به گزارش جامعه جراحان ایران، علی جعفریان افزود: شایع ترین دلیل نیاز به پیوند کبد در کشور بیماری کبد چرب است و این مشکل کاملا به سبک زندگی بستگی دارد.
وی با بیان اینکه زندگی صنعتی باعث فعالیت بدنی کمتری می شود، گفت: اگر رژیم غذایی نامناسب شود افراد چاق می شوند و در نهایت کبد چرب ظاهر می شود و این امر خیلی سریع اتفاق می افتد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه شایع ترین علت کبد چرب در جهان به ویژه کشورهای غرب و شرق آسیا مصرف الکل و هپاتیت است، افزود: در فهرست بیماران پیوند شده در کشور از سال 1380 تاکنون اولین علت نارسایی کبد و نیاز به پیوند به عنوان عارضه کبد چرب ثبت شده است.
فلوشیپ جراحی و پیوند کبد و مجاری صفراوی گفت: درصد مصرف الکل در کشور ما زیاد نیست و حدود دو و نیم درصد بیماران کبدی به دلیل مصرف الکل پیوند کبد دریافت کردند و بیماری های هپاتیت B و C توسط کنترل می شود. واکسیناسیون و پزشکی، اما چاقی کبدی از عارضههای شایع و با رتبه بالاتر و بیماریهای خودایمنی نیز از دیگر مواردی است که باعث نیاز به پیوند میشود که بستگی به وراثت دارد.
جعفریان با بیان اینکه گاهی 10 تا 15 سال طول می کشد تا کبد فرد از بین برود و این روند برای هر فردی متفاوت است، افزود: تعداد قابل توجهی از مواردی که نیاز به پیوند کبد دارند قابل پیشگیری است. رژیم غذایی ناسالم و فعالیت بدنی کم روش مناسبی برای زندگی نیست و خطر ابتلا به بیماری های قلبی، عروقی و کبد چرب را افزایش می دهد که عارضه بسیار خطرناکی است و روند ایجاد آن مزمن و طولانی خواهد بود.
رئیس تیم پیوند کبد بیمارستان امام خمینی (ره) تهران با تاکید بر اینکه حدود نیمی از موارد کبد چرب منجر به تخریب بافت کبد و نارسایی آن می شود، گفت: از این میزان حدود 10 درصد منجر به پیوند کبد می شود . .
چه عوارضی افراد مبتلا به کبد چرب را تهدید می کند؟
جعفریان بیان کرد: دبیر علمی چهل و پنجمین کنگره سالیانه جامعه جراحان که از 27 تا 21 اردیبهشت ماه سال 1403 در مرکز همایش های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار می شود، گفت: کبد عضوی مقاوم است. و ممکن است تا سال ها به سمت نابودی پیش نرود، اما فرد مبتلا به کبد چرب در معرض آسیب طولانی مدت کبدی قرار می گیرد و افزایش آنزیم های کبدی “علامت و هشدار مهم” این بیماری محسوب می شود.
این جراح پیوند کبد افزود: افزایش آنزیم های کبدی و طولانی شدن این وضعیت منجر به عوارض سیروز کبدی می شود، اما همه این موارد نیاز به پیوند ندارند، اما حدود 20 درصد از موارد سیروز کبدی نیاز به پیوند دارند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: با رژیم غذایی و کنترل وزن می توان این روند را متوقف کرد و حتی سلامت کبد را بازیابی کرد، چاقی در کودکان شایع است و نباید اجازه داد فرزندانمان حتی در یک آپارتمان کوچک هم بی تحرک شوند.
جعفریان تصریح کرد: اگر فرض کنیم تنها 10 درصد از جمعیت 80 میلیونی کشور چاق باشند، حدود هشت میلیون نفر می شود و اگر 10 درصد از این تعداد کبد چرب داشته باشند و پیوند دریافت کنند، حدود 800 هزار نفر می شود. . که این رقم بسیار بزرگ است و در مقایسه با تعداد کل پیوند کبد در سال در ایران که حدود هزار مورد است، رقم بالایی است. اگر از ظرفیت مرگ مغزی به طور کامل استفاده کنیم، این رقم می تواند به دو هزار مورد پیوند کبد در سال برسد.
رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: شرکت های دارویی در حال تلاش هستند اما هنوز خبری نیست. اگر یک شرکت دارویی موفق به تولید داروی موثر و کارآمد برای درمان کبد چرب شود، سود خوب و رشد اقتصادی قابل توجهی خواهد داشت، چون دارویی وجود ندارد، مشکل تا اطلاع ثانوی بسیار جدی است.
وی افزود: تا کنون راه حل دیگری جز رژیم غذایی، کنترل وزن و فعالیت بدنی وجود ندارد. هر چیزی که به عنوان دارو در بازار تبلیغ می شود، در واقع داروی کبد چرب نیست و اثر درمانی ندارد، بلکه یک داروی مکمل است که می تواند به نوعی به عملکرد کبد کمک کند، اما به هیچ وجه از چرب شدن کبد جلوگیری نمی کند و می کند. هیچ نقشی در نظارت بر پیشرفت شما ایفا نکنید. درمان کبد چرب به تغییر فرهنگ خانواده بستگی دارد.
جعفریان تصریح کرد: کار خوبی که دولت در سال های اخیر انجام داده، درج برچسب ارزش غذایی و میزان کالری، قند و چربی روی بسته بندی مواد غذایی است. این قانون خوبی است که در هشت سال گذشته وجود داشته است. گام بعدی از وظایف دولت، اختصاص بودجه برای درمان بیماری و پیوند خواهد بود.
به گفته جعفریان، اخبار مربوط به جراحی عروق، پیوند اعضا و درمان های نوین جراحی در ایران و جهان امسال در چهل و پنجمین کنگره جامعه جراحان ایران از 27 تا 21 اردیبهشت 1403 مصادف با چهلمین سالگرد آن ارائه می شود. ایجاد. انجمن جراحان ایران با حضور جراحانی از تخصص ها و شاخه های مختلف.