به گزارش بازار، نعمت الله نجفی، مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در گفت و گوی زنده تلویزیونی با بیان اینکه سوخت مایع از سراسر کشور برای قاچاق به استان های مرزی ارسال می شود، اظهار داشت: این سوخت به صورت قاچاق از سراسر کشور به استان های مرزی ارسال می شود. ناوگان مسافری و باری اعم از شهری و برون شهری با جمعیت آن مناطق تناسبی ندارند، زیرا سوخت مایع قابل اشتراک می خواهند و یارانه قاچاق می کنند.
وی یکی از راه های قاچاق سوخت مایع به خارج از کشور را جمع آوری سوخت از سراسر کشور به صورت مویرگی و انتقال آن به مرزهای کشور با استفاده از خودروهای شاتل دانست.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به حوزه شناورهای دریایی افزود: در حال حاضر شناورهایی که در 20 کیلومتری سواحل سایر کشورها تردد می کنند باید سیستم AIS روی شناورهای خود داشته باشند اما سوالی که تاکنون بی پاسخ مانده است. به همین دلیل است که این سامانه ها شناورها به سامانه دریافت فرآورده (صداف) شرکت پخش فرآورده های نفتی متصل نمی شوند تا مسیریابی شناورهای مربوطه مشخص شود. مقدار سوخت مورد نیاز تخصیص داده می شود.
نجفی با بیان اینکه بیش از یک سال است که در حال مذاکره با سازمان دریانوردی و بندری برای اتصال این دو سامانه هستیم، تصریح کرد: در حال حاضر اطلاعات مربوط به ناوبری شناورها به صورت دستی وارد «صدف» می شود و تا زمانی که عوامل انسانی وارد شوند. درگیر این سیستم خوب، مشکل قاچاق سوخت در حوزه دریایی ادامه خواهد داشت، بنابراین ما به شدت نیاز به هوشمندی در این بخش داریم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر سازمان شیلات سوخت مایع را بر اساس تلاش صیادی به صیادان کشور اختصاص می دهد، گفت: این روش به هیچ وجه استاندارد نیست و این سازمان باید شناورهای صیادی را به سامانه پذیرش فرآورده متصل کند تا بتوانند سوخت شوند. باید بسته به ناوبری انجام شده توزیع شود.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه هر جا وزارت نفت بر مدیریت بهینه مصرف سوخت مایع تمرکز کند، بلافاصله صدای آن نهاد یا سازمان به گوش می رسد، گفت: برای جلوگیری از قاچاق سوخت، ما باید از بخش گرایی در سطح سازمان ها و نهادهای دولتی پرهیز کنیم.
نجفی با اشاره به قاچاق سوخت در حوزه وزارت جهاد کشاورزی گفت: تا زمانی که این وزارتخانه سامانه منطقه بندی خود را به سامانه دریافت فرآورده های شرکت ملی پخش فرآورده های سوختی متصل نکند، قاچاق سوخت در این حوزه ادامه خواهد داشت. به عنوان مثال این وزارتخانه از فعالیت تراکتورهایی که سهمیه سوخت به آنها اختصاص داده شده بی اطلاع است.
وی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی با سه هدف تامین سوخت تجهیزات کشاورزی، سوخت مرغداری، گلخانه ها و شیلات از وزارت نفت سوخت دریافت می کند، افزود: در سال 93-1392 سطح زیر کشت طبق اعلام این وزارتخانه. جهاد کشاورزی حدود 12 میلیون هکتار و برداشت سوخت تقریباً 2 میلیارد لیتر و در سال های 1401 و 1402 سطح زیر کشت بوده است. 12 میلیون و 170 هزار هکتار بوده و سوخت برداشت شده 3 میلیارد لیتر یعنی 53 درصد از میزان سوخت برداشت شده است. اضافه شده است زیرا وزارت جهاد کشاورزی تراکتور محور است و میزان سوخت جمع آوری شده توسط این سازمان بر اساس افزایش تعداد تراکتور افزایش می یابد.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به موضوع قاچاق سوخت نیروگاه ها گفت: توزیع سوخت نیروگاه ها بر اساس آیین نامه 44، مواد 5 و 6 قانون مبارزه با ترافیک انجام می شود. قانون و باید الگوی مصرف خاصی برای توزیع سوخت نیروگاه ها ایجاد شود، زیرا ممکن است بسیاری از محصولات منتقل شده به نیروگاه ها نرسد یا به جای تولید برای مصارف دیگر استفاده شود. برق
نجفی با بیان اینکه سالانه حدود یک میلیارد لیتر سوخت نیروگاهی ارسال میشود، منحرف میشود و به نیروگاهها نمیرسد، تصریح کرد: بر اساس آمارهای موجود تناسبی بین رشد تولید و رشد مصرف وجود ندارد.