اکتشاف به دلیل ریسک بالا و احتمال شکست توسط دولت ها و عمومی انجام می شود. و اکتشافات دقیق توسط بخش های توسعه. و بخش خصوصی تمام شده است.