بازار؛ گروه استان ها: از آغاز زندگی اجتماعی انسان ها و پیدایش روستاها، زندگی انسان ها را به صورت کوچ نشینی دیده ایم، در سراسر استان ایلام، اقوام و مردم غیوری به صورت کوچ نشین یا بی تحرک زندگی می کنند که شغل اصلی آنها بوده است. و درآمد از طریق دام تامین می شود.
این طوایف بسته به موقعیت جغرافیایی و شرایط زندگی عشایر، 2 تا 4 بار در سال به همراه خانواده، دام و اثاثیه خود از نقطه ای به نقطه دیگر کوچ می کنند.
زندگی کوچ نشینی سال ها پیش آغاز شد و هنوز اقوام مختلف به یک شکل زندگی می کنند. زندگی ساده به دور از هیاهو و مشکلات شهرسازی که چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
با این حال شاید زندگی عشایری از دور زندگی رویایی و دلپذیری به نظر برسد، اما این آوارگی و کوچ نشینی، دامداری و دوری از شهرها مشکلات خاص خود را دارد.
مشکلات زندگی عشایری.
باید توجه داشت که بارزترین مشکلات ایلات و عشایر شیوه زندگی عشایری است، زیرا شیوه زندگی آنها با همنوعان روستایی و شهری متفاوت است و عشایر را مجبور به تردد و جابجایی دائمی چادرها می کند.
استاندارد نبودن راه ها یکی از دغدغه های اصلی عشایر استان ایلام است که این مردم غیور و زحمتکش را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
یکی از عشایر ایلام: با از بین رفتن جاده ها یکی دیگر از مشکلاتی که برای ما ایجاد شده تحمیل هزینه های حمل و نقل است چرا که هر ساله برای رفتن از یایلاق به قشلاق یا بالعکس باید هزینه های گزافی را صرف کنیم.
جعفر رمضانی یکی از عشایر استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار بازار گفت: در دهه های گذشته جاده ها تقریباً خود را با جاده های آسفالته سازگار کرده اند و مانند گذشته در انحصار عشایر نبوده است. تصادفات بین احشام و عشایر هنگام عبور از این جاده ها که در گذشته تقریباً بی سابقه بوده است.
و افزود: با تخریب جاده ها یکی دیگر از مشکلاتی که برای ما ایجاد شده تحمیل هزینه های حمل و نقل است چرا که هر ساله برای رفتن از ییلاق به قشلاق یا بالعکس باید هزینه های گزافی را صرف کنیم.
عدم استانداردسازی جاده ها
مرضیه شرفی یکی دیگر از عشایر ایلامی به خبرنگار بازار گفت: یکی از مهم ترین مشکلاتی که با آن مواجه هستیم از بین رفتن مسیرهای سنتی به دلیل جاده سازی و ساخت و سازهای متعدد در این مسیر است.
وی افزود: اگرچه قانون تغییر کاربری جاده ها را ممنوع کرده است، اما متاسفانه در بسیاری از نقاط استان این جاده ها به سمت بخش های صنعتی یا کشاورزی تغییر یافته است.
شرفی ادامه داد: جدا از تغییر کاربری، بارندگی، سیل و سایر عوامل طبیعی باعث تخریب جاده ها می شود در حالی که مسئولان قول های زیادی برای این معضل داده اند.
2300 کیلومتر راه عشایری وجود دارد
محمدجواد خانزادی مدیرکل امور عشایری استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار بازار گفت: ایلراه ها قطب های ارتباطی ییلاق و قشلاق عشایر هستند که از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
وی با بیان اینکه بیش از 2 هزار و 300 کیلومتر راه عشایری در استان ایلام وجود دارد، افزود: برای سهولت تردد عشایر از این راه ها، عملیات بهسازی آنها در طول سال و متناسب با وضعیت راه انجام می شود.
مدیرکل امور عشایر ایلام: با توجه به ظرفیت این اداره کل و اعتبارات تخصیص یافته و بر اساس برنامه ریزی های انجام شده کلیه راه های آسیب دیده عشایری به ویژه جاده مذکور بهسازی و مرمت می شود.
مدیرکل امور عشایری استان ایلام ادامه داد: مشکل اصلی راه های عشایری به دلیل کمبود امکانات فنی و سطح فیزیکی نامناسب است و از این حیث، در سال جاری با توجه به اعتبار مصوب، برنامه ریزی شده است تا سطح جاده های عشایری افزایش یابد. سطح کیفیت مسیرهای عشایری ساخته شده و در حال انجام است.
وی افزود: با توجه به ظرفیت این اداره کل و اعتبارات تخصیص یافته و بر اساس برنامه ریزی های انجام شده تمامی راه های آسیب دیده عشایری به ویژه جاده مذکور بهسازی و مرمت می شود.
اگر مشکلات متعددی که در سال های اخیر برای عشایر ایجاد شده و همچنین سختی های این نوع زندگی برطرف شود، زندگی کوچ محور عشایر گزینه بهتری برای آنها است، بنابراین حل این مشکل یکی از مطالبات عشایر استان که باید در دستور کار مسئولان ذیربط قرار گیرد.
اکثر راه های عشایری کشور و استان ایلام در سطح راه های روستایی درجه سه یا پایین تر و فاقد امکانات فنی مناسب هستند و هر بارندگی باعث آسیب به جاده و در بیشتر مواقع باعث قطع ارتباط می شود.